to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:40 | 18.03.2014

Πολιτική

Διεθνές συνέδριο: "Η Αριστερά στην κυβέρνηση - τι, γιατί και πώς"

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γραφείο Βρυξελλών - Παράρτημα Ελλάδας), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Δίκτυο transform!europe οργανώνουν στην Αθήνα, στις 20-22 Μαρτίου, διεθνές συνέδριο με θέμα "Η Αριστερά στην κυβέρνηση - τι, γιατί και πώς". Ενημερώσεις για τα τεκταινόμενα στο συνέδριο θα βρίσκονται στο hashtag #left_gov στο twitter.


Την ανάγκη να βρεθεί η ελληνική Αριστερά στην κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή αλλά και να ανοίξουν νέες προοπτικές σοσιαλιστικού μετασχηματισμού διεθνώς, τόνισαν οι ομιλητές της χθεσινής εναρκτήριας συνεδρίας του διεθνούς συνεδρίου "Η Αριστερά στην κυβέρνηση: Τι, γιατί και πώς" που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (παράρτημα Ελλάδας) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe. Στη συζήτηση, που είχε τίτλο "Κυβέρνηση της Αριστεράς, μια δημοκρατική τομή: με ποιους και πώς;" συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάκης Κουζέλης, καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λίο Πάνιτς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γιόρκ (Καναδάς) και ο Άνεγ Κορσίκα από τη σλοβένικη Πρωτοβουλία για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του transform!europe.

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Αριστείδης Μπαλτάς και ο διευθυντής του Χάρης Γολέμης, ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπος του transform!europe, το οποίο αποτελεί το ινστιτούτο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μάκης Κουζέλης: "Η δημοκρατία ή θα είναι σοσιαλιστική ή δεν θα είναι δημοκρατία"

Στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης οι δυνάμεις του κεφαλαίου απαξιώνουν και αδρανοποιούν τους δημοκρατικούς θεσμούς της αστικής κοινωνίας προκειμένου να αναπαραχθούν, τόνισε ο Μ. Κουζέλης. Αναλυτικότερα σημείωσε πως το Σύνταγμα, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η αυτοδιοίκηση, τα δημοκρατικά οργανωμένα κόμματα, ο δημόσιος λόγος, η εκπροσώπηση, η ελευθερία της έκφρασης και μια σειρά ακόμα θεσμών έχουν υποτιμηθεί σκόπιμα. Το γεγονός αυτό, επσήμανε, οδηγεί στο ρίσκο της αποδόμησης της ίδιας της αστικής κοινωνίας εν συνόλω.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, δηλαδή της ναζιστικής απειλής, θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ένα σύμπτωμα της οικονομικής και θεσμικής κρίσης: οι ιδέες της Χ.Α. βρήκαν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης πάνω στο καταρρέον δημοκρατικό οικοδόμημα, τόνισε ο Μ. Κουζέλης.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, ο Μ. Κουζέλης τόνισε πως ο βασικός του στόχος θα πρέπει να είναι ο ριζικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, στο φόντο της λαϊκής εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει, προκειμένου να αντιμετώπισει αποτελεσματικά και τη ναζιστική απειλή, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει και να ριζοσπαστικοποιησει τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και να μεταβάλει αποφασιστικά το αστικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ουσιαστική σύνδεση του κοινοβουλίου με την κοινωνία, την ουσιαστική στήριξη μορφών αυτο-οργάνωσης σε τοπικό και κοινοτικό επίπεδο, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και τη διαρκή λογοδοσία και διαφάνεια των κρατικών λειτουργιών.

Στο πεδίο της οικονομίας τόνισε την ανάγκη στήριξης των αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων και τη θέσπιση του κοινωνικού και εργατικού έλεγχου στις "συμβατικές" επιχειρήσεις. Καταλήγοντας τόνισε πως μόνο ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

Λίο Πάνιτς: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός της σοσιαλιστικής Αριστεράς που έχει φτάσει στο σημείο να βρίσκεται στο κατώφλι της κρατικής εξουσίας μέσα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Λ. Πάνιτς συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα. Τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σταμάτημα της λιτότητας: ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανοίξει τον δρόμο του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως οι δυνάμεις της διεθνούς Αριστεράς οφείλουν να στηρίξουν το εγχείρημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτίμησε πως το εγχείρημα αυτό θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως, εφόσον το κόμμα βάζει το ζήτημα της κοινωνικοποίησης των τραπεζών, αυτο από μόνο του συνιστά τεράστιο βήμα για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς. Επιπλέον επεσήμανε πως, στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ο εκδημοκρατισμός του κράτους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμυντικό αίτημα. Περνώντας σε ευρύτερα ζητήματα, υπογράμμισε πως το ότι η συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τον παράγοντα της λαϊκής πίεσης ως σημαντικό, στο πλαίσιο της διακυβέρνησης, αποτελεί τολμηρο βήμα, ενώ συμπλήρωσε πως τόσο τα καθεστώτα του υπαρκτου σοσιαλισμού αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις αποθάρρυναν τη λαϊκή κινητοποίηση.

Θέτοντας ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λ. Πάνιτς σημείωσε πως το κόμμα οφείλει να έχει προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. τον αναγκάσουν σε εγκατάλειψη της Ευρωζώνης. Επιπλέον τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταφέρει να συνδυάσει την κυβερνητική εξουσία με την ταυτόχρονη οικοδόμηση ενός κινήματος ανατροπής, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να κινείται και εντός και εκτός κράτους.

Γιάννης Δραγασάκης: "Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα"

Το αίτημα για κυβέρνηση της Αριστεράς προέκυψε από την ίδια την κοινωνία, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε, πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ότι θα έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Υπογράμμισε πως οι συστημικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην πραγματωθεί η λαϊκή αυτή ελπίδα, ωστόσο, προέβλεψε πως η δυναμική της κοινωνίας είναι τέτοια που θα τους χαλάσει τα σχέδια αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η στρατηγική της αναμονής που ακολουθεί το ΚΚΕ δεν οδηγεί απαραίτητα στη μελλοντική εξουσία.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνυφασμένη μόνο με τα Μνημόνια, σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης συμπληρώνοντας πως, ακόμα κι αν αυτά τελειώσουν, οι συνέπειες που έχουν προκαλέσει δεν θα ξεπεραστούν βραχυπρόθεσμα, με πρώτο το πρόβλημα της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για μια δομική κρίση του καπιταλισμού, η οποία αμφισβητεί έμπρακτα τόσο τον νεοφιλελευθερισμό όσο και τον κεϋνσιανισμό. Η κρίση αυτή, μάλιστα, συνοδεύεται και από κρίση εκπροσώπησης, πρόσθεσε.

Μιλώντας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε τον κίνδυνο της ενσωμάτωσης, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επανανοηματοδότησης των εννοιών του "σοσιαλισμού" και της "μετάβασης" προς αυτόν, υπογραμμίζοντας πως η Αριστερά πρέπει να παίρνει ρίσκα και πως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή καλείται να αναλάβει όταν η συγκυρία είναι περίπλοκη και αντιφατική. Εκτιμώντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημείωσε πως χρειάζεται ένα μακρόπνοο πρόγραμμα προσαρμοσμένης στρατηγικής, ανάλογα με τους διεθνείς συσχετισμούς, που θα προβλέπει και γραμμές άμυνας αλλά και γραμμές υποχώρησης. Τέλος, σημείωσε πως, παρά το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο ήταν πολύ αποφασιστικό βήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα πολλά βήματα να διανύσει μέχρι να γίνει ενιαίο κόμμα στην πράξη.

Άνεγ Κορσίκα: Από τη θεωρία στην πράξη

Μαζί με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, κατέρρευσε και ο ίδιος ο μαρξισμός ως θεωρητικό εγχειρημα, τόνισε ο Αν. Κορσίκα. Αναφερόμενος στην εμπειρία της Σλοβενίας, σημείωσε πως μεγάλο ρόλο στην ανασυγκρότηση της Αριστεράς εκεί έπαιξε η σύσταση ενός Πανεπιστημίου των Εργαζομένων, στο οποίο συζητούνταν επίκαιρα ζητήματα υπό το πρίσμα της μαρξιστικής θεωρίας. Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατέστησε φανερό στους πολίτες πως τόσο οι δυνάμεις της Δεξιάς όσο και αυτές της Σοσιαλδημοκρατίας είναι δεσμευμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η Πρωτοβουλία για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό αναδείχτηκε απο την ανάγκη των ανθρώπων να εκφράσουν πολιτικά τη διαμαρτυρία τους, η οποία πήρε διαστάσεις εν μέσω κρίσης, είπε καταλήγοντας ο Αν. Κορσίκα. (Χρήστος Σίμος στην Αυγή)

-----------------------------------

Καλεσμένες και καλεσμένοι πολιτικοί και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Αργεντινή, τον Καναδά και άλλες χώρες θα αναλύσουν την αναγκαιότητα και τη σημασία αριστερών κυβερνήσεων. Θα συνεισφέρουν, με τη διεθνή τους εμπειρία, στις συζητήσεις και θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

 
  • Γιατί είναι σήμερα τόσο κρίσιμο να έχουμε αριστερές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο;
  • Τι μας έχει διδάξει η εμπειρία και πώς μπορούμε να είμαστε αλληλέγγυοι;
  • Με ποια προγράμματα, ποιες ιδέες και ποιο όραμα θα προχωρήσει μια αριστερή κυβέρνηση;

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό, με ταυτόχρονη μετάφραση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το siteμας, rosalux.gr.

Σας περιμένουμε όλες και όλους, να κουβεντιάσουμε και να πλουτίσουμε το διάλογο στις εξής ενότητες:

Ενότητα 1: Κυβέρνηση της Αριστεράς, μια δημοκρατική τομή: με ποιους και πώς;

(Πέμπτη 20 Μαρτίου, 18:30, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Πειραιώς 100, Γκάζι)

  • Γιάννης Δραγασάκης, Ελλάδα – Μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μάκης Κουζέλης, Ελλάδα – Καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Leo Panitch, Καναδάς – Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο York
  • Anej Korsika, Σλοβενία – Πρωτοβουλία για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό
  • Συντονισμός: Walter Baier, Αυστρία – Συντονιστής του transform!europe

Ενότητα 2: Παραγωγική ανασυγκρότηση, νέα κοινωνικά υποκείμενα

(Παρασκευή 21 Μαρτίου, 10:00, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Πειραιώς 100, Γκάζι)

  • Αλέκος Καλύβης, Ελλάδα – Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
  • Γιάννης Ευσταθόπουλος, Ελλάδα – Οικονομολόγος-ερευνητής
  • Gabriel Colletis, Γαλλία – Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Τουλούζης
  • Harald Wolf, Γερμανία – Die Linke, Υπουργός για την Οικονομία, την Τεχνολογία και τις Γυναίκες στην τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου, 2002-2011
  • Daniel Chaves, Ουρουγουάη – Συντονιστής του Προγράμματος Νέων Πολιτικών και του Προγράμματος Κοινοτικών Υπηρεσιών, Transnational Institute, Λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο International Business School, Άμστερνταμ
  • Συντονισμός: Χάρης Κωνσταντάτος, Ελλάδα – Πολιτικός επιστήμονας, μέλος της συντακτικής ομάδας περιοδικού “Οικοτριβές”

Ενότητα 3: Διοίκηση, αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση

(Παρασκευή 21 Μαρτίου, 14:00, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Πειραιώς 100, Γκάζι)

  • Ρένα Δούρου, Ελλάδα – Μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Διαβάστε αποσπάσματα της ομιλίας της εδώ)
  • Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Ελλάδα – Οικονομολόγος, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Διαβάστε αποσπάσματα της ομιλίας του εδώ)
  • Kerstin Kaiser, Γερμανία – Die Linke, μέλος της βουλής του κρατιδίου του Βραδεμβούργου
  • Θοδωρής Δρίτσας, Ελλάδα – Μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • Álfheiður Ingadóttir, Ισλανδία – Πρώην Υπουργός Υγείας, πρόεδρος του Αριστερού Πράσινου Κινήματος στο Βόρειο Συμβούλιο
  • Συντονισμός: Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ελλάδα – Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθήνας

Ενότητα 4: Με το βλέμμα στο μέλλον: παιδεία και πολιτισμός

(Παρασκευή 21 Μαρτίου, 18:00, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Πειραιώς 100, Γκάζι)

  • Michel Duffour, Γαλλία – Μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
  • Björg Eva Erlendsdóttir, Ισλανδία – Συντονίστρια της Βόρειας Πράσινης Αριστερής Συμμαχίας
  • Αντώνης Λιάκος, Ελλάδα – Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Θεανώ Φωτίου, Ελλάδα – Μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • Συντονισμός: Αριστείδης Μπαλτάς, Ελλάδα – Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Πουλαντζάς, ομότιμος καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ενότητα 5: Ένα νέο οικονομικό μοντέλο σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης

(Σάββατο 22 Μαρτίου, 11:00, Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11)

  • Γιώργος Σταθάκης, Ελλάδα – Μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • Steingrímur J. Sigfússon, Ισλανδία – Βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Αριστερού Πράσινου Κινήματος, Υπουργός Οικονομικών 2009-2013
  • Alan B. Cibils, Αργεντινή – Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Εθνικό Πανεπιστήμιο General Sarmiento
  • Luka Mesec, Σλοβενία – Συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό
  • Συντονισμός: Έλενα Παπαδοπούλου, Ελλάδα – Οικονομολόγος, επιστημονική σύμβουλος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ενότητα 6: Μια αριστερή κυβέρνηση στη σημερινή Ευρώπη

(Σάββατο 22 Μαρτίου, 18:00, Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11)

  • Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα – Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

με τον Αλέξη Τσίπρα θα συνομιλήσουν, μεταξύ άλλων:

  • Liêm Hoang-Ngoc, Γαλλία – Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Steingrímur J. Sigfússon, Ισλανδία – Βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Αριστερού Πράσινου Κινήματος, Υπουργός Οικονομικών 2009-2013
  • Συντονισμός: Klaus Sühl, Γερμανία – Διευθυντής του Γραφείου Βρυξελλών του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)