to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 28.04.2014

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία (των εργαζόμενων)

"Σε «καιρό ειρήνης» υπάρχουν περισσότεροι νεκροί ακόμα και από το σύνολο των μέχρι σήμερα πολέμων", δηλώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.


Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Κάθε χρόνο 2.340.000 θάνατοι  εργαζομένων οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με τα στοιχεία της  Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας  (ΔΟΕ), ενώ σε 160 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μη θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες και σε 270 εκατομμύρια τα εργατικά ατυχήματα.  Τα εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα της εργασίας, αναδεικνύουν ότι στο βωμό του κέρδους σε «καιρό ειρήνης» υπάρχουν περισσότεροι νεκροί ακόμα και από το σύνολο των μέχρι σήμερα  πολέμων!

Στην Ελλάδα των μνημονίων δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των επαγγελματικών ασθενειών, των εργατικών ατυχημάτων και της επαγγελματικής θνησιμότητας, πόσο μάλλον η βούληση και η πολιτική για την πρόληψη και προαγωγή της εργασιακής υγείας.

 Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΟΕ, το  συνολικό κόστος των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών ανέρχεται στο 4% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα η μνημονιακή συγκυβέρνηση αδιαφορεί για  το κόστος αυτό την ώρα που  εξοντώνει την κοινωνία με αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με χαράτσια και φοροεπιδρομές, με διαθεσιμότητες και απολύσεις.

 Με τις ακραία νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, τις ακραίες μορφές εργασιακής ευελιξίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και κάθε εργασιακού δικαιώματος, με την διαρκή απειλή της ανεργίας που έχει φτάσει στο 30%, χιλιάδες εργαζόμενοι γίνονται εξαιρετικά ευάλωτοι σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας  θέτοντας συχνά σε κίνδυνο την υγεία και  την σωματική τους ακεραιότητα , ενώ ακόμα περισσότεροι βιώνουν συνθήκες ακραίου εργασιακού στρες και εν γένει αυξημένης επαγγελματικής νοσηρότητας.

 Συγχρόνως   η υποβάθμιση και υποστελέχωση  του Σ.ΕΠ.Ε. και η συνεχής απαξίωση όλων των  αρμόδιων φορέων που σχετίζονται με  την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, έχουν οδηγήσει στην ανυπαρξία την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και στην ελαχιστοποίηση των ελέγχων για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.  Το  αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι να βιώνουν  συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα  ρισκάροντας καθημερινά την υγεία τους αλλά και τη ζωή τους, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.

 Οι αγώνες των εργαζομένων και η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ανατρέψουν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα του εργασιακού μεσαίωνα που επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους η νεοφιλελεύθερη «λαίλαπα». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)