Σε κατάμεστη αίθουσα παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα. " ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν  Για να ανακτήσουμε την Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν  Για τη ζωή και την αξιοπρέπεια", τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ μετέφερε τις θετικές εντυπώσεις του από την περιοδεία του στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της και σημείωσε πως " Αυτή η Ευρώπη του διχασμού, αλλά και της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει σχέση με τη δική μας Ευρώπη."

Δείτε εδώ τα βιογραφικά των υποψηφίων

_________________________________

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Φίλες και φίλοι

Σας μεταφέρω μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα νίκης, μήνυμα αλληλεγγύης από την άλλη γωνιά της Ευρώπης. Από το Πόρτο της Πορτογαλίας, από τη Κομποστέλα της Γαλικίας, αλλά και από τη Πράγα της Τσεχίας. Όλη η Ευρώπη μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η Ευρώπη περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα και να ανάψει τη σπίθα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη.  Μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Χτίζονται τείχη τα οποία αποκλείουν εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο από τα οφέλη της προόδου, αλλά και από τα στοιχειώδη για μια ανθρώπινη ζωή.  Το απαρτχάιντ του σκότους και του χρήματος διαχωρίζει το νότο από το βορρά και διαιρεί τους ανθρώπους. Η Ένωση που ξεκίνησε ως κοινότητα ισότιμων κρατών εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας σε ένωση ιδιοκτητών της Ευρώπης από τη μια και υποτακτικών από την άλλη.  Χαρακτηριστικό το πιο πρόσφατο παράδειγμα:  Η κυρία Μέρκελ και ο  κύριος Σόιμπλε υποδεικνύουν απροσχημάτιστα στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.  Πιο επιτακτικά μάλιστα απ' ότι το κάνουν στη Σαξονία, ή στη Βαυαρία. Γιατί έμμεσα ή άμεσα απειλούν τους Έλληνες με σκληρές τιμωρίες αν δεν στηρίξουν τον κύριο Σαμαρά και την ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου. Αυτή η Ευρώπη του διχασμού, αλλά και της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει σχέση με τη δική μας Ευρώπη.

Η δική μας Ευρώπη είναι η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης. Αυτήν την Ευρώπη. Την Ευρώπη της κας Μέρκελ και των τραπεζιτών, εμείς θα την αλλάξουμε. Με τη ψήφο και με τους αγώνες μας. Αν αυτή η Ευρώπη, κι αυτή η Ελλάδα, αρέσουν σε κάποιους, τότε ας πειθαρχήσουν στις γερμανικές εντολές.  Ας στηρίξουν κι ας ψηφίσουν εκείνους που και με επίσημη γερμανική βούλα αναδείχτηκαν οι καλύτεροι εν Ελλάδι αντιπρόσωποι των γερμανικών συμφερόντων, των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.  

Εμείς πάντως δεν έχουμε τέτοιο σκοπό.  Και δεν είχαμε ποτέ.  Στην διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογές του 2009, θυμάμαι, περιγράψαμε λέξη προς λέξη το σχέδιο των αγορών και της συντηρητικής ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, που οδήγησε στην τεράστια οικονομική κρίση. Που εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή στην αγριότητά της, επέλαση εναντίον όσων κατέκτησαν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι και οι ευρωπαϊκοί λαοί με αγώνες και θυσίες.  Τότε είπαμε: αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Είπαμε: «Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη σας-δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας!» Ζητήσαμε μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την ευρωομάδα μας «Να αλλάξουμε το τοπίο!»

Και όλο το χρονικό διάστημα από τότε, όταν άλλοι συμμετείχαν σε ανακτοβούλια καταστροφής και προσυπέγραφαν μνημόνια ισοπέδωσης, εμείς αντιπαλεύαμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την πολιτική.

Αυτή είναι η αλήθεια.  Και μ' αυτή την αλήθεια στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε κάθε πολίτη, άντρα και γυναίκα, αυτής της χώρας.  Στεκόμαστε μπροστά σε κάθε πολίτη της Ευρώπης. Και λέμε. Δεν πάει άλλο.  Η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ δεν είναι η δική μας Ευρώπη.   

Η Ευρώπη ή θα κάνει ένα άλμα προς το φως, προς τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, ή θα την καταπιεί ο σκοτεινός μεσαίωνας στον οποίο την οδηγούν.  Γι' αυτό και επείγει να απαντήσουμε και να αντεπιτεθούμε. Να μετατρέψουμε αυτές τις ευρωεκλογές στην αρχή μιας νέας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.  Μπορούμε;  Ναι, μπορούμε!

Περιοδεύοντας στον ευρωπαϊκό νότο, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, αλλά και σε χώρες του βορά, διαπίστωσα ότι οι δυνάμεις του διαφωτισμού, της δημοκρατίας, του ριζοσπαστισμού, της αντίστασης, της αλλαγής είναι παρούσες σε όλη την Ευρώπη.  Και ενισχύονται.  Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, στο νότο, αλλά και στο βορρά, κινητοποιούνται.  Απαιτούν μια άλλη πολιτική, στον αντίποδα της σημερινής.

Και να σας πω και κάτι τιμητικό για τη χώρα μας:  Η Ελλάδα, που οι κρατούντες ήθελαν, με τα μνημόνια, να κρεμάσουν το κεφάλι της στο φανοστάτη του Βερολίνου, προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων, έχει  γίνει χώρα-σύμβολο της αντίστασης.  Όπως κάποτε...

Στην Ελλάδα προσβλέπουν για να αρχίσει η αντεπίθεση των λαών. Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν ελπίδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι που υποφέρουν από τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ και της ευρωπαϊκής ιερής συμμαχίας.  Κι εμείς υποσχόμαστε να μην τους απογοητεύσουμε.  Ούτε τους Έλληνες, ούτε τους Ευρωπαίους.

Εξάλλου έχουμε μαζί μας τον Μανώλη Γλέζο.  Τον άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι ακόμα και οι σιδερόφρακτοι είναι ανίσχυροι μπροστά στη θέληση των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, και πρόοδο.  Που είναι έτοιμος να μας οδηγήσει και πάλι, για να κατεβάσουμε τη σημαία των μνημονίων, της λιτότητας, της υποτέλειας, της υποταγής, του φόβου, από την Ακρόπολη. Που είναι έτοιμος και ακούραστος να μας οδηγήσει να διεκδικήσουμε ανυποχώρητα αυτό που η Γερμανία χρωστάει, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Φίλες και φίλοι,  Ας το κάνουμε για άλλη μια φορά καθαρό προς όλους:  Το σταυροδρόμι μπροστά στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, θέτει για την Ελλάδα διλήμματα ζωής και θανάτου.  Ποια Ελλάδα θέλουμε;  Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι η σημερινή πληγωμένη, ρημαγμένη, ταπεινωμένη Ελλάδα μπορεί ν α ανακάμψει με την πολιτική και τους πολιτικούς που την οδήγησαν ως εδώ;  Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι από την πελώρια αδικία, και την πελώρια απανθρωπιά, είναι δυνατό να γεννηθεί μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού;  Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι η δημοκρατική ομαλότητα και η πολιτική σταθερότητα είναι ασφαλείς στα χέρια του κυρίου Σαμαρά, του κυρίου Μπαλτάκου, της ακροδεξιάς σέχτας του Μαξίμου και των μαύρων συνομιλητών τους της εγκληματικής Χρυσής Αυγής;

Υπάρχουν θα πείτε.  Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ.  Αυτοί έχουν απαντήσει στο δίλημμα.  Μαζί με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Άδωνι, τον Πάγκαλο, έχουν κάνει την επιλογή τους.  Και η επιλογή τους είναι η Ελλάδα που ζούμε. Είναι η λιτότητα, η φτώχεια, η ανεργία, η απόγνωση, τα αδιέξοδα των νέων.  Απόφασή τους είναι όχι απλώς να επιβάλουν μια αντιδραστική πολιτική.  Απόφασή τους είναι να επιβάλουν ένα νέο καθεστώς στη χώρα.  Βάρβαρο, άγριο, αντιδημοκρατικό, καταδικαστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.  Αυτή την Ελλάδα θέλουν, γιατί αυτή τους βολεύει.  Οικόπεδο, αποικία, στρατόπεδο συγκέντρωσης φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας.  Με κράτος-εκβιαστή.  Με λαό εξουθενωμένο και υποταγμένο.  

Ας λένε ότι τα μνημόνια τελειώνουν.  Το καθεστώς των μνημονίων ήρθε για να μείνει. Και θα μείνει αν δεν το ανατρέψουμε εμείς, αν δεν το ανατρέψει ο λαός μας.  Αυτή είναι η αλήθεια.  Στις ευρωεκλογές, συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε.  Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της, ή με την Ελλάδα που ορίζει η κυρία Μέρκελ.  Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της ή με την Ελλάδα που εξορίζει από τα πολιτισμένα κράτη ο κύριος Σόιμπλε, και διορίζει κλητήρα του Βερολίνου ο κύριος Σαμαράς. Με την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει, ή με την Ελλάδα που κοντοστέκεται και περιμένει να τη σώσουν εκείνοι που την καταστρέφουν.   

Και σε τελευταία ανάλυση ένα είναι το διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη:

 Με την Μέρκελ ή με την αριστερά;  Με τα μνημόνια μέχρι το 2040 ή με μια γενναία και αποφασιστική φυγή προς τα μπρος με το πρόγραμμα σωτηρίας και ανάπτυξης που προτείνει η Αριστερά;  Αυτά τα διλήμματα φίλες και φίλοι δεν τα κατασκευάσαμε εμείς.  Τα προβάλλει η πραγματικότητα.  Σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε τόπο συνάντησης, οι άνθρωποι αγωνιούν και αναρωτιούνται πώς θα απαλλαγούν από το ζόφο.  Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντί τους.  Στεκόμαστε όμως και με αγωνιστική σιγουριά.  Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του ελληνικού λαού.  Και διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους.

Ο μόνος δρόμος της σωτηρίας για μας και για την πατρίδα είναι ο δρόμος του αγώνα. Ο δρόμος της συμμετοχής.  Ο δρόμος της ενότητας.   

Κι αυτή τη στιγμή ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος της αριστεράς.  Γιατί είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την ανατροπή που ταυτίζεται με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Με την ακύρωση των μνημονίων και των 400 εφαρμοστικών τους νόμων. Με την ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Με την κατάργηση κάθε μέτρου που έχει οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα.

Φίλες και φίλοι

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζουμε σήμερα δεν προσφέρει κλάδο Ελιάς σε όσους κατέστρεψαν και καταστρέφουν τη χώρα. Δεν προσφέρει την ασπίδα του life style και του "ας το πάρει το Ποτάμι" στους αίτιους και στις αιτίες της καταστροφής.   Είναι ψηφοδέλτιο αλήθειας και μάχης.

Συζητήσαμε πολύ όταν άλλοι κατάρτιζαν ψηφοδέλτια με ένα "αποφασίζουμε και διατάζουμε". Βασανιστήκαμε, δοκιμάσαμε, διορθώσαμε, κάπου διαφωνήσαμε, αλλά το αποτέλεσμα μας κάνει όλους περήφανους.

Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζουμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης και ανατροπής. Ποτέ άλλοτε δε καταφέραμε να συμπυκνώσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο τόσο αποτελεσματικά, την εμπειρία και τη συλλογική σοφία, με την αγωνιστικότητα και το ριζοσπαστισμό. Τη γνώση της διανόησης με το αυθόρμητο των κινημάτων.  Το νεανικό με το ώριμο. Στο ψηφοδέλτιό μας εκφράζονται και εκπροσωπούνται: η αντίσταση, η αντιδικτατορική πάλη, τα δημοκρατικά κινήματα, τα σκιρτήματα λαϊκής πρωτοβουλίας, οι συλλογικότητες, η εργατική τάξη, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες, η κοινωνική αλληλεγγύη. Όλοι οι μεγάλοι και μικροί αγώνες των καιρών μας. Αλλά και η σύγχρονη ιστορία των αγώνων του λαού μας.

Αυτό ΝΑΙ, είναι το δικό ΜΑΣ ψηφοδέλτιο.  Αυτό ΝΑΙ τολμώ να πω, απευθυνόμενος σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, είναι το δικό ΣΑΣ ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο που σε κάθε όνομά του αναπνέει μια παρότρυνση: Έλληνες σηκωθείτε.  Το μέλλον δεν θα 'ρθει από μόνο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς.   Χρέος μας είναι  η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής.  Χρέος μας είναι κανένας άνθρωπος μόνος του απέναντι στη θύελλα της κρίσης και των μνημονίων.  Χρέος μας είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης κι όχι μια κοινωνία διάλυσης και υποταγής.  Χρέος μας είναι να απαλλάξουμε το αύριο από τις υποθήκες που του φόρτωσαν ξένοι και εγχώριοι έμποροι λαών και εθνών.   

Έλληνες σηκωθείτε  Να τελειώνουμε με τα ψέματα Με τους Μπαλτάκους. Με την ακροδεξιά του Μαξίμου  Με το φασισμό.  Με τη διαπλοκή Με το σάπιο πολιτικό σύστημα.  Με το κράτος εχθρό.  Με την μετατροπή της δημοκρατίας σε υπηρέτρια των μεγάλων συμφερόντων.  Φτάνει πια με τα σκληρά μέτρα και τα ψεύτικα λόγια. Είναι ψεύτες όταν λένε ότι έχουν πλεόνασμα. Το πλεόνασμά τους είναι πλεόνασμα δυστυχίας και πόνου.  Είναι ψεύτες όταν λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ετοιμάζουν το τρίτο μνημόνιο, ενώ φέρνουν ήδη στη Βουλή με τη συνήθη διαδικασία του κατεπείγοντος το μεσοπρόθεσμο που επιβάλλει νέα αβάσταχτα μέτρα στις λαβωμένες πλάτες του λαού μας.  Είναι ψεύτες όταν λένε ότι  βγήκαν στις αγορές.  Όλη η Ευρώπη γελάει με τα παραμύθια τους. Και γελάει πιο πολύ ο συνεταίρος του Σαμαρά και του Στουρνάρα, η GOLDMAN SACHS, που έστησε μαζί τους την παράσταση των αγορών και κέρδισε εκατομμύρια από το δικό μας υστέρημα.  

Είναι ψεύτες όταν υπόσχονται επίδομα φιλανθρωπίας από το πλεόνασμα του πλεονάσματος γιατί με το άλλο χέρι βάζουν τόσους φραγμούς ώστε ακόμα κι αυτό ελάχιστοι να το πάρουν.  Είναι ψεύτες όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι βγήκαμε από τις αγορές με χρέος 120% και ξαναμπήκαμε σε αυτές με χρέος 175% Είναι ψεύτες όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπήκαμε στο μνημόνιο επειδή το έλλειμμα ήταν 14% και βγαίνουμε τώρα που ο έλλειμμα είναι 13,5%. Είναι ψεύτες όταν μιλάνε για ανάπτυξη στους πεινασμένους και για πρόοδο στους σακατεμένους.

Και μαζί τους στην τεράστια, πρωτοφανή επιχείρηση ψεύδους και εξαπάτησης έχουν τα μεγάλα ΜΜΕ της διαπλοκής, τους ολιγάρχες και τους τραπεζίτες που έχουν θησαυρίσει από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και εξακολουθούν να ελέγχουν τη ζωή μας και τη ζωή της χώρας.   

Φίλες και φίλοι

Ναι, ο λαός μας είναι οργισμένος με όλα αυτά.  Ναι, κι εμείς είμαστε οργισμένοι με όλα αυτά.  Οργισμένοι με τη βαρβαρότητα που βαφτίζουν μεταρρύθμιση Οργισμένοι με το ψέμα που βαφτίζουν αλήθεια και μάλιστα μοναδική.  Οργισμένοι με όσους έκλεψαν και κλέβουν, λήστεψαν και ληστεύουν, περιφρόνησαν και περιφρονούν τον ελληνικό λαό.  Οργισμένοι με όσους μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία για να αρπάξουν το ψωμί από το τραπέζι του φτωχού.  Οργισμένοι με όσους εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, χιλιάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση.  

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω για κάτι:  Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί.  Όσοι παρανόμησαν χαρίζοντας στους ολιγάρχες τις τράπεζες που αναπνέουν ακόμα χάρη στα δισεκατομμύρια που χρεώνονται στους πολίτες. Όσοι εγκλημάτησαν ξεπουλώντας με ύποπτες διαδικασίας δημόσιο πλούτο.  Όσοι εκβίασαν ανθρώπους, βίασαν το περιβάλλον και παραβίασαν τους νόμους της χώρας θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.  Θα κριθούν από τη δικαιοσύνη.  

Καλούμε λοιπόν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα: Κάνε την οργή σου πολιτική πράξη. Μην πέφτεις στην παγίδα του καναπέ.  Αυτό θέλει το σύστημα.   Μην πέφτεις στην παγίδα της αποχής. Αυτό θέλει το σύστημα.  Μην πέφτεις στην παγίδα ότι όλοι ίδιοι είναι. Αυτό θέλει το σύστημα. Μην πέφτεις στην παγίδα του πολιτικού life style που παίρνει την αλήθεια σου και σου την κάνει λιώμα.

Η ιστορία δεν γράφεται με ρομάντζα μιας αμφισβήτησης που το μόνο που αμφισβητεί είναι η δική σου δυνατότητα να αλλάξεις τα πράγματα.  Η ιστορία, και η ιστορία του καθενός μας, γράφεται με συμμετοχή, θέληση, αποφασιστικότητα, ρήξεις και ανατροπές.  

Και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Να ανατρέψουμε την πιο σκληρή, την πιο ταξική πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα. Να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εμπρός λαέ Μην τους φοβηθείς, είναι το σύνθημά μας. Μην τους φοβηθούμε γιατί αυτός είναι ο στόχος τους. Ένα κράτος φόβου, ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, σε μία Ευρώπη που θα ηγεμονεύουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι.

Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες.  Η μοίρα σας δεν είναι ούτε η υποταγή στην όποια εξουσία, ούτε η υπακοή στην όποια αυθεντία.  Ούτε και στη δικιά μας, για να είμαστε εξηγημένοι.  Αμφισβητήστε την εξουσία, αμφισβητήστε τους μεγιστάνες της διαπλοκής, αμφισβητήστε τους μονόδρομους, αμφισβητήστε τους καθηγητές της υποταγής που εμφανίζονται είτε με μανδύα μετριοπάθειας, είτε με μανδύα ανέξοδης και αδιέξοδης ισοπέδωσης.  Πολεμήστε τη Μπανανία που προσπαθούν να χτίσουν στα ερείπια του μέλλοντός σας.  Πολεμήστε τη μιζέρια, τη δειλία, την αποβλάκωση, την αποχή. Πολεμήστε το σύστημα που σας θέλει χωρίς δικαιώματα.

Χωρίς ελπίδα.

Χωρίς μισθούς και ασφάλιση.

Χωρίς παιδεία και υγεία.

Τραβήξτε κι εμάς από το μανίκι όταν δεν καταλαβαίνουμε την οργή σας και τις ευθύνες μας.  Αλλά τη μάχη για να γκρεμίσουμε το παλιό και να χτίσουμε το νέο δεν μπορούμε να τη δώσουμε χωρίς εσάς.  Δεν μπορούμε να νικήσουμε το λαίμαργο και αδίστακτο σύστημα χωρίς εσάς.  Γι' αυτό σας θέλουμε μαζί μας.  Όχι πίσω μας. Πλάι μας.  Όχι βουβούς. Εξεγερμένους.  Όχι οπαδούς. Πολίτες.  Ενεργούς πολίτες στη πρώτη γραμμή των αγώνων για τη κοινωνική αλλαγή.

Φίλες και φίλοι

Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πονεμένους και αδικημένους των μνημονίων, στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που υποφέρουν και καρτερούν αν θα έρθουν καλύτερες μέρες. Όσο κατανοείτε την κρισιμότητα των στιγμών.  Όσοι κατανοείτε την κρισιμότητα της δικής σας συμμετοχής.  Όσο κατανοείτε ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής.  Πορευτείτε μαζί μας.  Με την εναλλακτική πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς. Υπερψηφίστε την άλλη Ευρώπη.  Την Ευρώπη της εργασίας, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας.  Χωρίς ρατσισμό και νεοναζί.  Την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας των λαών.  Την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Δώστε μια και μόνη εντολή  στη συγκυβέρνηση της υποτέλειας: ΦΥΓΕΤΕ!  Μια και μόνη εντολή προς τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.  ΦΥΓΕΤΕ!

Δώστε στην Αριστερά τη δύναμη και η δυνατότητα για πρώτη φορά να δείξει πώς κατανοεί και σήμερα όπως και χθες τι σημαίνει αφοσίωση στην υπόθεση του λαού και της πατρίδας.  Τι σημαίνει αρμονία λόγων και έργων.  Τι σημαίνει εξουσία που δεν θέλει να αναπαράγει τον εαυτό της αλλά να παράγει περισσότερη δημοκρατία, και περισσότερη συμμετοχή για τον πολίτη.  Τι σημαίνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διεκδίκηση όσων μας ανήκουν, υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.  Τι σημαίνει υπερήφανη εξωτερική πολιτική ειρήνης, που υπερασπίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή του status στη βαλκανική. Τι σημαίνει ισονομία, ισοπολιτεία, αντίθεση σε κάθε μορφή αλυτρωτισμού.

Φίλες και φίλοι 

Ξέρω ότι πολλοί αμφιβάλλουν, αναρωτιούνται, ταλαντεύονται, ανησυχούν αν θα τα καταφέρουμε.  Θα μπορούσα να πω ότι ένα είναι το σίγουρο: Θα τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα από κείνους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.  Δεν φτάνει όμως αυτό.  Και δεν θα χαϊδέψω αφτιά δίνοντας υποσχέσεις.  

Ξέρω όπως κι εσείς ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι.  Ξέρω όμως κι ότι η εξουσία για την εξουσία δεν μας αφορά.  Εμείς δεν αλλάζουμε απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία, για να κερδίσουμε ψήφους.  Επιμείναμε στις θέσεις μας όταν ο λαός μας έταξε στη θέση της ήσσονος αντιπολίτευσης.  Δεν υποκύψαμε στις σειρήνες του δικομματισμού όταν μας έσπρωχναν να συνεργήσουμε σε πολιτικές απαράδεκτες για να κερδίσουμε θέσεις εξουσίας.  Δεσμεύομαι εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον ίδιο δρόμο θα επιμείνουμε.  Δεν θα σας προδώσουμε ποτέ, όπως άλλοι.  Και το ψηφοδέλτιο μας αποτελεί άλλη μια εγγύηση γι' αυτό.

 ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν  Για να ανακτήσουμε την Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν  Για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.