to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 28.04.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από την Πράγα: «Έρχεται ο Μάης της ελπίδας και της αλλαγής για την Ευρώπη»

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην προεκλογική εκδήλωση στην Πράγα σήμερα, 28/4/2014 Το μήνυμα ότι “αυτός θα είναι ο Μάης της ελπίδας και της αλλαγής για την Ευρώπη” έστειλε από την Πράγα ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους Τσέχους με τη ψήφο τους να βάλουν τέλος στη λιτότητα και “στην Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ”.


«Ο απολογισμός της ντροπής της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου θα κριθεί από τους πολίτες στις ευρωεκλογές του Μαΐου», ανέφερε από την Πράγα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν τονίζοντας ότι στις 25 Μαΐου, «ψηφίζουμε για την Ευρώπη και αποφασίζουμε για τη ζωή μας».

Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι: «ποια κυβέρνηση και σε ποια χώρα της Ευρώπης θα ανεχόταν, περίπου, 3 εκατ. ανασφάλιστους, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού, έξι στους δέκα πολίτες να μην επισκέπτονται το γιατρό τους επειδή δεν έχουν χρήματα και την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία κοντά στο 30%;» Αλλά, όπως είπε, «ο απολογισμός της ντροπής της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου θα κριθεί από τους πολίτες στις ευρωεκλογές του Μαΐου» στις οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η ευχάριστη έκπληξη».

O Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και κατά του συνυποψηφίου του για την προεδρία της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τις δηλώσεις του για την Κύπρο, λέγοντας ότι ο Γιούνκερ, υποψήφιος της δεξιάς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να αναφερθεί στη Κύπρο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό προφίλ στον ελληνικό και Κυπριακό λαό. «Φαίνεται πως αντιμετωπίζει τους πολίτες ως χρυσόψαρα με ασθενή μνήμη, που θα έχουν ήδη ξεχάσει ότι το Γιούρογκρουπ και η πολιτική της κυρίας Μέρκελ που τον στηρίζει έριξαν την Κύπρο στη πυρά».

Όπως είπε ο ίδιος ως πρόεδρος του Eurogroup έως τον Ιανουάριο του 2013, έσπρωχνε, όσο μπορούσε την Κύπρο, στα νύχια των δανειστών. «Γιατί ο ίδιος, επίσης, είχε χαρακτηρίσει επιβεβλημένο το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο. Και τώρα θέλει να παρουσιάσει εαυτόν ως προστάτη της Κύπρου» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας, για την άψογη οργάνωση της επίσκεψής μας, αλλά και για τη δυνατότητα αυτής της συζήτησης.

Από την άμεση επαφή που είχαμε λίγο νωρίτερα με τους πολίτες στους δρόμους της Πράγας αντιλήφθηκα – και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό – ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας αποτελεί ελπίδα για τον τσέχικο λαό. 

Και ότι η εκλογική επιτυχία σας, τον περασμένο Οκτώβρη, δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε προσωρινή.

Η αναμενόμενη νέα άνοδός σας στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μάη – που όλοι ευχόμαστε και προσδοκούμε – θα στείλει από μόνη της ισχυρό πολιτικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. 

Επειδή θα προέρχεται από μία χώρα, της οποίας η μεταπολεμική πολιτική ζωή συχνά προανήγγειλε ευρύτερες ανακατατάξεις στην Ευρώπη. 

Ελπίζω ότι αυτό θα επαναληφθεί στις 25 Μαΐου. 

Ότι, με την ψήφο του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας-Μοραβίας και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο τσέχικος λαός θα δείξει στην Ευρώπη την νέα κατεύθυνση της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. 

Ότι θα στείλει ισχυρό μήνυμα απόρριψης της λιτότητας και της ιστορικής οπισθοδρόμησης της Ευρώπης από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. 

Ζητάμε από τους τσέχους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μάη. 

Να πάνε να ψηφίσουν. 

Να μην εκχωρήσουν την ψήφο τους σ’ εκείνους που θα πάνε στην κάλπη. 

Ζητάμε από τους πολίτες αυτής της χώρας να βάλουν τους δικούς τίτλους τέλους στην Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ. 

Στη λιτότητα που καταστρέφει μια ολόκληρη ήπειρο, για να επιταχύνει την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού προς όφελος της σημερινής Γερμανίας.

Γιατί, πράγματι, οι ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου θα αποδειχθούν ένας σταθμός για τη γενιά μας. Που, σε μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν τη μοίρα και της επόμενης.

Για πρώτη φορά, το αποτέλεσμά τους είναι τόσο κρίσιμο για την Ευρώπη, για τις χώρες μας, για την καθεμία και τον καθένα από εμάς.

Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι.

Ή θα συνεχίσει με λιτότητα, ανεργία και φτώχεια για πολλά χρόνια.

Με λιγότερη Δημοκρατία.

Ή θ’ αλλάξει πορεία, με ανάπτυξη, δικαιοσύνη και αξιοπρεπή εργασία.

Με περισσότερη Δημοκρατία.

Στις 25 Μαΐου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη και αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Ειδικά για την Ελλάδα. 

Που η κυβέρνηση του 2010 τη μετέτρεψε σε πειραματόζωο της κρίσης. 

Άρα, σε αφετηρία ενός αρνητικού ντόμινο για όλη την Ευρώπη. 

Οι ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να τερματίσουν τη λιτότητα και δίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη πρωτιά, μπορούν να γίνουν αφορμή για ένα θετικό ντόμινο Δημοκρατίας και τερματισμού της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

Ο ελληνικός λαός κρατάει την τύχη του στην ψήφο του.

Γνωρίζει ότι οι δανειστές προσπαθούν να επινοήσουν ένα ψεύτικο προεκλογικό «success story», με διάρκεια μεγαλύτερη της μιας ημέρας, για να διασώσουν την συγκυβέρνηση που υπηρετεί πιστά τα συμφέροντά τους.

Δεν μπορούν, όμως.

Γιατί οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι ίδιοι οι δανειστές – και, μάλιστα, πιο πρόσφατα η κυρία Λαγκάρντ – έχουν θεμελιώσει, με τα πιο τεκμηριωμένα επιχειρήματα, την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα. 

Αλλά και γιατί.

Ο ελληνικός λαός βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση, πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης.

Και επιτρέψτε μου να υποβάλω το εξής ερώτημα:

Ποια κυβέρνηση και σε ποια χώρα της Ευρώπης θα ανεχόταν περίπου 3 εκατ. ανασφάλιστους, δηλαδή σχεδόν το ⅓ του συνολικού πληθυσμού, έξι στους δέκα πολίτες να μην επισκέπτονται το γιατρό τους επειδή δεν έχουν χρήματα και επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία το 2013 κοντά στο 30%; 

Ο απολογισμός της ντροπής της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου θα κριθεί από τους πολίτες στις ευρωεκλογές του Μαΐου. 

Όπως, επίσης, θα κριθεί και η μαύρη προοπτική της.

Δημαγωγούν προεκλογικά για το δήθεν τέλος του Μνημονίου.

Για το δήθεν τέλος της λιτότητας.

Και αναρωτιέται κάποιος με κοινή λογική: 

Πώς γίνεται να τελειώνουν το Μνημόνιο και η λιτότητα, ενώ το νέο Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 προβλέπει μέτρα λιτότητας μέχρι και το 2018; 

Στις δημόσιες δαπάνες, τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως και τη μονιμοποίηση των χαρατσιών.

Το δικό τους Μεσοπρόθεσμο αποδεικνύει πως είναι ψεύτες.

Γι’ αυτό εμείς λέμε: 

Εκτός από ψεύτες, είναι και επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν.

Το Μεσοπρόθεσμο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μονιμοποιεί τη λιτότητα. 

Και, έτσι, ξεκαθαρίζει και στα μάτια του πιο δύσπιστου Έλληνα πολίτη, το κρίσιμο δίλημμα των ευρωεκλογών:

ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα.

Και όσο πιο μεγάλη η διαφορά της ήττας της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθούν η δημοκρατική ομαλότητα, η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, και η ανάπτυξη.

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισες και Σύντροφοι,

Αγωνιζόμαστε για μία δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. 

Αγωνιζόμαστε για τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής και τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μετανάστευση. 

Θέλουμε, μαζί με το τέλος στη λιτότητα, την οριστική και βιώσιμη επίλυση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης. 

Στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος». 

Όπως η Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953. 

Που διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Γερμανίας και συνέδεσε την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης».

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Χθες ο κος Γιούνγκερ, υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έσπευσε να αναφερθεί στη Κύπρο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό προφίλ στον ελληνικό και Κυπριακό λαό.

Φαίνεται πως αντιμετωπίζει τους πολίτες ως χρυσόψαρα με ασθενή μνήμη.

Που θα έχουν ήδη ξεχάσει ότι το Γιούρογκρουπ και η πολιτική της. κυρίας Μέρκελ που τον στηρίζει έριξαν τη Κύπρο στη πυρά.

Γιατί ο ίδιος, ως Πρόεδρος του Eurogroup έως τον Ιανουάριο του 2013, έσπρωχνε, όσο μπορούσε την Κύπρο, στα νύχια των δανειστών.

Γιατί ο ίδιος, επίσης, είχε χαρακτηρίσει επιβεβλημένο το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Και τώρα θέλει να παρουσιάσει εαυτόν ως προστάτη της Κύπρου.

Αλλά τα ίδια περίπου κάνει και ο έταιρος υποψήφιος, ο κος Σουλτς των σοσιαλιστών.

Που όταν αναφέρεται στην Ουκρανία, ξεχνάει ότι, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, σύνορα στην Ευρώπη παραβιάστηκαν στις 20 Ιουλίου 1974 από τον Αττίλα στην Κύπρο. 

Δεν χρειάζεται, όμως, κυνηγώντας ψήφους, κάποιοι να ξύνουν ανοιχτές πληγές. 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών, η επαφή μου με τους πολίτες, σε μικρές και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, με πείθει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του Μάη.

Θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες.

Αυτός θα είναι ο Μάης της ελπίδας και της αλλαγής για την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)