to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 19.03.2014

πηγή: greenpeace.org

Διεθνή

Οι Arctic 30 κατά Ρωσίας: στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη σύλληψη και κράτησή τους

Οι 28 ακτιβιστές της Greenpeace και οι δύο δημοσιογράφοι που έγιναν γνωστοί ως “Arctic 30”, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας από τη Ρωσία αποζημίωση, αλλά και την αναγνώριση ότι η σύλληψη και κράτησή τους ήταν παράνομες


Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Arctic 30 υποστηρίζουν ότι η απαγωγή τους από ένοπλους άντρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας σε διεθνή ύδατα και η ακόλουθη φυλάκισή τους για μία ειρηνική διαμαρτυρία, παραβιάζει δύο βασικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπο, στην οποία η Ρωσία προσχώρησε το 1998.

Ο Sergey Golubok, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους Arctic 30, εξηγεί το σκεπτικό της προσφυγής:

«Πιστεύουμε ότι η σύλληψη και η φυλάκιση των Arctic 30 αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας διεθνούς και ρωσικής νομοθεσίας. Για αυτό το λόγο καταθέσαμε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αντίδραση των ρωσικών αρχών στην ειρηνική δράση της Greenpeace ήταν απολύτως δυσανάλογη. Οι ακτιβιστές είχαν στόχο να γνωστοποιήσουν τους κινδύνους της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική, αντιμετωπίστηκαν όμως με τρόπους που δεν αναλογούν στις πράξεις τους».

Η προσφυγή ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εκδώσει «αναγνωριστική απόφαση» ότι η Ρωσία παραβίασε τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: στην ελευθερία (Άρθρο 5) και στην ελευθερία έκφρασης (Άρθρο 10).

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι 30 άντρες και γυναίκες στερήθηκαν παράνομα την ελευθερία τους για περισσότερο από 2 μήνες – από τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι την απελευθέρωσή τους, με εγγύηση στις 20 και 28 Νοεμβρίου 2013.

Στην προσφυγή επίσης γίνεται αναφορά στην παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς η Ρωσία έλαβε υπερβολικά μέτρα ενάντια σε μία ειρηνική διαμαρτυρία με την εισβολή στο πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, και την κράτηση του πληρώματος πρώτα εν πλω και στη συνέχεια σε ρωσικές φυλακές, για περισσότερο από 2 μήνες.

Οι Arctic 30 ζητάνε αποζημίωση για τις βλάβες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα της παράνομης κράτησής τους, καθώς και την κάλυψη των εξόδων που κατέβαλαν για τη νομική υποστήριξη της υπόθεσής τους στη Ρωσία αλλά και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Greenpeace ζητάει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιληφθεί της υπόθεσης σε χρονικό διάστημα συντομότερο του ενός έτους, όπως συνηθίζεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)