Συγκεκριμένα, σε (εξ αναβολής) δίκη οδηγήθηκαν στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ένωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και της τότε Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης», ύστερα από μήνυση εργολάβου του ΒΙΠΑΣ. Άλλες 15 μηνύσεις, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, αλλά από διαφορετικούς εργοδότες, εκκρεμούν να δικαστούν.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης των συνδικαλιστών ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, τεκμηρίωσε ότι η δίωξη είναι πολιτική, με την ένοια ότι διώκεται η ιδεολογία, η ουσία του καπιταλισμού που είναι η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, η πάλη για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, ζητήματα που εμπεριέχονται στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών, γεγονός που όπως πρόσθεσε αν ποινικοποιηθεί ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Καταπέλτης από την πλευρά του ήταν και ο μάρτυρας υπεράσπισης ο οποίος κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα της πλευράς του μηνυτή.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης των συνδικαλιστών σημείωσε πως τέτοιες διώξεις δεν έπρεπε καν να έλθουν στο ακροατήριο, καθώς θυμίζουν άλλες εποχές και από την άποψη αυτή θα πρέπει να σημάνει συναγερμός στην εργατική τάξη.

Στον αντίποδα, από την πλευρά των κατηγόρων, ήταν εμφανής η προσπάθεια να απομονωθεί συγκεκριμένη φράση από την ανακοίνωση, αλλά και από το συνολικό αγώνα των συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής /Ζώνης για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργοδοτών της ΒΙΠΑΣ επιχείρησε την απαξίωση των συνδικαλιστών με αναφορές όπως ότι αυτοί δεν ήταν εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά επεδίωκαν να έχουν «μαγαζάκι» στο χώρο και να «βγάζουν κανένα φράγκο».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελία, οι συνολικά οκτώ συνδικαλιστές «ισχυρίστηκαν και διέδωσαν ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλον εν γνώσει τους ψευδή γεγονότα, τα οποία μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη αυτού». Ποιο ήταν το αδίκημα; Οτι στις 11/6/2008, μοίραζαν ανακοίνωση στους συναδέλφους τους στο ΒΙΠΑΣ, με την οποία τους καλούσαν σε στάση εργασίας την ίδια μέρα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και την εγκατάσταση κοντέινερ που θα στέγαζε το παράρτημα των σωματείων στο ΒΙΠΑΣ.

Στην ανακοίνωση επισημαινόταν μεταξύ άλλων: «Σήμερα, οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ, έχοντας εκμεταλλευθεί τον αγώνα μας, με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων, αφού έχτισαν τα μέγαρά τους από τον κλεμμένο μας ιδρώτα, επιχειρούν να μετατρέψουν το Πάρκο σε γκέτο, όπου δεν θα υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση -δεν θα εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις- δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και το μόνο που θα βασιλεύει θα είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Τα σωματεία μας έχουν αποδείξει περίτρανα ότι και τη θέληση και τον τρόπο έχουν να απαντούν στην τρομοκρατία των εργοδοτών, κάμπτοντας κάθε εμπόδιο».

Το σημείο αυτό της ανακοίνωσης επικαλείται ο εργοδότης - μηνυτής, που καταγγέλλει τους συνδικαλιστές για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή ο ίδιος -όπως γράφει στη μήνυση και όπως αποδέχεται η Εισαγγελία στο κατηγορητήριο που συνέταξε- «ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους, ουδέποτε υπέσκαψε τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και πάντα τίθεται υπέρ της τηρήσεως των μέτρων ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους».