to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 21.03.2014

πηγή: Αυγή

Αθλητισμός

Για κακούργημα παραπέμπονται Σαρρής, Πιλάβιος, Γκαγκάτσης και ακόμη 23 της ΕΠΟ

Με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος πρώην και νυν στελέχη της ΕΠΟ, σχετικά με την υπόθεση της «κάρτας υγείας αθλητών» και των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί για ιατρικές εξετάσεις αθλητών, οι οποίες φέρονται να μην υλοποιήθηκαν, αν και είχαν πληρωθεί από την Ομοσπονδία.


Ο εισαγγελέας ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία, μεταξύ άλλων, κι εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή. Επίσης διώκονται και οι πρώην διοικητικοί ηγέτες της Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης και Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος και νυν σύμβουλος, Γιάννης Οικονομίδης, και άλλα 23 μέλη του ΔΣ της ανώτατης αρχής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της ΕΠΟ, στη διάρκεια των οποίων ελήφθησαν οι αποφάσεις για την κάρτα υγείας των αθλητών και την σύναψη σχετικών συμβάσεων. Η υπόθεση αυτή εκτιμάται ότι ζημίωσε το Δημόσιο με περισσότερα από 9 εκ. ευρώ.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την Επίκουρη Εισαγγελέα, Αγγελική Κουρινιώτη, έδειξε ότι η ΕΠΟ προχώρησε σε σύναψη συμβάσεων με δυο εταιρίες που ανέλαβαν να πραγματοποιούν ιατρικές μετρήσεις σε ποδοσφαιριστές. Ενώ αυτές προέβλεπαν ότι έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε αθλητές 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις, τελικά μετά τις έρευνες των αρχών αποδείχθηκε ότι έγιναν μόλις 15.530.

Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε στις 22/9/2005 μεταξύ της ΕΠΟ και της εταιρίας OPEDEK A.E και προέβλεπε τη δημιουργία κεντρικού συστήματος παρακολούθησης αθλητών σε θεραπευτήρια υγείας και 53 σταθμούς ιατρικών ελέγχων σε όλη τη χώρα με τουλάχιστον 250.000 μετρήσεις σε αθλητές. Η Ομοσπονδία, μάλιστα, για να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα είχε επιχορηγηθεί από την UEFA με 1 εκ. ευρώ.

Στην πορεία η εταιρία, με την οποία υπογράφηκε η σύμβαση, απορροφήθηκε από άλλη, αλλά παρέμεινε σε ισχύ η σύμβαση, πλέον με την εταιρία PC SYSTEMS. Υπογράφηκε επίσης και νέα σύμβαση στις 19/2/2010 για τη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των αθλητών, προκειμένου να διενεργούνται ειδικές εξετάσεις.

Βάσει των στοιχείων της Εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε, η ΕΠΟ κατέβαλε συνολικά 9,7 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, την περίοδο 2006-2011, ποσό που αντιστοιχούσε σε 1,5 εκατομμύριο ιατρικούς ελέγχους και μετρήσεις σε αθλητές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)