to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 29.03.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εικόνα μιας αυταρχικής κυβέρνησης (βίντεο)

Έντονη διαμαρτυρία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον απαξιωτικό τρόπο κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, μόλις λίγες ώρες πριν πάει για ψήφιση. Απευθυνόμενος στην συμπολίτευση είπε: "Σας χλευάζουν κύριοι της συμπολίτευσης". "Αποτελεί μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο αυτή η διαδικασία"


Ομιλία Ευκλείδη Τσακαλώτου

για το Πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής:

Για τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Ο Jean-Paul Sartre μας έλεγε ότι κάθε τεχνική είναι και μια φιλοσοφία. Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης μετά από επτά μήνες διαβούλευση, να φέρει με τόσο απαξιωτικό τρόπο το σχέδιο νόμου, να το λαμβάνουμε 01.00 τη νύχτα, να εμπεριέχει πολλά πράγματα που δεν είχαν διαρρεύσει, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα, είναι μια απαξίωση της πολιτικής. Εάν εμάς της αντιπολίτευσης μας απαξιώνουν, εσάς της συμπολίτευσης κύριοι συνάδελφοι, σας χλευάζουν. Σας θεωρούν πιόνια και είναι ντροπή πιο πολύ για εσάς παρά για εμάς. Είναι μια εικόνα μιας αυταρχικής Κυβέρνησης, που το μόνο που γνωρίζει είναι το Κέντρο, το Κράτος, τον αυταρχισμό και μια αγορά από κάτω. Καμία διαβούλευση με κανέναν κοινωνικό φορέα, χωρίς μια συζήτηση στη Βουλή. Για εμάς είναι μια μεγάλη μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο εάν ψηφίσουν όλοι και όλες για να υπάρχει αυτή η διαδικασία. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια.

Εισήγηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα επαναλάβω τα θέματα επί της διαδικασίας και για τον αυταρχισμό που υπάρχει στην Κυβέρνηση. Απλώς, θα ήθελα να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκεφθεί μέχρι το τέλος εάν θα συνεχίσει να νομιμοποιεί τέτοιες διαδικασίες.

Θέλω να πω ότι με αυτό το μνημόνιο, «πιο μνημόνιο» δεν υπάρχει. Έχετε μια πλήρη συνοχή μεταξύ της οικονομικής αναποτελεσματικότητας, της κοινωνικής καταστροφής και του απόλυτου παραλογισμού.

Δεν μπορώ να πιστέψω, ως πολίτης και όχι ως οικονομολόγος, ότι πιστεύετε ότι θα έχουμε μία πιο λειτουργική κοινωνία αν οι γειτονίες μας έχουνε λιγότερα φαρμακεία και λιγότερους φούρνους. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι άνθρωποι που λέγανε ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις εκτός μνημονίου, ως μεταρρυθμίσεις εννοούν να τα βάλουμε με τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν ξέρετε ότι χτίζετε την καινούργια χρεοκοπία, ότι νομίζετε ότι θα βγούμε στην αγορά - που απλώς θα κάνετε μία αντικατάσταση θεσμικού χρέους με ιδιωτικό – και ότι αυτό θα δώσει χρήματα στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Θέλω να σας πω ότι η δική σας κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, κάνουν ένα πρωταρχικό λάθος και από αυτό το λάθος, προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα. Το πρωταρχικό λάθος είναι να νομίζετε ότι μπορείτε να φτιάξετε μία οικονομία χωρίς την κοινωνία. Είναι πρωταρχικό λάθος να μην καταλαβαίνετε ότι μία οικονομία, θέλει και κοινωνικά δίκτυα, θέλει και ενδιάμεσους θεσμούς, θέλει και πολλούς θεσμούς διαβούλευσης, γιατί μόνο έτσι λύνεις το πρόβλημα της συλλογικής δράσης, το πρόβλημα της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης. Μόνον σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι άνθρωποι παίρνουν ρίσκο και επενδύουν. Αυτό δεν το καταλάβανε οι νεοφιλελεύθεροι και για αυτό έγινε η κρίση του 2008 και για αυτό είναι πενιχρά και όλα τα αποτελέσματα την εποχή της κρίσης.

Ποιο είναι το βασικό λάθος της παγκοσμιοποίησης με τον τρόπο που το κάνετε και τώρα το εφαρμόζετε; Είναι να νομίζει κανείς ότι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, όλες οι κοινότητες, όλοι οι θεσμοί να υπηρετούν τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια. Αντίθετα, τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης θα έπρεπε να υπηρετούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αλλά και τις κοινότητες και τις γειτονίες μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αρχίσουμε με τις ανάγκες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία ζωντανή κοινωνία και μία ζωντανή οικονομία, με ασφάλεια. Χρειαζόμαστε κοινωνικά και παραγωγικά δίκτυα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανάγκες και χρειαζόμαστε ενδιάμεσους θεσμούς δημοκρατίας και διαβούλευσης, για να αισθάνεται ο κόσμος ότι έχει λόγο για όλα τα πράγματα που τον επηρεάζουν.

Θα ήθελα να πάμε στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη ρύθμιση για το γάλα. Θέλουμε χαμηλή τιμή του γάλακτος, αλλά θέλουμε και παραγωγικό ιστό σε αυτή την κοινωνία. Για τα βιβλιοπωλεία, τα φαρμακεία και τους φούρνους: Θέλουμε μεν φθηνά βιβλία και ψωμί και φάρμακα, αλλά θέλουμε και ζωντανές κοινότητες, θέλουμε γειτονιές με μαγαζιά και ασφάλεια. Θέλουμε να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στον πολιτισμό.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για το λιανικό εμπόριο. Βεβαίως και θέλουμε όλοι να καταναλώνουμε όποτε νομίζουμε, αλλά συγχρόνως είμαστε πολίτες και γονείς που χρειάζονται λίγο ελεύθερο χρόνο την Κυριακή. Επίσης, είμαστε πολίτες που έχουν πολιτιστικές και πολιτικές ανάγκες, και γι’ αυτό πρέπει να έχουνε αυτό τον ελεύθερο χρόνο.

Χρειαζόμαστε μία καινούργια παραγωγική βάση. Μία παραγωγική βάση, πάνω σε καινούργιες παραγωγικές συμμαχίες και νέες μορφές κοινωνικής παραγωγής. Βοηθάει αυτό το νομοσχέδιο, την παραγωγή; Ή μήπως, αυτό που κάνει για το γάλα, το τσιμέντο και για τα προϊόντα πετρελαίου, βοηθάει τις εισαγωγές; Κοιτάξτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι λέει το νομοσχέδιο και πόσο εύκολο είναι να γίνουμε μία εισαγωγική κοινωνία μέσα από αυτές τις διατάξεις.

Χρειαζόμαστε να έχουμε ένα ισχυρό κράτος που στηρίζει την κοινωνία. Αλλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας πω και κάτι άλλο. Η οικονομία είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να την αφήσουμε στους οικονομολόγους. Μέσα σε μία οικονομία και μέσα σε μία κοινωνία, υπάρχουν πάρα πολλές σχέσεις. Όπως υπάρχει η σχέση του γιατρού με τον ασθενή, υπάρχει η σχέση του δασκάλου με τον φοιτητή, υπάρχει η σχέση του πολίτη με το κράτος. Επίσης, υπάρχει η σχέση του πελάτη με τον προμηθευτή, υπάρχει και η σχέση του καταναλωτή με το σούπερ μάρκετ. Αλλά, για όλα αυτά, δεν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Δεν είναι όλα εμπορεύματα. Δεν είναι όλα αυτά θέματα τιμής. Ο κ. Χατζηδάκης, μας ειρωνεύεται και λέει, να κάνουμε εμείς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ένα κίνημα υπέρ των υψηλών τιμών. Του απαντάμε ότι εμείς δημιουργούμε κινήματα για πολίτες που έχουν πολλές ιδιότητες και θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε πιο ισχυρές κοινότητες και σε μια πιο ισχυρή οικονομία. Προπαντός, βασιζόμαστε σε πολίτες, που όχι μόνο ξέρουν την τιμή των πραγμάτων, αλλά και την αξία αυτών των πραγμάτων.

Ας περάσουμε τώρα στις τράπεζες. Θεσμοθετείται η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες, που επωμίστηκαν ένα τεράστιο ποσό ως χρέος για τη διάσωση των τραπεζών. Προσπαθείτε να επαναφέρετε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τον έλεγχο των τραπεζών στους ιδιώτες. Προσπαθείτε να καλύψετε νομικά τη ζημιά που προκαλέσατε. Αρνείστε την πρότασή μας, να δοθεί στήριξη από το Τ.Χ.Σ. στις συνεταιριστικές τράπεζες, για να υπάρχει αυτός ο κοινωνικός ιστός. Αρνείστε τη δική μας πρόταση για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να μπορεί να παίρνει και νέες καταθέσεις και να γίνει ο κορμός μιας καινούργιας επενδυτικής τράπεζας.

Όλα αυτά που κάνετε δεν είναι μόνο σκάνδαλο, είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι μία καταστροφή της οικονομίας που δεν θα έχει πλέον εργαλεία ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι οι εμπορικές τράπεζες δανείζουν τον κόσμο μόνο όταν τα πράγματα είναι καλά – και όχι στην κρίση. Ξέρουμε ότι οι τράπεζες είναι μεγάλες και πάντα πρέπει να τις σώζουμε. Άρα, έπρεπε να ήταν μία δραστηριότητα κοινής ωφέλειας. Χρειαζόμαστε επίσης, πολλές συνεταιριστικές τράπεζες, τράπεζες ειδικού σκοπού, επενδυτικές τράπεζες. Θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, μας ρωτάει ο κ. Σαχινίδης, μόνο αν αλλάξει η ιδιοκτησία; Όχι, κ. Σαχινίδη, δεν θα λυθεί. Αλλά δεν ισχύει και το αντίθετο, γιατί αυτό που μάθαμε πριν από την κρίση και με την κρίση, είναι ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν υπηρετούν την πραγματική οικονομία αλλά αντιθέτως, δίνουν χρήματα σε «φούσκες» και σε κερδοσκοπικά προϊόντα.

Ολοκληρώνω με το θέμα στην αγορά εργασίας. Αν αυτό που κάνετε στην παραγωγή, είναι να ευνοείτε τις εισαγωγές, για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας τι κάνετε; Αυτό που κάνετε στην αγορά εργασίας, είναι να ευνοείτε τις απολύσεις. Κοιτάξτε τη ρύθμιση για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζόμενων. Αυτό είναι, κύριε Μαρκόπουλε, που θα αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δηλαδή, ότι θα έχουμε περισσότερες απολύσεις; Ξέρετε τις οικονομικές μελέτες, που είναι «μίκυ μάους» μελέτες, και για την εργασία και τις αγαπημένες μελέτες του κ. Στουρνάρα, για το πως όταν μειώνεις την τιμή, αυξάνεται το εισόδημα. «Μίκυ μάους» μελέτες που στην αγορά εργασίας δεν αποδεικνύουν ότι οι απολύσεις βοηθάνε την απασχόληση και μειώνουν την ανεργία.

Στην ουσία, προχωράτε σε μία προλεταριοποίηση. Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα βοηθήσει την απασχόληση. Μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας και θα δείτε ότι έρχεται μία εταιρεία, ένα σουπερμάρκετ και κλείνουν τα άλλα μαγαζιά. Και βγάζει μία προκήρυξη για 50 θέσεις εργασίας και κάνουν αίτηση 1.500 άτομα, που θέλουν αυτήν την εργασία και τους δίνει 250 € για 4 ώρες δουλειά.

Γιατί χρειάζεστε περισσότερη φιλελευθεροποίηση; Γιατί αυτό που θέλετε είναι η βίαιη προλεταριοποίηση και των μεσαίων στρωμάτων. Και τα μεσαία στρώματα και όλα τα επαγγέλματα δεν τα καταστρέφετε μόνο οικονομικά, τα καταστρέφετε και κοινωνικά, αλλά και ως όργανα πολιτικής. Ως όργανα και θεσμοί που θα μπορούν να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα, που θα μπορούν να έχουν λόγο. Για εσάς δεν υπάρχει τίποτα, εκτός από το αυταρχικό Κράτος και από κάτω μία μη ελεγχόμενη αγορά.

Πρέπει να σας πω, ότι η αγορά εργασίας που φτιάχνετε θυμίζει το έργο του Ηλία Καζάν «Το λιμάνι της αγωνίας», όπου έρχεται ένας αρχηγός και λέει ότι, «εσύ, εσύ και εσύ σήμερα θα εργαστείς, ενώ εσύ, εσύ και εσύ και εσύ όχι». Πηγαίνετε κάθε πρωί στη διασταύρωση των οδών Κατεχάκη και Μεσογείων, να δείτε ότι συμβαίνει ακριβώς αυτό που χλεύασε ο Ηλίας Καζάν. Αυτή είναι η αγορά εργασίας που δημιουργείτε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανάκαμψη θα έρθει με όρθια την κοινωνία, με ζωντανή την κοινωνία και με τη συμμετοχή αυτής της κοινωνίας. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με μία πεθαμένη κοινωνία, μία κοινωνία που φοβάται, που έχει αστάθεια, αβεβαιότητα, που δεν μπορεί ούτε να συνεργαστεί ούτε να έχει εμπιστοσύνη. Με αυτό το νομοσχέδιο αυτή την κοινωνία την καταστρέφετε. Θέλω να πω για όλους εσάς του ΠΑΣΟΚ που μας λέτε ότι δεν υπάρχουν συσχετισμοί για να αλλάξουμε κάτι, έτσι θα αλλάξετε τους συσχετισμούς; Όταν καταστρέφετε την δυνατότητα να μπορεί ο κόσμος να παρέμβει; Αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί; Τι μας λέτε εμάς, όταν εσείς είσαστε μαζί με την ΝΔ στην πρώτη γραμμή για να μην μπορεί να υπάρχει αντίσταση, για να είναι όλοι ιδιώτες, για να μην μπορούν να οργανωθούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι αυτό θα γίνει με μία ζωντανή κοινωνία. Δεν γυρνάμε στον κρατικισμό. Για εμάς ο σοσιαλισμός περιλαμβάνει ένα ισχυρό κράτος που θα βοηθήσει την κοινωνία, τις κοινωνικές ομάδες, τις παραγωγικές μονάδες. Τέλος, και πιο σημαντικό από όλα, θα είναι μία κοινωνία που οι πολίτες πραγματικά θα ξέρουν όχι μόνο την τιμή όλων των πραγμάτων, αλλά και την αξία που έχουν αυτά τα πράγματα στη ζωή τους.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)