to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 24.04.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης «Πρόκειται για πλεόνασμα πολιτικής αγυρτείας και ψηφοθηρίας»

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στoν ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.


Για το πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα

Εμείς έχουμε πει ότι, το πρωτογενές πλεόνασμα, αν υπάρχει, στηρίζεται επί κοινωνικών ερειπίων, γιατί προέρχεται από δραστική περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, μισθών, συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια και από τη μεγάλη φοροεπιδρομή. Αν υπάρχει, δεν προέρχεται από την ανάπτυξη, αλλά από ό,τι σας ανέφερα πριν.  Κε Αρβανίτη, όταν το Δημόσιο έχει «φέσια», δηλαδή υποχρεώσεις, απέναντι στον ιδιωτικό τομέα 4,5 δις ευρώ και όταν από τις συντάξεις που καθυστερούν από 16 μήνες έως και 4 χρόνια εξοικονομεί περίπου – λόγω της καθυστέρησης – 3 δις ευρώ, δεν ξέρω κατά πόσο είναι πραγματικό το πλεόνασμα. Ευθύτατα σας λέω ότι είναι ένα πλεόνασμα πολιτικής αγυρτείας, ένα πλεόνασμα πολιτικής απάτης και αναίσχυντης ψηφοθηρίας. 

Πέρα από το ζήτημα βέβαια ότι ο κος Σαμαράς είχε πει ότι θα δώσει το 70% του πλεονάσματος ως κοινωνικό μέρισμα και τελικά δίνει περίπου 15 – 17%. Και όσο αφορά αυτό το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα, αυτά τα 500άρια που η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει σε τμήματα του λαού, η άποψή μας είναι ότι έτσι όπως γίνεται, μόνο ως απροκάλυπτο εμπαιγμό του λαού μπορούμε να το θεωρήσουμε. Διότι καταλαβαίνετε τη μεγάλη αντίφαση: αφού η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου εξαθλίωσε εκτεταμένα στρώματα του λαού, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεκίνησε τώρα να μοιράζει ψίχουλα, τα οποία ούτε κατά διάνοια μπορούν να συγκριθούν με το μέγεθος της μνημονιακής λεηλασίας των τελευταίων χρόνων. Δηλαδή ενώ 63 δις χάθηκαν από τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών τα χρόνια των μνημονίων, δίνουν τώρα 500 εκατομμύρια σε ορισμένα κοινωνικά στρώματα και λένε στον ελληνικό λαό να είναι και ευχαριστημένος! Είναι σαν να μας λήστεψε ένας ληστής σε μια γωνία, μας πήρε τα χρήματα, μας πήρε τα ρούχα, μας έδωσε και 1 ευρώ στο τέλος και μας είπε να του πούμε κι ευχαριστώ. 

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα και την ψηφοθηρία της κυβέρνησης

Το δημοσιονομικό έλλειμμα που ανακοινώθηκε χθες, είναι 12,7 % του ΑΕΠ, 23,1 δις ευρώ, καθιστώντας τη χώρα μας δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Σλοβενία. Ο κος Σαμαράς είπε προχθές ότι το 2015 θα έχουμε και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δε βλέπει εδώ τα χάλια τους, ότι  δηλαδή παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού, παρά το σφαγιασμό των λαϊκών εισοδημάτων, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και να σας πω κάτι, οι εκπρόσωποι της ΝΔ  λένε ότι μας έσωσαν κιόλας και ζητάνε από το λαό να την ψηφίσει για να ολοκληρώσει το έργο της, της σωτηρίας του Ελληνικού λαού: ποια σωτηρία κε Αρβανίτη; Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν και εχθές, όπως το ΑΕΠ της χώρας μας. Η χώρα μας παρήγαγε πλούτο, οικονομικό και κοινωνικό συνολικά, 231 δις ευρώ το 2009, πριν μπούμε στα μνημόνια. Τα στοιχεία τα χθεσινά τα είδατε, 182 δις ευρώ είναι πλέον το ΑΕΠ. Δηλαδή μεταξύ του 2009 και του 2013, 50 δις ευρώ από τον πλούτο που παράγεται στη χώρα μας χάθηκαν. Αυτή ήταν η σωτηρία που έφεραν τα μνημόνια; 

Και παίζουν και με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα προεκλογικά. Δεν ξέρω αν είδατε χθες, αυτοί που κάνουν αιτήσεις και κυρίως αυτοί που δικαιούνται λόγω των αυστηρών κριτηρίων το κοινωνικό μέρισμα είναι πολύ λιγότεροι απ΄ότι μας είχε πει η κυβέρνηση πριν – μιλούσε για 1 εκατομμύριο και μέχρι χθες έκαναν αίτηση λιγότεροι από 350.000 και εγκρίθηκε η χορήγηση μόνο σε 70.000. Αυτό που είπε η κυβέρνηση, ότι, εφόσον η προθεσμία είναι μέχρι 30 Ιουνίου για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά, θα κάνει βελτιωτικές κινήσεις με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2014 κλπ είναι ωμή ψηφοθηρία! Δεν φτάνει που δίνουν κάποια ψίχουλα - ουσιαστικά με 500 εκατομμύρια ευρώ είναι μια προεκλογική καμπάνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – πάνε να δημιουργήσουν ελπίδα και για μετά τις εκλογές. Όχι μόνο εμπαίζουν τον λαό, αλλά και σπεκουλάρουν προεκλογικά και ψηφοθηρικά με τα λεγόμενα κριτήρια και με την ενδεχόμενη μετεκλογική αναθεώρησή τους.

Για την πολιτική ατζέντα και το Μεσοπρόθεσμο 

Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η κοινωνική ατζέντα, να είναι τα προβλήματα του λαού, να είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, οι πολίτες απαντούν ότι κατά 95% θα ψηφίσουν με βάση την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν τα βγάζουν πέρα στην οικογένειά τους και κατά 5% με βάση ευρύτερα πολιτικά ζητήματα ή για τα ζητήματα της Ευρώπης. Άρα και εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ νομίζω οφείλουμε, το γρηγορότερο δυνατό, χθες θα έλεγα, να αντιστρέψουμε το αντικείμενο της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και να το επαναφέρουμε εκεί που πρέπει πραγματικά να είναι. 

Εκ των πραγμάτων, η κοινωνική ατζέντα βέβαια θα έρθει στο επίκεντρο, γιατί όπως γνωρίζετε την Δευτέρα κατατίθεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Απ΄ότι φαίνεται με το Μεσοπρόθεσμο θα θεσπίσουν πρώτον τον ατομικό μισθό στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση την απόδοση του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά, δεύτερον θα επιβάλλουν ένα μόνιμο μηχανισμό απολύσεων στο Δημόσιο, τρίτον για τις  υπηρεσίες που έχουν διαλυθεί με τις διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο θα δοθεί η δυνατότητα να μεταβιβασθούν σε ιδιώτες, τέταρτον θα δοθεί η δυνατότητα, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα που έγινε με το πολυνομοσχέδιο-νέο μνημόνιο πριν λίγες μέρες, και στον δημόσιο τομέα να προσλαμβάνει μαζικά ενοικιαζόμενους, άρα έχουμε και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο. Απ΄ότι φαίνεται επίσης, με το Μεσοπρόθεσμο για τα επόμενα τρία χρόνια οι δημόσιες δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, Υγεία είτε παγώνουν στα επίπεδα του 2013, είτε μειώνονται. Επίσης προβλέπει συνέχιση της άδικης φορολογίας και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Και βεβαίως, θα προωθεί ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα. 

Ειλικρινά εμένα προσωπικά μου κάνει εντύπωση γιατί η κυβέρνηση φέρνει το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή πριν από τις Ευρωεκλογές, γιατί έτσι κι αλλιώς μας δίνει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο λαϊκό κίνημα να θέσουμε αυτά τα ζητήματα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι όμως τόσο δεσμευμένοι, τόσο υποτακτικοί, τόσο συμβιβασμένοι με την τρόικα, που προκειμένου να προλάβουν στις 5 Μαϊου τη συνεδρίαση του Eurogroup, φέρνουν στη Βουλή αυτά τα θέματα, όπου θα γίνουν σφοδρότατες πολιτικές συγκρούσεις. Θεωρώ ότι είναι ευκαιρία και για εμάς, ως ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά να πάμε την πολιτική ατζέντα εκεί που θέλει ο λαός, εκεί που έχει προβλήματα, εκεί που αγωνιά για το αύριο και στους λόγους για τους οποίους ένα μεγάλο κομμάτι του λαού προσανατολίζεται να δώσει ψήφο στήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ και να του δώσει μια μεγάλη πρωτιά και εκλογική νίκη στις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές & Αυτοδιοικητικές εκλογές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)