to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 13.04.2014

Πολιτική

Euronews: «Το πορτρέτο του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα» (βίντεο)

«Όλα αυτά που ζούμε είναι αποτέλεσμα της λιτότητας. Η λιτότητα δεν είναι λύση. Δεν θα μας βγάλει από την κρίση. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»: Απόσπασμα από το αφιέρωμα του Euronews στον Αλ. Τσίπρα που ακολουθεί


Δείτε το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Euronews.

Η απομαγνητοφώνηση: 

Για κάποιους είναι ένας ήρωας, για άλλους ένας κίνδυνος για τις Βρυξέλλες. Είναι νέος, είναι Έλληνας και αποτελεί την επιλογή του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη επιλέξει τους υποψηφίους τους για την ηγεσία της Κομισιόν, η οποία θα εκλεγεί αφού συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι σήμερα δεν ήταν πολύ γνωστός στους ξένους. Στην Ελλάδα όμως τον ξέρουν. Και στην Ευρώπη αρχίζουν πλέον να τον μαθαίνουν.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Τσίπρας ασχολήθηκε από μικρός με την πολιτική. Σε ηλικία 17 ετών, ήδη μέλος της ΚΝΕ, ηγήθηκε των μαθητικών καταλήψεων των αρχών της δεκαετίας του ’90, ενάντια στις τότε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Τσίπρας απέκτησε διεθνή φήμη όταν η παράταξή του, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Οι οπαδοί του; Οι πολίτες που έχουν υποφέρει από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας – από το μνημόνιο, που, όπως υποστηρίζει, γονάτισε την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άλλοι οργισμένοι και άλλοι απλά απογοητευμένοι, βρήκαν την ελπίδα στο πρόσωπο του Τσίπρα.

Είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδος, που ποτέ δεν σταμάτησε να ζητά τον τερματισμό της λιτότητας. Μπορεί να τα καταφέρει;

Για να μάθουμε περισσότερα,ακολουθήσαμε τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του σε μία από τις προεκλογικές περιοδείες του, που δεν αφορούν μόνο τις ευρωεκλογές αλλά και αυτές για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα διεξαχθούν τον Μάιο στην Ελλάδα.

Βρεθήκαμε στη Σύρο. Εκεί ο Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους κατοίκους και να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους. Στο όμορφο κυκλαδονήσι, ο Τσίπρας πραγματοποίησε μία από τις συνήθεις ομιλίες του, στις οποίες κοινός τόπος είναι οι βολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως την τρόικα και τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις περικοπές μισθών και τις αυξήσεις φόρων που περιελάμβανε το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

“Πρέπει να συγχαρούμε αυτήν την κυβέρνηση και τις προηγούμενες δύο για όσα έκαναν από το 2010 επειδή κατάφεραν να εξολοθρεύσουν την μεσαία τάξη στην χώρα. Να αυξήσουν την ανεργία στο 30% και στο 60% στους νέους. Και κατάφεραν να διώξουν από τη χώρα 300.000 νέους επιστήμονες και να τους κάνουν μετανάστες”, λεέι ο ίδιος ο Τσίπρας.

Από τα χρόνια που ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι σήμερα που ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε σταθερός πολέμιος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποστηρίζει ότι έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσε να είναι καλός διαπραγματευτής στις Βρυξέλλες; Ο Ματθαίος Τσιμικάκης, προσωπικός φίλος του Τσίπρα από τα σχολικά τους χρόνια, το πιστεύει αυτό και το εξηγεί, θυμίζοντας το παρελθόν του: “Θυμάμαι τότε που κάποια στιγμή σχημάτισε μια δεκαμελή επιτροπή για να διαπραγματευτεί με τον τότε υπουργό Παιδείας και ανάμεσα σε αυτά τα δέκα μέλη, κάποιοι από εμάς δεν είχαμε πραγματικά επίγνωση του τι συνέβαινε. Είχαμε μια σειρά από αιτήματα, αλλά δεν ήμασταν σε θέση να διαπραγματευτούμε. Όμως ο Αλέξης ήταν. Διαπραγματευόταν, ακόμα και τότε που ήταν μόλις 17 ετών”.

Από τα χρόνια των καταλήψεων στα σχολεία πέρασαν πάνω από δυο δεκαετίες, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να θεωρείται ανερχόμενος πολιτικός ηγέτης, που πλέον δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της δικής του πατρίδας.

Έχει προσπαθήσει αρκετά να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τη σύντροφό του, με την οποία είναι μαζί από το σχολείο, και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Όμως δεν είναι εύκολο να κρατήσεις ιδιωτικές τις προσωπικές σου στιγμές, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, πρώην καθηγητής και νυν φίλος του Τσίπρα: “Του αρέσει η απλή ζωή. Του αρέσει να κινείται με ποδήλατο και τέτοια πράγματα. Αλλά τώρα που έγινε τόσο γνωστός, δεν μπορεί να τα κάνει αυτά. Τουλάχιστον, όχι τόσο συχνά. Για αυτό του αρέσει πολύ να έρχεται στο μέρος μου, όπου είναι σχετικά ήσυχα και μπορεί να περάσει, ας πούμε, δέκα μέρες ήσυχα, μαζί με την οικογένειά του”.

Πλέον το ποδήλατο έχει αντικατασταθεί από αυτοκίνητα και… σωματοφύλακες.

Για αρκετούς Έλληνες είναι ο ήρωας που θα σταματήσει τη λιτότητα. Για άλλους, είναι ένας κίνδυνος για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, ίσως και για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Ο ίδιος λέει ότι δεν αντιτίθεται στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει να πείσει για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε αυτήν. Εκφράζει ιδιαίτερα την ανησυχία του για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, “αυτών των κομμάτων που θέλουν να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα”, όπως λέει. Επίσης ανησυχεί για τις τις επιθέσεις των χρηματιστηριακών αγορών.

“Όλα αυτά που ζούμε είναι αποτέλεσμα της λιτότητας. Η λιτότητα δεν είναι λύση. Δεν θα μας βγάλει από την κρίση. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο”, λέει ο Τσίπρας στην κάμερα του euronews.

Μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη. Αυτό είναι το καινούριο που θέλει να φέρει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αν καταφέρει να εκλέξει για πρόεδρο της Κομισιόν τον Τσίπρα.

Ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι που αμφισβητούν το κατά πόσον είναι ο κατάλληλος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με ισχυρή παρουσία στις εθνικές δημοσκοπήσεις, πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να αποτελέσει τον επόμενο πρωθυπουργό στην Ελλάδα παρά τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας υποστηρίζει: “Νομίζω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στην Ευρώπη θα προτιμούσαν να με δουν να ηγούμαι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντί να ηγούμαι της Ελληνικής Κυβέρνησης, επειδή ξέρουν ότι εάν υπάρξει μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, θα είναι ποιο δύσκολο για την συνέχιση της πολιτικής τους ατζέντας στην Ευρώπη”.

Μία ριζική αλλαγή στην Ελλάδα ή ακόμα και στην Ευρώπη. Αυτό ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πολίτες από την Ελλάδα αλλά και τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν για αυτό στις 25 Μαΐου…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)