to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

His master's voice

Χθες δεν ακούσαμε τη φωνή της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακούσαμε σε στερεοφωνική μετάδοση τη γερμανικής εμπνεύσεως πολιτική της σκληρής λιτότητας.


Υπό την προστατευτική σκέπη της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Σαμαράς ξεκίνησε χθες την προεκλογική εκστρατεία του στην Αθήνα. Η Γερμανίδα "δασκάλα" του προειδοποίησε ότι η βοήθεια θα συνεχιστεί προς την Ελλάδα για να ακολουθεί τον... "σωστό δρόμο". Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Αντιμέτωπος με τη λαϊκή απόγνωση, ο Σαμαράς αναζητεί πολιτική προστασία στους θύτες της ελληνικής κοινωνίας. Συμμετέχει στην πολιτική ευρωομάδα του ΕΛΚ, όπου παράγονται τα στερεότυπα και οι διακρίσεις που επιβάλλουν οι ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι εις βάρος των ασθενέστερων χωρών και ιδιαιτέρως των χωρών του Νότου. Τα συμφέροντα της Ελλάδας συγκρούονται με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τον μερκελισμό, αλλά ο Σαμαράς αναζητεί πολιτική προστασία στη Μέρκελ και τους πιστωτές.

Χθες δεν ακούσαμε τη φωνή της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακούσαμε σε στερεοφωνική μετάδοση τη γερμανικής εμπνεύσεως πολιτική της σκληρής λιτότητας. Από το ένα αυτί ακούσαμε τη Μέρκελ να συγχαίρει τον Σαμαρά ότι ακολουθεί τον "σωστό δρόμο", που έχει διαλύσει την κοινωνία και έχει ταπεινώσει τη χώρα. Κι από το άλλο αυτί ακούσαμε τον Σαμαρά να καμαρώνει για τα φειδωλά λόγια αναγνώρισης που του προσέφερε η Μέρκελ: Ο δύσκολος δρόμος θα συνεχιστεί!

Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στο θέμα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους, το οποίο άλλωστε αποφεύγει να θίξει και ο Σαμαράς. Σε όλους τους τόνους αυτές τις μέρες Σαμαράς και Βενιζέλος διαμηνύουν ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Με άλλα λόγια ότι θα ξεπληρωθεί, δεν θα υπάρξει διαγραφή, ότι δεν θα χάσουν ούτε σεντ οι δανειστές. Η ασαφής αναπτυξιακή βοήθεια που υποσχέθηκε η Μέρκελ θα παρασχεθεί στα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση με διαχειριστή τον Φούχτελ. Σε πολλές γωνιές της χώρας είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια ο βίος και η πολιτεία του Φούχτελ, που λειτουργεί ως ντίλερ των ευρωπαϊκών προϊόντων. Το ίδιο θα κάνει τώρα με προκάλυμμα την "αναπτυξιακή βοήθεια".

Η Μέρκελ, ωστόσο, περιέγραψε τα βήματα επικοινωνιακής βοήθειας προς τον Σαμαρά εν όψει ευρωεκλογών. Μετά το Πάσχα η Κομισιόν θα επικυρώσει το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα. Και αμέσως μετά, στην τελική προεκλογική ευθεία, θα αρχίσει η διανομή των 500 εκατ. ευρώ, δίκην ψηφοθηρίας.

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης... Ή, ακριβέστερα, μετά τις ευρωεκλογές και αναλόγως της έντασης του μηνύματός τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)