to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 28.04.2014

Πολιτική

Υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια ζητούν 185 βουλευτές - Η σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση αυτή, η οποία δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον του επιχειρηματία, και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, προτείνουν με τροπολογία τους 185 βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, ενώ το ίδιο αίτημα υποβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλη τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι από 1-1-2015 δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια (διαβάστε σχετικά).

Η τροπολογία των 185 βουλευτών έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες, που θα συζητείται μέχρι και την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων που συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. «Θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση της προαιρετικής εγγραφής», τονίζουν οι 185 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι η ισχύουσα ρύθμιση «δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον του επιχειρηματία».

«Η προαιρετική εγγραφή πρέπει να αναθεωρηθεί, μετά τη διαπίστωση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή του τόπου και της βοήθειας, που προσφέρουν στην οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, η δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα», υποστηρίζουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχετική τροπολογία - προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ:

Θέμα: Άρση της κατάργησης της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την από 12-12-2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α/240/12-12-2012) είχε προβλεφθεί (άρθρο 6, παρ. 1, αυτής), που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Νόμου 4111/2013 (ΦΕΚ Α/18/25-1-2013),ότι από 1-1-2015 θα καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους Επιμελητήρια, η οποία, πλέον, θα είναι προαιρετική. Η προαιρετική εγγραφή πρέπει να αναθεωρηθεί, μετά την διαπίστωση του σημαντικού ρόλου, που παίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή του τόπου και της βοήθειας, που προσφέρουν στην οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, η δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα.

Επιπρόσθετα, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, συνεπώς και της οικονομικής συνδρομής, έχει ήδη απασχολήσει την Ε.Ε. καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι αντίστοιχες αποφάσεις στηρίζουν τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις η υποχρεωτική συνδρομή δεν αποτελεί φόρο υπέρ τρίτων, ούτε εμπόδιο στην ελευθερία για την ίδρυση επιχειρήσεων στη χώρα και είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις, η οικονομική συνδρομή συνιστά ανταποδοτική εισφορά για το ρόλο που διαδραματίζουν τα επιμελητήρια στην οικονομική ζωή της χώρας, στις σχέσεις μεταξύ των οικονομικών παραγόντων και της κυβέρνησης, καθώς και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση αυτή, η οποία δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον του επιχειρηματία, και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο, δεδομένου μάλιστα του ότι η οικονομική

επιβάρυνση του κάθε μέλους είναι αντικειμενικά μηδαμινή έναντι των προσφερόμενων σημαντικών υπηρεσιών προς τα μέλη.

Από την μεταβολή αυτή δεν προκαλείται καμιά απολύτως επιβάρυνση στον κρατικό Προϋπολογισμό.


 

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο ….

Αθήνα, 29 Απριλίου 2014

   Οι προτείνοντες βουλευτές

    Σταθάκης  Γιώργος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμμανατίδου Λίτσα

Αυλωνίτου Ελένη

Βαλαβάνη Νάντια

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γεώργιος

Βούτσης Νίκος

Γάκης Δημήτριος

Γελαλής Δημήτριος

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Δερμιτζάκης Κώστας

Διώτη Ηρώ

Δρίτσας Θοδωρής

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζερδελής Γιάννης

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Καλογερή Αγνή

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρά Γιουσούφ Αϊχαν

Καφαντάρη Χαρά

Κοδέλας Δημήτρης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλης

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Ξανθός Ανδρέας

Ουζουνίδου Ευγενία

Παναγούλης Στάθης

Πάντζας Γιώργος

Πετράκος Θανάσης

Σακοράφα Σόφια

Στρατούλης Δημήτρης

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσουκαλάς Δημήτρης

Φωτίου Θεανώ

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Χατζηλάμπρου Βασίλης

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)