to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:17 | 06.04.2014

Οικονομία

Εν όψει της επίσκεψης Μέρκελ: Στην αλληλεγγύη - δηλητήριο επιμένει η Γερμανία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου «βοηθείας» προς την Ελλάδα αφήνει ο Σόιμπλε, όχι στην αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της ευρωζώνης από τη Μέρκελ - Σε «ξελάσπωμα» από την επίσκεψη Μέρκελ ελπίζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση


Νέο μνημόνιο προαναγγέλλει ο Σόιμπλε 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο κ. Σοίμπλε αποφεύγει να αναφερθεί στο ύψος της ενδεχόμενης βοηθείας, ωστόσο επισημαίνει ότι θα είναι πολύ μικρότερη από τα δύο προηγούμενα προγράμματα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός είναι κατηγορηματικό: «Ποτέ ξανά» λέει, αλλά δεν αποκλείει μία άλλη μορφή ελάφρυνσης του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι πιστεύει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο το 124% του ΑΕΠ το 2020, προσθέτοντας πως, δεδομένων των καλύτερων του αναμενόμενου «σημερινών αριθμών», δεν βλέπει «πώς θα μπορούσε να προκύψει η ανάγκη για επιπρόσθετες ενέργειες αυτή τη στιγμή».

Επίσης, υπεραμύνεται της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι συνιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη. «Τελευταία οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πορεία ήταν σωστή» λέει χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, επισημαίνει πως αυτό «δεν είναι απόρροια της ευρωπαϊκής πολιτικής».  «Αυτό είναι πλάνη. Και μην ακούτε όσους ισχυρίζονται ότι υπήρχε ευκολότερος τρόπος» δηλώνει. Τέλος, στέλνει μήνυμα υποταγής στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αν επιθυμεί κάποιος παραμονή στην ευρωζώνη θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες» (πληροφορίες: in.gr).

Γ. Μηλιός για τις δηλώσεις Σόιμπλε: Η χώρα δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σόιμπλε:

Ο κ. Σόιμπλε έχει μεγάλο θράσος. Μιλάει για «επιτυχία των μνημονίων» και απευθύνεται σε έναν λαό που έχει εξαθλιωθεί στη μεγάλη του πλειοψηφία τα τελευταία 4 χρόνια. 

Το θράσος αυτό το αντλεί από ένα και μόνο γεγονός.  Το ότι  όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα ήταν στην ίδια πλευρά με τον κ. Σόιμπλε και τα κοινωνικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, και απέναντι στην πλειοψηφία του λαού.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κ. Σόιμπλε επιδιώκει να δεσμεύσει προκαταβολικά και το μέλλον της χώρας. Προεξοφλεί ότι δεν θα γίνει κούρεμα χρέους και ότι θα υπογράφονται συνεχώς νέα μνημόνια.

Του απαντάμε ρητά και κατηγορηματικά: Η χώρα δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται θα καταργήσει τη λιτότητα, και θα διαπραγματευθεί με όλους τους εταίρους της για μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που θα το καθιστά βιώσιμο.


Επίσης, του υπενθυμίζουμε τη δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ στις 24/12/2013: «Αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ θα διαλυόταν η ευρωζώνη».

Μέρκελ: Συνεχίζουμε με λιτότητα

Μιλώντας στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, CDU, στο Βερολίνο, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι σήμερα χαίρεται για το γεγονός ότι δεν πρέπει να σκέπτεται καθημερινά τι θα γινόταν εάν η Ελλάδα δεν είναι πια στο ευρώ. "Είμαι ευχαριστημένη για το γεγονός ότι αποφασίσαμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. H Ελλάδα διανύει έναν δύσκολο δρόμο, αλλά είμαστε στο πλάι της και το ευρώ είναι και θα παραμένει ένα πολιτικό και οικονομικό πρότζεκτ, ένα επιτυχημένο πρότζεκτ", τόνισε Άγκελα Μέρκελ.

«Δεν είναι αδιάφορο το ποιος θα λύσει τα προβλήματα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος επανέλαβε ότι το κόμμα της λέει απερίφραστα όχι στην "κοινοτικοποίηση" (αμοιβαιοποίηση) των χρεών των χωρών της ευρωζώνης και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. «Θα πρέπει να συντονίσουμε περισσότερο την οικονομική μας πολιτική», είπε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη στην καινοτομία. «Η Ευρώπη είναι υπερήφανη για τις αξίες της, αλλά θέλουμε να παραμείνουμε μια ενδιαφέρουσα και σύγχρονη ήπειρος», επισήμανε η καγκελάριος στην ομιλία της.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος της CDU στην ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της. «Εάν δεν καταφέρουμε να εξηγήσουμε στη λαϊκή αγορά τους κανόνες της ευρωπαϊκής συνεργασίας, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ο σκεπτικισμός των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, η καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί. «Δεν θα πρέπει κανείς να ξεγελιέται. Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε στην Ευρώπη, μπορούμε να λαμβάνουμε κοινές αποφάσεις», τόνισε (πηγή: Deutsche Welle).

Βενιζέλος: Ομολογία πίστης στο Μερκελισμό

«Η άφιξη της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας. Έρχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία εν όψει και της διαφαινόμενης εξόδου στις αγορές, η οποία, όπως έχουμε εξηγήσει, δεν είναι αναγκαία και απαραίτητη για την Ελλάδα, διότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αποτελεί μια ευκαιρία να γίνει η επανατοποθέτηση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να αποτιμηθεί η χώρα εμπορικά, από πλευράς τίτλων» δήλωσε το Σάββατο ο Ευ. Βενιζέλος.

«Η  σημερινή δήλωση του κυρίου Βενιζέλου,  σχετικά με την έλευση της κυρίας  Μέρκελ στην Αθήνα,  αποτελεί, κατ’ ουσίαν, ομολογία πίστης του ιδίου στο άρμα του μερκελισμού. Πράγματι, ο κύριος  Βενιζέλος γράφει μια νέα σελίδα  στα χρονικά της πλήρους αποδοχής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής» σχολιάζει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)