to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 17.03.2014

Πολιτική

Άτακτη υποχώρηση: Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση - τρόικα για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων

«Η κυβέρνηση υποχώρησε πλήρως στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας» δηλώνει ο Δ. Στρατούλης


Οι διαπραγματεύσεις στο κεντρικό μας θέμα. ΔιΑβάστε τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ώς τώρα πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τον τελικό λόγο φαίνεται ότι θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας είχε ώς τώρα γνωμοδοτικό ρόλο και εισηγείτο στον υπουργό για θέματα ομαδικών απολύσεων. Τώρα η απόφαση θα λαμβάνεται ομόφωνα απευθείας από το όργανο αυτό.

Για το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και των τριετιών ο συμβιβασμός είναι να ισχύσει μείωση τους κατά 50%, μόνο όταν πρόκειται για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών, η τρόικα δέχθηκε τη μείωση κατά 3,9%, μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (κατά 1%). Η μείωση θα γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο. Ωστόσο η τρόικα κατάφερε να εκμαιεύσει και δέσμευση από την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα το 2016 (πηγή: in.gr).

H δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά:

"Το κακόγουστο θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-τρόικας πήρε τέλος. Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, «έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια» και υποχώρησε κατά κράτος στις θρασύτατες και αποικιοκρατικές απαιτήσεις της τρόικας για ακόμα μεγαλύτερη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αφού πλέον επί της ουσίας για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, δεν θα αποφασίζει ο Υπουργός Εργασίας αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και εργοδοτών, και το 2015 να υπάρξει πλήρης απελευθέρωσή τους και με νομοθετική κατάργηση της άδειας του Υπουργού, όπως ακριβώς το ζητάει η τρόικα στέλνοντας τα ποσοστά ανεργίας σε πιο δυσθεώρητα ύψη.

Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να εφαρμόσει σε δυο δόσεις (2014 και 2016) την απαίτηση της τρόικας για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που αποτελεί δώρο μόνο για ορισμένες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και δυναμίτη στα εναπομείναντα οικονομικά θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση, τέλος, αποδέχτηκε να ανοίξει τον δρόμο για οριστική κατάργηση των ήδη παγωμένων από το 2012 τριετιών μέσω της μείωσής τους κατά 50% σε νεοπροσλαμβανόμενους μακροχρόνια ανέργους μετατρέποντάς τους σε πειραματόζωα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πρέπει να φύγει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού το γρηγορότερο δυνατό, πριν μετατρέψει την χώρα σε εργασιακό κάτεργο, τους κατοίκους της σε ανέργους και την κοινωνική ασφάλιση σε ερείπια."

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)