to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 02.05.2014

Πολιτική

Στο στόχαστρο της "Ανοιχτής Πόλης" ο Καμίνης για ιδιωτικοποίηση νερού και πολιτική αλληλεγγύης του Δήμου

Με δύο ανακοινώσεις της, η "Ανοιχτή Πόλη" στηλιτεύει τόσο τα "θολά" στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με την πολιτική αλληλεγγύης του Δήμου ο Γ. Καμίνης, όσο και τη σιωπή του στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού


Γ. Σακελλαρίδης: «Θολώνει τα νερά η απάντηση Καμίνη για την πολιτική αλληλεγγύης του Δήμου»
 
Στην προσπάθεια του να απαντήσει στην κριτική της Ανοιχτής Πόλης για την ανεπάρκεια του κοινωνικού έργου που κάνει ο Δήμος Αθήνας, ο κ. Καμίνης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία παραθέτει τα ίδια θολά στοιχεία σχετικά με τον απολογισμό του. Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει να απαντήσει το εξής:

  • Είναι θετικό ότι ο κ. Καμίνης δεν επαναλαμβάνει στην «ανταπάντησή» του την έωλη αρχική εκτίμησή του ότι 20.000 νοικοκυριά «υποστηρίζονται» από το Δήμο: Δεν μπορεί να αθροίζονται τα γεύματα που υποχρεωτικά παρέχονται στους παιδικούς σταθμούς, με τις μερίδες συσσιτίων που δίνονται στον ΚΥΑΔΑ, με όσους διαμένουν στα ξενοδοχεία αστέγων ή με τα πακέτα τροφίμων που σε μη τακτική βάση λαμβάνουν ορισμένες οικογένειες.
  • Αυτή η μέθοδος «υπολογισμού» του εύρους του κοινωνικού έργου του Δήμου, που χρησιμοποιεί ο κ. Δήμαρχος για να θολώσει τα προεκλογικά νερά, είναι επίσης απολύτως ενδεικτική του πόσο σοβαρά (δεν) οργανώνεται η κοινωνική πολιτική του Δήμου: Χωρίς πλήρεις καταγραφές των αναγκών, χωρίς κεντρική κοινωνική υπηρεσία, χωρίς σταθερές πηγές εσόδων, αλλά εξαρτώμενα από χορηγούς και άρα σε μη-τακτική βάση…
  • Σχολιάζοντας ιδιαίτερα κάποια στοιχεία που έδωσε ο κ. Καμίνης, αναφέρουμε: Στις «4.000 οικογένειες που υποστηρίζονται από τον Κόμβο» δεν αναφέρει ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι «ωφελούμενοι» απλά έχουν καταγραφεί αυτοβούλως σε μια βάση δεδομένων και δεν λαμβάνουν συστηματικά τίποτα – παρά μόνο όταν έρχονται έκτακτες χορηγίες από ιδιώτες (ρούχα και παιχνίδια κυρίως) ή περισσευούμενα αγροτικά προϊόντα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ… Νοιώθουν άραγε αυτές οι 4.000 οικογένειες, που με ελπίδα καταγράφηκαν στο Δήμο από το 2012 ότι «υποστηρίζονται» ουσιαστικά; Επίσης, ενώ ο κ. Καμίνης αναφέρει ότι 120 άτομα κοιμούνται στις δομές αστέγων του Δήμου, δεν αναφέρει ότι ο πήχης βρίσκεται στους περίπου 1000 ανθρώπους που –με βάση εκτιμήσεις ανεξάρτητων φορέων αλλά και στελεχών του Δήμου– κοιμούνται καθημερινά στο δρόμο…
  • Όμως, ιδιαίτερα ο κ. Δήμαρχος δεν μπορεί να απαντήσει πως παρουσιάζει σαν μεγάλο κοινωνικό έργο, αφενός μια σειρά από δράσεις που βρίσκονται στο αυτονόητο πεδίο δράσης του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια (και πριν τη θητεία Καμίνη) και έχουν σταθερή χρηματοδότηση και λειτουργία, και αφετέρου, ορισμένες αποσπασματικές δράσεις χωρίς πραγματική επιρροή στην αντιμετώπιση της φτώχειας που θεριεύει στην πόλη.

Αλλά το σημαντικότερο είναι πως ο κ. Καμίνης δεν λέει κουβέντα για τον προϋπολογισμό του ΚΥΑΔΑ που αντί να αυξηθεί ή να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, μειώθηκε στα χρόνια δημαρχίας Καμίνη κατά 1.790.000 ευρώ, δηλαδή κατά 47%.
 
Και επίσης, δεν έχει κανένα σχέδιο για το πώς η κοινωνική πολιτική του δήμου δεν θα αποτελεί ένα άθροισμα δράσεων που προτείνονται, οργανώνονται και χρηματοδοτούνται κύρια από χορηγούς με βάση τις δικές τους επικοινωνιακές ανάγκες, αλλά θα υλοποιείται στη βάση ενός συνολικού σχεδίου του Δήμου, με τρόπο που θα συσσωρεύει γνώση και εμπειρία στους υπηρεσίες και θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τους κοινωνικά αποκλεισμένους.
 
Καθώς ο κ. Καμίνης δεσμεύεται από τις μνημονιακές επιλογές όσων πολιτικών δυνάμεων των στηρίζουν, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα εντεινόμενα προβλήματα αποκλεισμού παρά μόνο να υιοθετεί μια φιλανθρωπικού τύπου προσέγγιση της κοινωνικής πολιτικής που, εκτός από απολύτως ανεπαρκής, είναι και προσβλητική προς όσους υποφέρουν σήμερα στο καθεστώς της λιτότητας.

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης: «Συνεχίζει να σιωπά ο κ. Καμίνης για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού»
 
Εδώ και μερικές ημέρες, το ζήτημα της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του νερού έχει τεθεί δυνατά στην προεκλογική ατζέντα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χθες το βράδυ, χιλιάδες χρήστες του ελληνικού twitter χρησιμοποίησαν συντονισμένα το hashtag #vote4water για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Η μαζική τους συμμετοχή αποδεικνύει ότι οι θέσεις των υποψηφίων για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσουν κριτήριο της ψήφου των πολιτών σε δυο βδομάδες.
 
Από τη μεριά μας συμμετείχαμε σε αυτή την διαδικτυακή δράση, θέλοντας να αναδείξουμε κύρια την ένοχη σιωπή των κ. Καμίνη και Σπηλιωτόπουλου για το ζήτημα του νερού. Η δική μας ξεκάθαρη δέσμευση είναι ότι ως δημοτική αρχή θα αγωνιστούμε για να αποτραπεί με κάθε μέσον το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, κακή ποιότητα του νερού, υποβάθμιση των δικτύων και αποκλεισμό των φτωχών από αυτό το ζωτικό αγαθό.
 
Ήδη, η αποχώρηση του κ. Μανώλη Αγγελάκη από το συνδυασμό του Άρη Σπηλιωτόπουλου ακριβώς για αυτό το ζήτημα, αλλά και η επαμφοτερίζουσα στάση του συνδυασμού Καμίνη για το θέμα (όπως εκφράζεται και από σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις του αντιδημάρχου και στελέχους της «Δράσης» κ. Αβραντίνη) δείχνουν ότι το ζήτημα προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό των μνημονιακών δυνάμεων που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αντικοινωνικές επιλογές τους. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από τους αντίπαλους υποψηφίους ξεκάθαρη και δεσμευτική θέση για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τις θέσεις των υποψηφίων για το κρίσιμο αυτό θέμα. Οι «κρυφές ατζέντες» των υποψηφίων του Μνημονίου θα αποκαλυφθούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)