to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τρίτο Πρόγραμμα: ένα πολύ ακριβό σπορ

Ούτε τα ραδιόφωνα του BBC που ακούγονται από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο δεν πρέπει να έχουν τέτοιο κόστος!


Πάμε κατευθείαν στο ποσό, στο κόστος του καινούργιου Τρίτου Προγράμματος της ΕΔΡ: 42.000 ευρώ τον μήνα μόνο για τους παραγωγούς και τις εκπομπές τους. Εννοείται πως δεν είναι όλα πάντοτε θέμα κόστους, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που προσμετρώνται. Ειδικά όταν μιλάμε για πολιτισμό. Οταν όμως ένα ραδιόφωνο κοστίζει για το πρόγραμμά του μόνο (όχι για στούντιο, ηχολήπτες, κεραίες, ρεύματα, τηλέφωνα, τεχνικούς και λοιπά έξοδα) 84.515,82 ευρώ (συν ΦΠΑ 23%) για ένα δίμηνο, τότε τίθεται ζήτημα.

Πολλώ δε μάλλον όταν άλλα -ιδιωτικά- μουσικά ραδιόφωνα και με πολύ μεγαλύτερες ακροαματικότητες χρειάζονται για να λειτουργήσουν το 1/10 από αυτά τα χρήματα! Τρίτο Πρόγραμμα είναι αυτό θα (μου) πείτε, το κόστος του σαφώς και είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο, απλό, μουσικό ραδιόφωνο. Σύμφωνοι, καμία αντίρρηση. Αλλά 10 φορές πάνω μήπως είναι πάρα πολύ; Ειδικά από μια κυβέρνηση που έκλεισε πραξικοπηματικά και σε μια νύχτα την ΕΡΤ κάνοντας λόγο για όργια σπατάλης; Πάντως κατά πάσα πιθανότητα το κόστος του σημερινού Τρίτου Προγράμματος είναι μικρότερο από εκείνο του παλιού της ΕΡΤ. Ουδείς είναι σίγουρος.

Η δαπάνη λοιπόν για το Τρίτο Πρόγραμμα, γι’ αυτό που ξεκίνησε να εκπέμπει την περασμένη Δευτέρα, είναι ακριβώς 84.515,82 ευρώ (συν ΦΠΑ 23%, μην το ξεχνάμε) για τους επόμενους δύο μήνες – δίμηνη είναι η σύμβαση. Είχαμε δε απευθείας ανάθεση από τη ΝΕΡΙΤ σε εταιρεία (ώστε να προσπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες), στην «ΑΝΚ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΕΠΕ» που εδρεύει στον Χολαργό. Ανάθεση για τις παρακάτω προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως ακριβώς εμπεριέχονται στη σύμβαση: «Την παραγωγή μέσω έγκριτων ραδιοφωνικών παραγωγών επιλογής του αναδόχου, ακουστικού (ραδιοφωνικού) έργου (σειράς ραδιοφωνικών προγραμμάτων), το οποίο θα μεταδίδεται από τις δημόσιες ραδιοφωνικές συχνότητες. Το παραχθησόμενο ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα είναι μουσική εκπομπή μετά λόγου, στο πλαίσιο της οποίας η ενσωματωμένη σε αυτήν μουσική θα προέρχεται από κυκλοφορούντα στο εμπόριο δισκογραφημένα μουσικά έργα σε πάσης φύσεως δίσκους (βινιλίου, cd κ.λπ.), σε μαγνητοταινίες ή σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ θα μπορούν να παρουσιάζονται/σχολιάζονται και συναυλίες σε απευθείας μετάδοση, ιδίως οι προσφερόμενες από την EBU.

Περαιτέρω, το είδος της μουσικής θα είναι είτε συμφωνική είτε λυρική μουσική είτε μουσική δωματίου, με έμφαση στη δυτικοευρωπαϊκή παραγωγή του 15ου-20ού αιώνα, είτε βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική είτε jazz».

Οι εκπομπές θα πληρωθούν μέχρι και τις 10 Μαΐου. Μετά λογικά (λογικά;) θα έχει ξεκινήσει η ΝΕΡΙΤ και θα γίνουν νέες συμβάσεις. Επίσης, να το επαναλάβουμε, «το ανωτέρω ποσό καλύπτει μόνο τις αμοιβές των συντελεστών και τα έξοδα της παραγωγής». Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα, το κόστος ανεβαίνει πολύ ακόμα. Δεν πειράζει, άλλωστε έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

[email protected]

* Radio Top 5 Σαββατοκύριακου

1. Η εκπομπή του Μενέλαου Καραμαγγιώλη στο Τρίτο Πρόγραμμα την Κυριακή το απόγευμα στις 6.

2. Το καινούργιο βρετανικό chart των άλμπουμ στο BBC 1 (μέσω internet) στις 6 το απόγευμα.

3. Νίκος Κανελλόπουλος με κλασική μουσική, Σάββατο και Κυριακή στις 9 το πρωί στον Αθήνα 9.84.

4. ΝοvaΣΠΟΡ 94.6 με όλους τους αγώνες, για όσους ενδιαφέρονται ακόμα για το ποδόσφαιρό μας.

5. Γιάννης Σκουλετάκης με καλή ελληνική μουσική στον Real FM, Σάββατο 3 με 5 το μεσημέρι.

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)