to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 20.03.2014

Πολιτική

Η Ήπειρος ήταν πλούσια, αλλά την έκαναν φτωχή: Περιοδεία του Αλ. Τσίπρα

Παρατημένη, για άλλη μια φορά, βρίσκει την Ήπειρο η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή. Ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου της πόλης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την Άρτα, επισκέφτηκε την Παρασκευή, την πιο υποβαθμισμένη Περιφέρεια της χώρας, αλλά και μία από εκείνες με την πιο πλούσια ιστορί,α και μίλησε στο ξενοδοχείο Du Lac των Ιωαννίνων.

Μια άποψη της κατάμεστης αίθουσας τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε την ομιλία του.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο, με τον ίδιο να τονίζει πως τον Μάιο «Ψηφίζουμε για να φύγουν - Ψηφίζουμε και φεύγουν. Ψηφίζουμε κι έρχεται στο προσκήνιο ο λαός για να χτίσει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ το αύριο». - το αναλυτικό κειμενο της ομιλίας του παρακάτω. 

Πριν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, προηγήθηκε χαιρετισμός της Ολγας Γεροβασίλη, υποψήφιας περιφερειάρχισσας  Ηπείρου:

Ολγα Γεροβασίλη: «Ξεκινάμε τη μάχη να πάρουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας, να πάρουμε πίσω τη ζωή μας»

...και του Λάζαρου Νάτση, υποψήφιου δημάρχου Ιωαννιτών με το συνδυασμό «Γιάννενα - Πολίτες για την ανατροπή»:

Η αφίσα της εκδήλωσης:

https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/1959268_10152454489363054_81774215_n.jpg


Η χρονιά βρήκε την πιο φτωχή Περιφέρεια της χώρας ακόμα πιο υποβαθμισμένη. Επιπρόσθετα προβλήματα, όπως εκείνο της αιθαλομίχλης, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, ενώ το κλείσιμο της Δωδώνης υπήρξε το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα εδώ και δεκαετίες.

Τα νοσοκομεία, που υποφέρουν από την δραματική μείωση προσωπικού και χρηματοδότησης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας οδηγείται σε μαρασμό στενάζοντας από την υποστελέχωση, στο νοσοκομείο Φιλιατών, που εξυπηρετεί την Θεσπρωτία, καθώς στην Ηγουμενίτσα λειτουργεί μόνο ιατρικό κέντρο, έχει σοβαρότατες ελλείψεις. Οι συνθήκες εφημερίας, ακόμα και στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, που διακρίνονταν για το μέχρι τώρα πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρείχαν, είναι πλέον επικίνδυνες τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το μειωμένο, απλήρωτο προσωπικό.

Ήπειρος, πρωταθλήτρια στην ανεργία

Δε λέει με τίποτα να... κατρακυλήσει από την πρώτη θέση στην ανεργία η Ήπειρος. Με το ποσοστό ανεργίας στο αστρονομικό 29,7% και μια στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, λόγω της δραματικής πτώσης των πωλήσεών τους, ολόκληρη η Περιφέρεια... στενάζει, ενώ περισσότερο από όλες τις προηγούμενες χρονιές οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους.  Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το "αγκάθι" της Δωδώνης, τα πράγματα προβλέπονται μάλλον δυσοίωνα, αν συνεχιστεί η ίδια μνημονιακή πολιτική.

Κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές προειδοποιούσαν πως, αν κλείσει η Δωδώνη, η κτηνοτροφία στον τόπο θα πεθάνει. Η Δωδώνη έτρεφε κυριολεκτικά ακόμα και οικογένειες στα πιο απομακρυσμένα χωριά, καθώς εκείνες πουλούσαν στη βιομηχανία το γάλα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε έγκαιρα υπέρ της κοινωνικοποίησης της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, υπέρ της δημιουργίας συνεταιρισμού.  Ενός συνεταιρισμού ικανού να διαχειριστεί το μέλλον της εταιρείας με τρόπο σύγχρονο και κοινωνικά ωφέλιμο. Ήταν η μόνη ρεαλιστική πρόταση εκείνη την εποχή, που δυστυχώς δεν έτυχε κοινής αποδοχής, με οδυνηρά αποτελέσματα για τους κτηνοτρόφους και την οικονομία της πόλης και του Νομού μας.
Πλέον η σύμβαση για την Δωδώνη, αν υπάρχει, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τους όρους που αναφέρονται στον διαγωνισμό και αφορούν την προστασία ζώνης γάλακτος και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Οι όροι αυτοί καταπατούνται κατάφορα από τους νέους ιδιοκτήτες. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει τη σύμβαση στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όμως, αρνείται συστηματικά να δώσει μια απάντηση. Κι έτσι, ο φόβος πως η περιφέρεια θα ρημάξει από το κλείσιμο της βιομηχανίας, επαληθεύεται μέρα με τη μέρα.


Χωρίς αερολιμένα και δημόσια οδικά δίκτυα

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που χρόνια τώρα "περιμένει" την κατασκευή του νέου κτιρίου, είναι τώρα αντιμέτωπο και με τη μείωση των εβδομαδιαίων του δρομολογίων κατά δύο δρομολόγια από τα Γιάννενα προς την Αθήνα. Καθώς σιδηροδρομική σύνδεση δεν υπάρχει και η τύχη του αεροδρομίου βρίσκεται στον "αέρα", με τα οδικά της δίκτυα σε κάκιστη κατάσταση και τα έργα της Ιονίας και της Νέας Οδού να έχουν "παγώσει", η Ήπειρος βρίσκεται αποκλεισμένη.  Η δε Εγνατία  που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο, ετοιμάζεται να πουληθεί σε ιδιώτες με «προίκα» τα διόδια, τα οποία θα φτάσουν περί τους είκοσι σταθμούς.

Από την άλλη, το διεθνές λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έχει τη δυνατότητα υπό δημόσιο έλεγχο να να αναδειχθεί σε εμπορική πύλη προς την Δυτική Ευρώπη και τις βαλκανικές χώρες, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αν και η κατασκευή του ξεπέρασε τα 130εκ. €,  μέσω του  Οργανισμού του,  έχει σήμερα αποθεματικό περίπου 12εκ. €, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι υγιής οικονομικά και κερδοφόρος οργανισμός και η ιδιωτικοποίησή του, δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τον δημόσιο πλούτο στους ιδιώτες.

Η εκπαίδευση της Ηπείρου αφημένη στη μοίρα της

Φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  θα γιορτάσει τα 50 χρόνια του με το αποθεματικό του καταληστευμένο, τον τακτικό προϋπολογισμό του μειωμένο κατά 30%, σημαντικό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων να έχουν απομακρυνθεί ή απολυθεί και τις εργαστηριακές μονάδες του χωρίς συντήρηση και ανανέωση. Το ΤΕΙ Ηπείρου χρειάστηκε να αναστείλει την λειτουργία του για να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό, αφού είχαν χαθεί ήδη πολλές διδακτικές ώρες και ενώ ταυτόχρονα η σίτιση των σπουδαστών βρίσκεται στον αέρα. Το ηθικό των ακαδημαϊκών δασκάλων και των 25.000 φοιτητών βρίσκεται στο ναδίρ.

Ωστόσο, η Ήπειρος στέλνει ένα μήνυμα αντίστασης και ελπίδας: από τον εμβληματικό αγώνα των κτηνοτρόφων και των συνεταιριστών της Δωδώνης ως τους πρώην εργαζομένους στα Κλωστήρια της Πρέβεζας.  Από τους δασκάλους και τους καθηγητές της ως τους φοιτητές και τους μαθητές της. Από όσους και όσες κουβαλάνε τη μνήμη των Ολοκαυτωμάτων στους Λιγκιάδες, στη Μουσιωτίτσα, στην Παραμυθιά, στο Κομμένο της Άρτας. Από όλον εκείνον τον κόσμο που μάχεται ενάντια στο ναζισμό, επειδή ξέρει πως 1.800 μέλη της εβραϊκής κοινότητας στάλθηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτή η Ήπειρος κραυγάζει για αλλαγή και θα την κερδίσει.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα:

Πολίτες των Ιωαννίνων,

Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, θέλω να εξηγηθώ από την αρχή: 

Εγώ δεν έχω κανένα πλεόνασμα να σας μοιράσω λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως ο κύριος Σαμαράς. 

Δεν έχω κανένα πλεόνασμα σε ψεύτικες υποσχέσεις, σε Ζάππεια και πολιτικές ανοίξεις, όπως ο κύριος Σαμαράς.

Και δεν έχω βέβαια κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές, όπως ο κύριος Σαμαράς. 

Εμείς, η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε περήφανοι για άλλα πλεονάσματα. 

Για το πλεόνασμα μας σε αγώνες

Για το πλεόνασμά μας σε αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού. 

Για το πλεόνασμά μας σε αλήθειες. 

Για το πλεόνασμά μας στις μάχες κατά των μνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη χώρα μας, ντόπιους και ξένους. 

Και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας:

Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα,  για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. 

Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. 

Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες. 

Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του. 

Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το success story ο πρωθυπουργός, δίνοντάς του μια βδομάδα πριν τη κάλπη δυο- τρία κατοστάρικα; 

Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας έτσι να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει -την αξιοπρέπειά τους; 

Πώς μεταχειρίζεται τους ένστολους, σαν ανήλικα προς αποπλάνηση; 

Πώς αφού τους καταδίκασε στη φτώχεια, τώρα τους βγάζει στις εκπτώσεις; 

Και πώς αλήθεια ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την τιμή να φρουρεί την πατρίδα, μπορεί να δεχτεί ότι τον θεωρεί η ίδια του η κυβέρνηση ανίκανο να φρουρήσει την προσωπική του αξιοπρέπεια; 

Και έτοιμο να κάνει τούμπες μπροστά στον Σαμαρά, στον Βενιζέλο, στον Άδωνι, με μερικά κατοστάρικα εφάπαξ βοήθημα;

Και αναρωτιέμαι είναι τελικά εθνική πολιτική αυτή;

Η θεσμοθέτηση και η προπαγάνδιση της εθνικής επαιτείας και της εθνικής  φιλανθρωπίας; 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ας αφήσουμε τα λογιστικά της συμφοράς στον αλχημιστή κύριο Στουρνάρα. 

Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. 

Σ' αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη, της σημερινής πολιτικής. 

Σ' αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων. 

Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας. Τραγωδίας. Ακόμα και αίματος. 

Πρόκειται όμως και για πλεόνασμα θράσους και απάτης. 

Πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι το υπολογίζει σε ένα περίπου δις. 

Η έγκυρη των αγορών World Street Journal  το υπολόγισε μόλις τη περασμένη Δευτέρα, σε 800 εκατομμύρια. 

Τώρα, ενόψει και των εκλογών και μετά από αλισβερίσι με την τρόικα, πολλαπλασιάστηκε όπως οι άρτοι και τα ψάρια του ευαγγελίου και έφτασε τα 2,9 δις. 

Αλλά προσέξτε: 

Ενώ το πλεόνασμα αυξάνει με θαυματουργό τρόπο, το ποσοστό του που θα μοιραστεί σε κοινωνικές ομάδες μειώνεται με εξίσου θαυματουργό τρόπο.  

Θα μοιράσουμε στις ευπαθείς ομάδες το 70% είπαν, ξαναείπαν, δεσμεύτηκαν, ξαναδεσμεύτηκαν. 

Τώρα ανακοινώθηκε ότι θα μοιράσουν το 17%!!!!

Μόλις 500 εκατομμύρια για ένστολους και τις πιο χτυπημένες από την πολιτική των μνημονίων κοινωνικές ομάδες. 

Αλήθεια όμως, έχω μια απλή ερώτηση :

Αν ήταν να μας στύψουν για να τους περισσέψουν σχεδόν τρία δις, και να δώσουν μετά πίσω 500 εκατομμύρια, δεν θα ήταν πιο λογικό να μη μας στύψουν και ας μην έσωναν να δώσουν τίποτε; 

Πως σας φαίνεται; Σας φαίνεται λογικό;

Αλλά ποια λογική μπορεί να ψάχνει κανείς στον παραλογισμό μιας βαρβαρότητας που καταστρέφει μια κοινωνία ολόκληρη και επιχειρεί μετά να την εξαγοράσει με χάντρες και καθρεφτάκια; 

Γιατί εντάξει μάθαμε ότι θα δοθούν τα 500 στους ένστολους. Τα άλλα 2.300 που θα δοθούν μάθατε;

Μη το ψάχνετε.

Στους δανειστές πάει η μερίδα του λέοντος. Στους τραπεζίτες. Και στους εργοδότες που θα μειωθεί η συμμετοχή τους στην ασφάλιση. 

Αυτή είναι η αλήθεια. 

Εκεί, στις βαρονίες και στα τζάκια του πλούτου και της δύναμης αρχίζει και τελειώνει η ευαισθησία ης σημερινής κυβέρνησης. 

Φίλες και φίλοι,

Αυτό το αμαρτωλό πλεόνασμα όμως δεν κρύβει μόνο πολιτικά εγκλήματα που έχουν συντελεστεί. 

Κρύβει και την προετοιμασία για νέα εγκλήματα.

Είναι προετοιμασία για έγκλημα. 

Αφού συμφώνησαν με την τρόικα να χτίσουν κι άλλους ανθρώπους στα θεμέλια του καθεστώτος τους. 

Θα πάρουν τη δόση και το πλεόνασμα, που νομίζουν ότι θα τους βοηθήσει στην εκλογική μάχη, αλλά τι θα δώσουν; 

Πώς εξαγοράζουν οι δανειστές τη δυνατότητα που δίνουν στην κυβέρνηση να προσπαθήσει να εξαγοράσει τους πολίτες;  

Μπορούν να τη βαφτίσουν όπως θέλουν τη νέα συμφωνία με την τρόικα. 

Αυτοί είναι ικανοί όχι μόνο να την πουν συμφωνία  για την ανάπτυξη και για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και συμφωνία για το σοσιαλισμό. 

Επί της ουσίας όμως αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ένα νέο σύμφωνο υποταγής και καταστροφής για τη χώρα μας. 

Που προβλέπει: 

Ακόμα μεγαλύτερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. 

Χιλιάδες νέες απολύσεις στο δημόσιο. 

Κατάργηση των τριετιών, που σημαίνει ότι ο ακρωτηριασμένος βασικός μισθός παραμένει διά βίου ακρωτηριασμένος.  

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, που ανοίγει μια τεράστια τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Και οδηγεί σε νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων. 

Προβλέπει ακόμα να μας αποσυναρμολογήσουν με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που θα καταστρέψει μερικές ακόμα χιλιάδες μικρομεσαίους. 

Και μια σειρά ακόμα μέτρα που ούτε ένα δεν είναι μέτρο ανάπτυξης όπως προπαγανδίζουν. 

Είναι μέτρα ύφεσης, ανεργίας, δυστυχίας και τελικώς καταστροφής.

Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να απευθυνθώ στους βουλευτές της συμπολίτευσης. 

Ως πότε κυρίες και κύριοι; 

Ως πότε θα διαφωνείτε με τη βαρβαρότητα στους διαδρόμους αλλά θα ψηφίζετε τους κάθε λογής βάρβαρους νόμους; 

Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να εναρμονιστείτε έστω και αργά, έστω και λίγο, με τη θέληση και την αγωνία εκείνων που σας έστειλαν στο κοινοβούλιο; 

Θα ψηφίσετε και τα νέα δεσμά για το λαό μας; 

Εμείς σας καλούμε να κάνετε το πολιτικό, το κοινωνικό, το ηθικό και εν τέλει το εθνικό σας χρέος. 

Υπάρχουν στιγμές που οι αντιπρόσωποι του έθνους έχουν υποχρέωση όχι απέναντι στο κόμμα, στον αρχηγό, στις σκοπιμότητες, αλλά απέναντι στο λαό και στο έθνος.

Και μια τέτοια στιγμή είναι σίγουρα αυτή που ζούμε. 

Σας καλούμε λοιπόν να μη σηκώσετε το χέρι κατά των ίδιων των ψηφοφόρων σας, κατά του άνεργου, κατά του χτυπημένου από την πολιτική των μνημονίων, κατά του πολίτη και της κοινωνίας.

Μην επιτρέψετε να σας μετατρέψουν σε αναλώσιμα των μνημονίων και των δανειστών. 

Γιατί από την ψήφο σας εξαρτάται το μέλλον του λαού και της χώρας. 

Άρα και το δικό σας μέλλον. 

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι τούτη τη φορά είναι κοντά η κρίση του λαού μας.

Ακόμη κι αν η Βουλή για άλλη μια φορά εκβιαστεί και δεν αποδοκιμάσει τα μέτρα, θα τα αποδοκιμάσει και θα τα καταδικάσει ο λαός μας στις 25 του Μάη.

Θα τα καταδικάσει και θα τα τελειώσει στις 25 του Μάη, ας το χου αυτό υπόψη τους όσοι νομίζουν ότι ένα ετοιμόρροπο πολιτικό κατεστημένο θα στέκεται για πάντα στη θέση του και θα μπορεί να εκβιάζει. 

Στις 25 του Μάη καταρρέουν και οι εκβιασμοί και το κατεστημένο τους. 

Υπάρχουν όμως, φίλες και φίλοι, και οι γνωστοί κερδισμένοι από τη δυστυχία των πολλών. 

Οι προστατευόμενοι της τρόικας και της κυβέρνησης, με πρώτους τους τραπεζίτες. 

Οι οποίοι αφού θησαύρισαν με την κερδοσκοπία, αφού χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού. 

Δισεκατομμύρια έχουν χρεωθεί οι πολίτες για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των τραπεζών. 

Και ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή το colpo grosso να παραμείνουν οι τράπεζες στα χέρι ιδιωτών και να "προστατευτούν" από την κοινωνία που τις χρηματοδοτεί. 

Η κοινωνία είναι για να πληρώνει. 

Οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι για να κερδίζουν και να ελέγχουν τις τράπεζες. 

Και μέσω των τραπεζών να ελέγχουν την κοινωνία. 

Κι αυτό λέγεται δικαιοσύνη και ισοπολιτεία και διαφημίζεται ως προϋπόθεση και όρος της ανάπτυξης. 

Εμείς προειδοποιούμε με κάθε ευθύνη και σοβαρότητα: 

Το έγκλημα του PSI και το έγκλημα των τραπεζών, δεν θα μείνει ατιμώρητο όσο περνάει από το χέρι μας. 

Λένε πως το χρήμα μιλάει.

 Ε, εμείς υποσχόμαστε ότι στην περίπτωση αυτή και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσει η Δικαιοσύνη. 

Και θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους έριξαν τον ελληνικό λαό στην πιο μεγάλη δυστυχία για να αποκομίσουν εξουσία και χρήμα. 

Ας το έχουν υπόψη τους όλοι. 

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες,

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να πω και δυο λόγια και για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ήπειρο.

Ξέρετ, τέτοιες ημέρες - μεθαύριο είναι η επέτειος της επανάστασης του 21- δεν μπορεί κανείς να μην μνημονεύσει τον ρόλο της Ηπείρου στον αγώνα για απελευθέρωση. 

Και στον ρόλο της μετά την απελευθέρωση. 

Μια φτωχή περιοχή, ένας φτωχός μα πεισματάρης και περήφανος λαός, διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο και βοήθησε τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.  

Η συμβολή της Ηπείρου στην νεογέννητη Ελλάδα υπήρξε αναντικατάστατη. 

Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ένας τόπος -χωρίς να είναι πλούσιος- μπορεί να πρωτοπορήσει και από θέση ανίσχυρη, μπορεί να πρωτοστατήσει στην εθνική ανασυγκρότηση.

Όμως σήμερα, από τα «άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα» φτάσαμε στην εθελοδουλία του μνημονίου και στους πανηγυρισμούς για το success story του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.

Για ποιο success story, όμως, μιλά η κυβέρνηση; Ελάτε κ. Σαμαρά και κύριοι τροΐκανοί εδώ στην Ήπειρο να δείτε το «πρωτογενές πλεόνασμα» και τις επιτυχίες σας.

Η Ήπειρος με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. 

Διαλύθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν βασικός ιστός κοινωνικής συνοχής για την περιοχή. 

Η Δωδώνη διαλύθηκε και ξεπουλήθηκε οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους παραγωγούς.

Τα προβλήματα ρευστότητας, οι δανειακές υποχρεώσεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στη συνεταιριστική πτηνοτροφία της Ηπείρου.

Τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου, βασικός μοχλός ανάπτυξης, απαξιώθηκαν και απογυμνώθηκαν από ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. 

Το Πανεπιστήμιο, που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του, δεν ξέρει αν τελικά θα καταφέρει να λειτουργήσει τον 51ο χρόνο του. 

Το ΤΕΙ Ηπείρου ανέστειλε την λειτουργία του μήπως και καταφέρει να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Έχω καλέσει τον πρωθυπουργό να πάει σε ένα νοσοκομείο, σε ένα σχολείο, σε ένα ασφαλιστικό φορέα, για να δει το success story του. 

Τον καλώ σήμερα από εδώ από τα Γιάννενα, να έρθει εδώ, στην Ήπειρο, να δει με τα μάτια του το ανθρώπινο δυναμικό που αιμορραγεί από τον τόπο, που μεταναστεύει, που περιθωριοποιείται, που φτωχοποιείται.

Δε πρόκειται απλά για μια λάθος πολιτική.

 Πρόκειται -χωρίς ίχνος υπερβολής- για μια πολιτικά και ηθικά εγκληματική ενέργεια.

Όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου στη Δημόσια Υγεία οδηγήθηκαν στον μαρασμό.

 Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαλύθηκε και τις οι υποδομές, τα νεκρά ντουβάρια, είναι έτοιμοι να τα δώσουν για εκμετάλλευση στους  διάφορους επενδυτές στο χώρο της υγείας. 

Όπως μία εξ ολοκλήρου δημόσια περιουσία την Εγνατία, ετοιμάζονται να δώσουν προίκα σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

Το αεροδρόμιο, τα λιμάνια, η παράκτια ζώνη, όλα πωλούνται έναντι πινακίου φακής, την ίδια ώρα που για τους εργαζόμενους ένα μέλλον υπάρχει: 

Ειδικές οικονομικές ζώνες, εργασία πολλών ωρών, έναντι ελάχιστων ευρώ και κανενός δικαιώματος.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μπροστά στην ιστορία καταστροφής που ο κ. Σαμαράς περιγράφει ως ιστορία επιτυχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει σε όλους τους τόνους πως με το πρόγραμμά του θα στηρίξει την παραγωγική βάση, τους νέους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, με κίνητρα και νέα συνεταιριστικά μοντέλα.

Θα αποτρέψει περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται με μορφή φαραωνικών έργων, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που κυριολεκτικά κλέβουν τη γη μας.

Θα υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία -δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια- θέτοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας.

Θα  υπερασπιστεί τη Δημόσια Παιδεία και Υγεία που τόσο έχουν απαξιωθεί και θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης και όχι σαν προϊόν προς ιδιωτικοποίηση. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση και μπροστά μας είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση. 

Η τριπλή εκλογική μάχη 

Μι μάχη στην οποία ο αντίπαλος ρίχνει ήδη όλες του τις εφεδρείες και όλα του τα μέσα -από τα οποία το τιμιότερο είναι το ψέμα. 

Μια μάχη στην οποία δεν διστάζουν να συκοφαντήσουν, να διαβάλουν, να κατασκευάσουν φαντάσματα, να τρομοκρατήσουν, να εκβιάσουν, να δηλητηριάσουν με εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα την ελληνική κοινωνία. 

Μια μάχη στην οποία οικειοποιούνται την ατζέντα της Χρυσής Αυγής με την ελπίδα να οικειοποιηθούν τους  ψηφοφόρους της. 

Μια μάχη στην οποία ο λαός μας έχει μόνο μια επιλογή: 

Να νικήσει για να πάρει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ τις τύχες του στα χέρια του. 

Είδατε τι έγινε χτες με την τροπολογία που τιμωρεί με απέλαση κάθε μετανάστη ο οποίος καταγγέλλει επωνύμως στις αρχές παράνομη, βίαιη, απάνθρωπη μεταχείρισή του. 

Οι αρχές θα εξετάζουν την καταγγελία που τις αφορά και αν τη βρουν αστήριχτη ο δράστης που τόλμησε να την κάνει θα απελαύνεται. 

Πρώτα δηλαδή θα κρίνουν οι ίδιοι και φυσικά θα αθωώνουν τον εαυτό τους και ύστερα θα τιμωρούν αυτόν που τους κατάγγειλε. 

Πρόκειται για ένα απεχθές δείγμα πολιτικής μοχθηρίας, κομματικής πονηριάς και νομότυπου φασισμού, που δείχνει μέχρι πού είναι έτοιμοι να τραβήξουν το σκοινί της λογικής και του νόμου. 

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση βρισκόμαστε. 

Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή και στην πολιτική εξαθλίωση, όπλο, εργαλείο, μέσο άμυνας και αντεπίθεσης, οι πολίτες έχουν αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε μας ανέθεσε και αναθέτει η κοινωνία -και να είστε σίγουροι ότι θα μας το αναθέσει πολύ πιο αποφασιστικά και πιο εμφαντικά στις επερχόμενες εκλογές- την κύρια ευθύνη να ανατρέψουμε τα άθλια δεδομένα, να ανατρέψουμε το καθεστώς βαρβαρότητας, να ανακόψουμε τον κατήφορο προς την καταστροφή, να αντιστρέψουμε την πορεία της χώρας.  

Κι αυτή συντρόφισσες και σύντροφοι είναι μια βαριά ευθύνη. 

Και για μένα και για όλους. 

Ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στο έθνος. 

Ευθύνη απέναντι στη δική μας ιστορία, στους δικούς μας αγώνες, στους δικούς μας ανθρώπους που η ανιδιοτέλεια και η αφοσίωσή τους στο λαό και στην πατρίδα έφτασε μέχρι τη θυσίας της ζωής τους. 

Ευθύνη απέναντι σε κάθε άνεργο, απελπισμένο, κυνηγημένο, ξεριζωμένο από τη δουλειά και τη ζωή του, τρομαγμένο μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και τον κυνισμό της εξουσίας. 

Αυτή την ευθύνη οφείλουμε να την αναλάβουμε με αποφασιστικότητα, σύνεση, πολιτική ωριμότητα, ανοιχτό μυαλό, ετοιμότητα για προσφορά και θυσίες. 

Δεν θέλουμε να είμαστε συντρόφισσες και σύντροφοι η επανάσταση του σαλονιού και του face book. 

Θέλουμε να είμαστε η επανάσταση των σύγχρονων δούλων του μνημονίου. 

Θέλουμε να είμαστε η επανάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λογικής, του πολιτισμού, απέναντι στην αδικία, στον παραλογισμό και στη βαρβαρότητα. 

Θέλουμε να είμαστε η επανάσταση απέναντι στο φασισμό, στο ρατσισμό, στον ωχαδελφισμό, στο βόλεμα,  στη δημοκρατία της τηλεόρασης και της ανάθεσης. 

Θέλουμε να είμαστε η επανάσταση του νέου απέναντι στο παλιό και φθαρμένο.

Των ταπεινών απέναντι στους επαγγελματίες εξουσιαστές.

Των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου. 

Κι αυτό απαιτεί όχι μόνο λόγια από τα οποία χόρτασε πια ο ελληνικός λαός. 

Αυτό απαιτεί αποτελεσματική πράξη.

Αυτό απαιτεί ώριμη πολιτική σκέψη. 

Αυτό απαιτεί δείγματα γραφής που πιστοποιούν ανιδιοτέλεια, καθαρότητα, αφοσίωση στους ταπεινούς και καταφρονεμένους. 

Αυτό απαιτεί να πατάμε γερά στη σοφία και τους αγώνες των παλιών και να εμπιστευόμαστε τους νέους. 

Αυτό απαιτεί να καλλιεργούμε με προσοχή κάθε σπόρο ενότητας και συνείδησης, κάθε φύτρο κοινής δράσης και κοινής πάλης.

Αυτό απαιτεί να κρίνουμε πολιτικά και με βάση το συμφέρον των εργαζομένων και της πατρίδας. 

Θέλω να σημειώσω εδώ κάτι πολύ σημαντικό, που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ από άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

Εμείς φίλες και φίλοι δεν πιστεύουμε στην διά της αναθέσεως σωτηρία καμιάς κοινωνίας. 

Πιστεύουμε στη δύναμη των κινημάτων, στη δράση των κοινωνικών ομάδων, στους αγώνες της κοινωνίας, στα ενωτικά εγχειρήματα που επιταχύνουν τις κοινωνικές εξελίξεις. 

Δεν πιστεύουμε συνεπώς ούτε ότι είμαστε αλάθητοι, ούτε ότι κατέχουμε τη μια και μοναδική αλήθεια, ούτε ότι είμαστε σωτήρες, ούτε ότι είμαστε οι από πάνω, κατ' επάγγελμα εκπρόσωποι των αποκάτω. 

Είμαστε και θέλουμε να είμαστε και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο και την κοινωνική αλλαγή, σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας.

Κι επειδή τώρα, αυτή τη στιγμή, έχουμε μπροστά μας ένα πελώριο έργο -την ανατροπή των μνημονίων και την πορεία σε μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου-  κατανοούμε ότι βήμα δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς την κινητήρια δύναμη των απλών ανθρώπων, των κινημάτων, της κοινωνίας. 

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε προς όλους; 

Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι η μεγάλη ευκαιρία για όλους.

Ή μάλλον, ίσως να είναι και η τελευταία ευκαιρία. 

Η αρχή της ανατροπής. 

Αλλά την ανατροπή μόνο ένας μπορεί να την εξασφαλίσει.

Εσείς. 

Κι αυτό δεν γίνεται από τον καναπέ. 

Δεν γίνεται με την απάθεια. 

Δεν γίνεται με τους καυγάδες για το φύλο των αγγέλων της επανάστασης. 

Δεν γίνεται με την υπεροψία της μοναδικής αλήθειας. 

Δεν γίνεται με το φόβο και την καχυποψία απέναντι σε όσους προσέρχονται στο μέτωπο της δικής μας μάχης από άλλους χώρους, έχοντας στις αποσκευές τους ταλαντεύσεις, αυταπάτες, και ένα παρελθόν με το οποίο σωστά συγκρουστήκαμε. 

Γίνεται μόνο με την ενότητα που ενισχύει την εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων στο κόμμα και στον εαυτό τους.  

Γίνεται με την ωριμότητα που προσπαθεί από κάθε άνθρωπο, κάθε κίνημα, κάθε χώρο, να αποσπάσει και να εντάξει στην κοινωνική και πολιτική δυναμική εκείνα τα στοιχεία που υποβοηθούν την πορεία προς τα μπρος.

Γίνεται με την αταλάντευτη αποφασιστικότητα της μεγάλης ανατροπής, που ξέρει και μπορεί να εντάσσει στις δυνάμεις που θα την πετύχουν, τον καθένα και τη καθεμιά που έχει έστω και λίγα, έστω και ελάχιστα να δώσει. 

Με ένα τέτοιο αρμονικό συνδυασμό ταξικής αποφασιστικότητας και εθνικής ευρύτητας δημιουργήθηκε το θαύμα της εθνικής αντίστασης. 

Με ένα τέτοιο συνδυασμό ριζοσπαστικής συνέπειας και ενωτικής ευελιξίας αντιμετώπισε η αριστερά τις επελάσεις των αντιπάλων τα χρόνια μετά τον εμφύλιο και όχι μόνο άντεξε, αλλά και αναδείχτηκε σε σημαντική δύναμη. 

Με ένα τέτοιο συνδυασμό αριστερού βάθους και δημοκρατικού πλάτους γεννήθηκαν μέσα στη δικτατορία τα πολυτεχνεία. 

Η συνέπεια που διαφημίζει και αναπαράγει τον εαυτό της, δεν ήταν ποτέ αρκετή για την αριστερά σύντροφοι και συχνά οδήγησε σε ήττες.

Η συνέπεια που κρίνει και απορρίπτει τους άλλους, τους διαφορετικούς, τους χτεσινούς και ίσως και αυριανούς αντιπάλους με τα δικά της μέτρα, και δεν βλέπει την ανάγκη συμπαρατάξεων με βάση τα αιτήματα της συγκυρίας, έχει μεγαλύτερη σχέση με τη μεταφυσική και λιγότερη με την πολιτική.  

Η δική μας συνέπεια πρέπει να είναι το κέντρο επάλληλων κύκλων μέσα στην κοινωνία, κύκλων που η ίδια δημιουργεί και που πολιορκούν από παντού τον αντίπαλο, αντλώντας από αυτή δύναμη και κατεύθυνση και προσφέροντας σ' αυτή κοινωνικό εύρος, πολιτική δυναμική, και προοπτική νίκης. 

Η συνέπεια ως κινητήρας ευρύτατων πολύχρωμων κινημάτων και κίνησης προς τα μπρος, ή η συνέπεια ως μνημείο του εαυτού της; 

Κάθε φορά που η αριστερά το έλυνε με σωστό διαλεκτικό τρόπο αυτό το δίλημμα γνώριζε επιτυχίες και νίκες. 

Και κάθε φορά ή σε κάθε περίπτωση που το έλυνε με λάθος τρόπο, γνώριζε ήττες.

Αυτή είναι η αλήθεια. 

Και δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του μνημονίου, που διαβάλλουν σήμερα κάθε ενωτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή αυτό τρέμουν, να καθορίσουν με την προπαγάνδα και την πίεση που ασκούν τη δική μας πολιτική. 

Αυτό ας γίνει σαφές για άλλη μια φορά.  

Φίλες και φίλοι

Έτσι πρέπει να δώσουμε και θα δώσουμε την τριπλή εκλογική μάχη που βρίσκεται μπροστά μας. 

Κανένας πολίτης να μη μείνει έρμαιο στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των πατρώνων της.

Κανένας άνθρωπος να μη μείνει παγιδευμένος στην αδράνεια που γεννά η απόγνωση. 

Ο τόπος έχει ελπίδα. 

Οι άνθρωποι έχουν ελπίδα. 

Και η ελπίδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το δίλημμα είναι καθαρό και αδυσώπητο:

Ή συνεχίζεται η καταστροφή, η παρακμή, η τραγωδία.

Ή με το ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει η χώρα ριζικά πορεία. 

Ή ψηφίζουμε Σαμαρά, Μέρκελ, Σόιμπλε

Ή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ

Η αφηνόμαστε στη μοίρα που άλλοι χαράζουν για μας

Ή σηκωνόμαστε και δίνουμε τη μάχη με την αριστερά.  

Και είμαι βέβαιος ότι θα τη δώσουμε τη μάχη και θα νικήσουμε.

Σε αυτές τις εκλογές δε ψηφίζουμε απλά για ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες.

Ψηφίζουμε για τις ζωές μας.

Ψηφίζουμε για την Ελλάδα.

Στις 25 ψηφίζουμε. 

Στις 26 το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. 

Τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι το τέλος τους και συνάμα η αρχή για μιας νέα Ελλάδα. 

Καμία ανοχή. Όχι άλλη υπομονή.

Ψηφίζουμε για να φύγουν

Ψηφίζουμε και φεύγουν

Ψηφίζουν κι έρχεται στο προσκήνιο ο λαός για να χτίσει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ το αύριο. 

Σας σφίγγω το χέρι

Θα νικήσουμε

 
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)