to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 09.04.2014

Κοινωνία

Κρήτη: Κάλεσμα βοήθειας από τους σύριους πρόσφυγες

Κάλεσμα των σύρων προσφύγων σε συνέντευξη Τύπου - Αβέβαιη παραμένει η τύχη τους.


Αβέβαιο παραμένει το μέλλον για 154 Σύριους πρόσφυγες οι οποίοι το βράδυ της Παρασκευής αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή απέλασης, χωρίς να έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την στέγαση τους. Την ίδια στιγμή 185 Αιγύπτιοι μεταξύ των οποίων και 54 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία έχουν οδηγηθεί προσωρινά σε κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων, βρίσκονται υπό συνθήκες κράτησης χωρίς να έχει ανακοινωθεί από τις αρχές τίποτα παραπάνω για την τύχη τους.

Αύριο λήγει η δέσμευση της Περιφέρειας για μίσθωση του ξενοδοχείου στο οποίο φιλοξενούνται οι 100 σύριοι, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Καλούν αύριο, σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς, σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα τους, που αφορούν κυρίως την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων έτσι ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στους προορισμούς τους.

Οι ίδιοι απειλούν να κατασκηνώσουν στην απέναντι παραλία μέχρι να δοθεί κάποια λύση στην κατάστασή τους. 

Ακόμη γίνεται λόγος για 107 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, από τα οποία τα 5 από την Συρία και τα υπόλοιπα από την Αίγυπτο, τα οποία φιλοξενούνται σε ξενώνες ανηλίκων. Οι αρχές δεσμεύονται ότι αν βρεθούν συγγενείς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα παιδιά θα σταλούν εκεί.

Παρακάτω παρατίθεται η επιστολή που συνέταξαν οι σύροι πρόσφυγες: 

Χανιά, 9/4/2014

 Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας βοήθησαν και μας συμπαραστέκονται όλες αυτές τις μέρες.

 Είμαστε Σύριοι,κυρίως οικογένειιες με μικρά παιδιά που διαφύγαμε από τον εφιάλτη του πολέμου που διεξάγεται στην πατρίδα μας. Ξεκινήσαμε από την Αλεξάνδρεια για την Ιταλία, αναζητώντας μια χώρα όπου θα έχει δομές για πρόσφυγες, π.χ. Σκανδιναβικές χώρες.

  Μας υποσχέθηκαν πως θα ταξιδέψουμε μ΄ ένα μεγάλο, ασφαλές καράβι, αλλά βρεθήκαμε να ταξιδεύουμε μ' ένα μικρό σαπιοκάραβο, μαζί με τους αιγύπτιους, σύνολο 345 άτομα.

 Ενώ ήμασταν μεσοπέλαγα, μας έπιασε κακοκαιρία και τέθηκαν οι ζωές μας σε κίνδυνο. Καλέσαμε σε βοήθεια τις ιταλικές αρχές, τελικά όμως μας μετέφεραν με τη βία στην Ελλάδα. Κατά τη μεταφορά μας στο μεγαλύτερο πλοίο που θα μας πήγαινε στην Ελλάδα χάσαμε τα πάντα (χρήματα, προσωπικά αντικειμενα, κτλ.)

 Ζητάμε απ΄ όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις να σταθούν στο πλάι μας. Ζητάμε να πάμε σε μια χώρα που θα έχει δομές υποστήριξης προσφύγων, για μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια έμεις και τα παιδιά μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, στις 12.00 μ.μ., στις 10/4/2014, 

στο ξενοδοχείο ΕΛΕΝΑ( Νέα Χώρα)

 

Β.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)