to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 30.03.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: "Το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο είναι ένα νέο μνημόνιο, σφαγιαστικό για μισθούς και συντάξεις"

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη στη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.


Η πρώτη επισήμανση που θέλω να κάνω είναι η εξής. Ενώ έχουμε ένα νομοσχέδιο, που στην ουσία είναι νέο μνημόνιο, στο οποίο θα έχουμε μια ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών, έχουμε και δύο τρία ζητήματα τα οποία έχουν αποκαλυφθεί με δημοσιεύματα εφημερίδων που δεν έχουν διαψευσθεί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας. Ότι έχει, δηλαδή, μείνει και μια κρυφή ατζέντα-συμφωνιών με την τρόικα που δεν τις περνάνε στο παρόν νομοσχέδιο-για να μην έχει η κυβέρνηση μια συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές. 

Μιλάω συγκεκριμένα για το δημοσίευμα της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», που έλεγε ότι το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, η υπονόμευση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας με το δικαίωμα του lockout, της ανταπεργίας των εργοδοτών σε μια σειρά άλλα πράγματα και νέα μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, έχουν αφεθεί το μεν ένα για τον Οκτώβριο, το δε δεύτερο για το συνδικαλιστικό νόμο, για το Δεκέμβριο και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2016. Καλώ τον Υπουργό Εργασίας να μας διευκρινίσει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κρυφή συμφωνία με την τρόικα για αυτές τις πολύ μεγάλες αντεργατικές αλλαγές, που σήμερα αποκρύπτονται.

Το άλλο που θέλω να επισημάνω είναι ότι με αυτό το νομοσχέδιο μειώνονται δραστικά οι επικουρικές συντάξεις και μειώνονται γιατί αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού τους. Αλλάζει και ο ίδιος ο χαρακτήρας τους και ενώ ήταν στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα, πάνε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των καθορισμένων εισφορών και μάλιστα με ατομικές μερίδες. Δεν υπάρχει πια κοινός κουμπαράς για τον κάθε ασφαλισμένο, υπάρχει ατομικός κουμπαράς και μάλιστα όλο αυτό συνδέεται και με μελέτες βιωσιμότητας των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, που σημαίνει ότι εκτός από τις μεγάλες μειώσεις 20%, 40% από 1/7/2014, που εφαρμόζεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, μπορεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων τους ή και μηδενισμό, αν κριθεί ότι ένα επικουρικό ταμείο δεν είναι βιώσιμο, πέρα από το ότι ενώ ίσχυε ο νέος τρόπος υπολογισμού μόνο για το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αυτό έχει επεκταθεί και σε όλα τα υπόλοιπα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία και στους ένστολους και στα ασφαλιστικά ταμεία ευθύνης Υπουργείο Άμυνας και παντού. Ταυτόχρονα, μ’ ένα υποεδάφιο καταργείτε τον ΟΠΑΔ, ενώ καταργείτε ακόμα και εργοδοτικές εισφορές σε επικουρικά, που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ (ασφαλιστικών υπαλλήλων, πετρελαϊκών κλπ) οδηγώντας τα ουσιαστικά σε κλείσιμο.  

Μια άλλη επισήμανση που θέλω να κάνω είναι η εξής. Είναι απαράδεκτο να μειώνονται εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά κύριο λόγο σε λογαριασμούς του ΟΑΕΔ που κάλυπταν κοινωνικές πολιτικές, με αποτέλεσμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% να συνοδεύεται με το απαράδεκτο γεγονός να καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα τέκνων που έδινε ο ΟΑΕΔ για όσους δεν έπαιρναν αυτά τα επιδόματα μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να θίγονται δηλαδή 300.000 οικογένειες στη χώρα μας, που έπαιρναν αυτά τα οικογενειακά επιδόματα, που μάλιστα για το πρώτο παιδί ήταν μόνο 8,22 ευρώ το μήνα. Αυτό βρήκατε να κόψετε κύριε Υπουργέ; Είναι δυνατόν; Ταυτόχρονα κόβονται τα επιδόματα, μητρότητας και ασθένειας σε περίπου 30.000 εργαζόμενες μητέρες για την λοχεία και τον τοκετό τους. Είναι απαράδεκτο να μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές 3,9%, να συνοδεύεται με περικοπή αυτών των κοινωνικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ, να μην ωφελείται καμία μικρομεσαία επιχείρηση, γιατί 17 ευρώ το μήνα είναι για ένα μισθό 1000 ευρώ, αλλά να επωφελούνται κυρίως οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και να δημιουργείται αυτό το πρόβλημα.

Επίσης, θανάσιμο κτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι η κατάργηση σχεδόν όλων των κοινωνικών πόρων την οποία κάνετε μέσα από το παρόν νομοσχέδιο. Περίπου 1,7 με 2 δισ. ευρώ θα χάσει το ασφαλιστικό σύστημα. Εάν τα συνοδέψουμε με τα 2 δισ. που θα μειωθεί το 2014 η κρατική χρηματοδότηση, με τα 10 δισ. που χάνει ετήσια το ασφαλιστικό σύστημα λόγω ανεργίας και μείωσης μισθών, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, και με τα 8 δις ετησίως που χάνει από την εισφοροδιαφυγή, λόγω πάλι των μνημονιακών πολιτικών, τι θα έχουν πάλι να δώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η μείωση θα συνοδευτεί δυστυχώς και από νέα μείωση συντάξεων την οποία ετοιμάζει η Κυβέρνηση. 

Κύριε Πρόεδρε, εκτός από τα ανωτέρω έχουμε και την επέκταση και διευκόλυνση της εφαρμογής της ενοικιαζόμενης εργασίας χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανένα έλεγχο και κυρίως επεκτείνεται στην οικοδομή και στα λεγόμενα μεγάλα έργα. Ποιανού δώρο δίνει η Κυβέρνηση και η τρόικα με αυτή τη ρύθμιση; Οι άνθρωποι δεν είναι ποδήλατα, δεν είναι μηχανάκια, δεν είναι μαγαζιά να τους νοικιάσεις. Έχουν δικαίωμα για πλήρη και σταθερή απασχόληση και αξιοπρεπή μισθό. 

Επίσης, θα ήθελα να θίξω το θέμα των τριετιών. Κύριε Υπουργέ Εργασίας στο νομοσχέδιο λέει καθαρά ότι από αυτή τη χρονιά για όσους είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και θα προσληφθούν από επιχειρήσεις θα παίρνουν τις μισές τριετίες. Αυτό είναι απαράδεκτο και οδηγείτε τους εργαζόμενους σε ανακύκλωση. Οι Επιχειρήσεις θα παίρνουν αυτούς, γιατί θα τους στοιχίζουν λιγότερο, και θα απολύουν εργαζόμενους και έχετε και κρυφή διάταξη, στις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια, που μιλάτε για μιας και μοναδικής αξίας μισθό, για νόμιμο ελάχιστο μισθό κλπ.. Ουσιαστικά εκεί καταργείτε από 1-1-2017 της τριετίες, της οποίες παγώσατε εδώ και δυο χρόνια και δεν το λέει κανένας από την Κυβέρνηση. Με την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 28/2/2012 έχουν παγώσει της οι τριετίες μέχρι να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα κάτω από 10%. Δεν είναι δυνατόν να συμπιέζετε της μισθούς της τον κατώτατο μισθό. Να μπαίνει κάποιος στη δουλειά με 586 ευρώ μικτά και να βγαίνει με σύνταξη στα 67 του χρόνια πάλι με 586 μικτά; Όλα αυτά είναι απαράδεκτα και μαζί με την απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων και μαζί με την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, για τους οποίους δεν περιμένετε ούτε καν να βγάλει απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι πραγματικά ένα νέο τρισχειρότερο μνημόνιο και καλούμε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσει αυτό το τερατούργημα.  

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)