to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 27.03.2014

Οικονομία

Συμφωνία TTIP μεταξύ ΗΠΑ & ΕΕ: Η αποθέωση του ψεύδους

Το ρεπορτάζ του Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες


Η αποθέωση του ψεύδους. Μόνον με αυτό το χαρακτηρισμό θα μπορούσε να χρωματίσει ένας καλόπιστος παρατηρητής των όσων συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα  με τον πρόεδρο της Ε. Ένωσης και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ.κ.βαν Ρομπάυ και Μπαρόζο σχετικά με την απόφαση τους να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της λεγόμενης «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων»

Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που μόλις έχουν αρχίσει και οι οποίες καλύπτονται από ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου ,προφανώς για να μην υπάρξουν αντιδράσεις των κοινοτικών λαών στα όσα διαμείβονται μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών.

Τι γνωρίζουμε γι αυτές τις πολυδιαφημισμένες  διαπραγματεύσεις; Τα χειρότερα. Με άλλα λόγια ότι η έγκριση της Ευρωαμερικανικής συμφωνίας θα ελευθερώσει, μεταξύ άλλων, τις εισαγωγές στις κοινοτικές χώρες κρέατος βοοειδών μεγαλωμένων με ορμόνες, πουλερικών απολυμασμένων με χλώριο (σ.σ. για την καταπολέμηση τη σαλμονέλας και άλλων ασθενειών) και, το κυριότερο, γενετικά μεταλλαγμένων φυτών και τροφών όπως είναι οι διάφορες ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας.

Προιόντα που μέχρι σήμερα απαγορεύεται δια ροπάλου η εισαγωγή τους στις χώρες της Ευρ. Ένωσης, τα οποία θα βρεθούν στα ράφια των ευρωπαικών  σουπερμάρκετ με το πρόσχημα ότι όλα όσα θα επιτρέψουμε να μπουν στο έδαφος μας και όσα, ευρωπαικά θα δεχθούν οι ΗΠΑ να μπουν στο δικό του έδαφος, όπως λ.χ. γαλλικά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, θα  ευνοήσουν και θα τονώσουν την …απασχόληση και τις επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος, του ευρώ, οι φωστήρες πολιτικοί ηγέτες μας μας είχαν «παραμυθιάσει» ότι αυτό θα δημιουργούσε 5-6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας ενώ σήμερα  φθάσαμε στην Ευρώπη τα 40 εκατ. ανέργους και στην Ελλάδα να ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μάλιστα το θράσος στη συνέντευξη τύπου, μετά την  Ευρωαμερικανική σύνοδο κορυφής, να διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους ότι αυτή η διατλαντική συμφωνία που θα οδηγήσει σε μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών,  σε καμία περίπτωση δεν θα αποβεί εις βάρος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή των κανόνων και των νομοθεσιών για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, επανέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος ,για να τονίσει ότι» σε όλη μου την πολιτική καριέρα έδωσα μάχες για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και δεν είναι στις προθέσεις μου να υπογράψω μια συμφωνία που θα εξασθένιζε τα δικαιώματα τους…».

Τότε, γιατί οι διαπραγματεύσεις γι αυτή τη συμφωνία κρατούνται μυστικές; Γιατί αυτές οι προφορικές διαβεβαιώσεις του κ.Ομπάμα δεν είναι καταχωρημένες, με τον έναν η τον  άλλο τρόπο ,στο υπό διαπραγμάτευση Ευρωαμερικανικό κείμενο της συμφωνίας; Πως μπορεί να  λάβει σοβαρά κανείς τις προφορικές διαβεβαιώσεις του κ. Ομπάμα όταν, την ίδια ώρα ,επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα του για την εξόρυξη  σχιστολιθικού «φυσικού» αερίου που η εκμετάλλευση του, στο όνομα αστρονομικών κερδών των πολυεθνικών, ερημώνει τεράστια τμήματα της αμερικανικής υπαίθρου; Το ψέμα πάει σύννεφο. Και το μεγαλύτερο απ όλα είναι αυτό της νεοφιλελεύθερης, απερχόμενης, ευτυχώς, Κομισιόν που έχει αναλάβει τις κρυφές διαπραγματεύσεις, ότι αυτή η Ευρωαμερικανική συμφωνία θα οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών Ευρώπης-ΗΠΑ στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)