to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 05.05.2014

Διεθνή

Στη σκιά του μακελειού στην Οδησσό: Συγκρούσεις με νεκρούς στο Σλαβιάνσκ

Μετά τη μαζική πολιτική δολοφονία στην Οδησσό, στην οποία κεντρικό ρόλο φαίνεται να έχουν παίξει οι νεοναζί του Δεξιού Τομέα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία - Μαζική διαδήλωση φιλορώσων ανάγκασε την αστυνομία να απελευθερώσει διαδηλωτές - Συνεχίζεται η αιματοχυσία, στο Σλαβιάνσκ μεταφέρθηκε η κύρια εστία των συγκρούσεων φιλορώσων και ουκρανικών δυνάμεων


Διαβάστε/δείτεΒίντεο: Ακροδεξιός πυροβολεί στο φλεγόμενο κτίριο της Οδησσού // Τρόμος και αθλιότητα στην Οδησσό (το editorial του left.gr) // ΣΥΡΙΖΑ: Αποτροπιασμός για τον εγκληματικό εμπρησμό στην Οδησσό // Φωτογραφίες και βίντεο του νεοναζιστικού εγκλήματος // Ελεύθεροι φιλορώσοι κρατούμενοι-Αγωνία στη Μαριούπολη // ELP: 100 χρόνια μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να παίζει με την φωτιά

Google Maps

Σε έκρυθμη κατάσταση για μια ακόμα μέρα η ανατολική Ουκρανία με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται σε πολλές πόλεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και φιλορώσων ενόπλων.

Τελευταία εξέλιξη: Ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού τύπου MI-24 κατέρριψαν οι φιλορώσοι αποσχιστές πάνω από το Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου, ωστόσο, είναι ζωντανοί, καθώς πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν. Το MI-24, στη συνέχεια, συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή. 

Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει να χρησιμοποιεί στρατό ενάντια στον ίδιο το λαό της και να εισέλθει σε συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Αναλυτικά:

Πολύνεκρη μάχη με ανταλλαγές πυρών μαίνεται στο Σλαβιάνσκ μεταξύ των ομάδων αυτοάμυνας των φιλορώσων και των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς ουκρανούς  και 30 τραυματίες. Για νεκρούς και πολλούς τραυματίες μιλά και η φιλορωσική πλευρά, χωρίς να υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων. Για πάνω από 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, κάνει λόγο το Russia Today που δημοσιεύει βίντεο με ρυπές όπλων και εκρήξεις από το Σλαβιάνσκ: 

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Associated Press, τουλάχιστον τέσσερα ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο και μεταφέρουν τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης. Νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για ένα νεκρό κοριτσάκι χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του κτιρίου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα. «Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ» αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των φιλορώσων που δεν κατονομάζεται. Εν τω μεταξύ, αυτονομία κήρυξαν οι φιλορώσοι στο Ντονέτσκ  (απ' όπου και η παρακάτω φωτογραφία) και εξήγγειλαν εκλογές για τις 11 Μαϊου.

Pro-Russia protesters burn a Ukranian flag outside the district council building in Donetsk, eastern Ukraine May 4, 2014. REUTERS/Marko Djurica

Νωρίτερα:

«Αυτό που συνέβη στην Οδησσό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με στόχο την καταστροφή της Ουκρανίας και του κράτους της», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Οδησσό στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός. «Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν το χάος, όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας», συνέχισε ο Α. Γιατσένιουκ.

Από την άλλη πλευρά, σε ρεπορτάζ του Russia Today γίνεται λόγος για προβοκάτσια της Ουκρανικής αστυνομίας που οδήγησε στο δολοφονικό εμπρησμό του κτιρίου των συνδικάτων. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο, η αστυνομία επέτρεψε σε ομάδες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και σύμβολα υπέρ της ανεξαρτησίας της Οδησσού (προβοκάτορες δηλαδή που παραπέμπουν σε φιλορώσους αυτονομιστές) να επιτεθούν στους ακροδεξιούς και τους υποστηρικτές του Κιέβου.

Image from ontimer.livejournal.com

Την Κυριακή, μετά τη μαζική διαδήλωση κατοίκων της Οδησσού, η αστυνομία αναγκάστηκε να απελευθερώσει, εν μέσω πανηγυρισμών από το πλήθος, 67 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί στα αιματηρά επεισόδια της 2/5.

View image on Twitter

Participants of a rally welcome a man (C) who was just released from a city police department and who was earlier arrested in recent street battles between pro-Russian and pro-Ukrainian supporters in the Black Sea port of Odessa May 4, 2014. REUTERS-Gleb Garanich

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι φιλορώσοι ακτιβιστές καλούν σε μια συγκέντρωση στο «Πεδίο Κουλίκοβο», τη μεγάλη πλατεία που αποτέλεσε το επίκεντρο των συγκρούσεων της Παρασκευής, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε εξάλλου την Κυριακή ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο δρόμο μεταξύ των πόλεων Χάρκοβο και Ιζιούμ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημείο ελέγχου. 

Σε διάφορες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ, οι φιλορώσοι εμφανίζονται να έχουν καταλάβει εκ νέου ορισμένα κτίρια στην ίδια την πόλη του Ντονέτσκ και στην Κραματόρσκ.

Πηγές: Russia Today, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)