to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 11.03.2014

Διεθνή

Τουρκία: Δύο νεκροί στη διαδήλωση για τον 15χρονο Ελβάν (ενημέρωση)

Η απάντηση του τουρκικού κράτους ήταν η διάλυση της διαδήλωσης με τη χρήση κανονιών νερού, γκλομπ και συνεχείς επιθέσεις της αστυνομίας. Εκδήλωση μνήμης και αλληλεγγύης και στην Αθήνα, στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.


(Σίσλι: Χιλιάδες στην πομπή για την κηδεία του Ελβάν, Τετάρτη 12/3, 13:30)

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τις συγκρούσεις στην Τουρκία

Συγκέντρωση σήμερα στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη για τον Berkin Elvan

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μπερκίν είναι παντού. Η Αντίσταση είναι παντού

Το hashtag στο twitter: #berkinelvan

Τετάρτη 12/3

Τούρκος διαδηλωτής έχασε την Τετάρτη τη ζωή του μετά από τραυματισμό που υπέστη στο κεφάλι «κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων διαδηλωτών» στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος. Το όνομα του 22χρονου διαδηλωτή ήταν Burak Karamanoğlu.  «Υπήρχαν δύο ομάδες που επιτίθεντο στις αστυνομικές αρχές και ένας νεαρός υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι… και έχασε τη ζωή του», δήλωσε ο Αζίζ Μπαμπουσκού, επαρχιακός επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, όπου και απόψε ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους και η αστυνομία προέβη σε βίαιη καταστολή με τη χρήση χημικών και ρίψης νερού. Επίσης, ένας 30χρονος αστυνομικός πέθανε στο Tunceli, μετά από καρδιακή προσβολή μέσα σε όχημα της αστυνομίας, λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών.

Ξεπέρασε κάθε όριο ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας για τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας με αφορμή την κηδεία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τρίτη μετά τον τραυματισμό του τον περασμένο Ιούνιο από ρίψη δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί, την ώρα που πήγαινε να αγοράσει ψωμί. Για το λόγο αυτό, πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν την Τετάρτη στα χέρια τους από μια φρατζόλα ψωμί, θέλοντας να υπενθυμίσουν ότι ο 15χρονος δεν μετείχε καν των διαδηλώσεων αλλά έπεσε θύμα ενός "τυφλού" χτυπήματος της Αστυνομίας. Ο Μπαγίς δεν δίστασε με ανάρτησή του στο Twitter να αποκαλέσει «νεκρόφιλους» όσους παραβρέθηκαν στην κηδεία του 15χρονου προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων που τελικά τον υποχρέωσε να διαγράψει το επίμαχο tweet. 

----------------

Επίθεση της τουρκικής αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές στην κηδεία του Μπερκιν

Ξυλοδαρμός κοπέλας που συμμετείχε στην διαδήλωση από την τουρκική αστυνομία.

 Η αστυνομία απωθεί την πορεία προς την πλατεία Ταξίμ μετά την κηδεία του 15χρονου Μπέρκιν Ελβάν.

Προκλήσεις Ερντογάν: 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική στους διαδηλωτές...

«Το να προσπαθεί κανείς να βάλει φωτιά στους δρόμους 18 ημέρες πριν από εκλογές δεν είναι δημοκρατική στάση», ανέφερε ο Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Μαντρίν. 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν  στην Κωνσταντινούπολη για την κηδεία του Μπερκίν Ελβάν. "Η αστυνομία του AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) δολοφόνησε τον Μπερκίν" Ελβάν, φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Οκμεϊντάνι, μια λαϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Συνεχής ενημέρωση:

17:00  Συγκλονιστική άποψη από την κηδεία

15:40 Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας (στη φωτογραφία αστυνομικός απειλεί κάμεραμαν):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες παρευρίσκονται στην κηδεία του Ελβάν:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

**********

Μετά την τελετή, ο Ελβάν θα ταφεί στο κοιμητήριο του Feriköy (σημείο 1 στον παρακάτω χάρτη της Hurriyet) όπου θα φτάσει η πομπή που θα μεταφέρει τη σορό του (στις 3:00 μ.μ.). H πομπή θα ξεκινήσει από τη γειτονιά Sisli (σημείο 2). Σε διαδήλώση στην πλατεία Ταξίμ καλούν ομάδες (στο σημείο 4 του χάρτη) αλλά η αστυνομία αναμένεται να τους εμποδίσει:

Τρίτη 11/3

"Χάσαμε τον γιό μας στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος). Ας αναπαυθεί εν ειρήνη", αναφέρει η οικογένειά του στο λογαριασμό της στο Twitter.

Ο Μπερκίν Ελβάν είναι το τελευταίο θύμα της καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Γκεζί της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2013. Ο θάνατός του αυξάνει σε επτά τον αριθμό των διαδηλωτών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα, κατά τα οποία τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ένας αστυνομικός είχε χάσει επίσης τη ζωή του.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 15χρονου βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο. Δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε λεωφορείο της αστυνομίας, ρίχνοντας πέτρες και αρπάζοντας κράνη και ασπίδες που υπήρχαν σε αυτό, ενώ αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε. Χίλιοι άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο όπου το κλίμα παραμένει τεταμένο.

Η αφίσα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Μπερκίν, με το σύνθημα στα ελληνικά και στα τουρκικά

"Δεν είναι ο Θεός αλλά ο Ερντογάν που πήρε το παιδί μου", δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του 15χρονου, μιλώντας στον Τύπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη σε κανένα αξιωματικό της αστυνομίας για τον θανάσιμο τραυματισμού του εφήβου.

2

Αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος του, η αστυνομία επιτέθηκε σε συγγενείς και φίλους που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και έκαναν 10 προσαγωγές.

 

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και στην Κωνσταντινούπολη, όπου πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο όπου κατέληξε το 15χρονο παιδί. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε οχήματα της αστυνομίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικογένεια του Ελβάν Μπερκίν είχε καλέσει σε αγρυπνία έξω από το νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης καθώς είχε διαπιστωθεί επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του αγοριού. Η αστυνομία διέλυσε την αγρυπνία χρησιμοποιώντας και πάλι δακρυγόνα, κάτι το οποίο καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως «το κράτος είναι δολοφόνος», «ο Μπερκίν είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού», ή «σώμα με σώμα κατά του φασισμού», συγκεντρώθηκαν έξω από ένα χώρο λατρείας των Αλεβιτών όπου μεταφέρθηκε η σορός του παιδιού μετά την διαδικασία της νεκροψίας. Οι Αλεβίτες είναι θρησκευτική μειονότητα στην κατά πλειονότητα σουνιτική μουσουλμανική Τουρκία που ασπάζεται μια πιο φιλελεύθερη εκδοχή του Ισλάμ και είναι σε διαμάχη με την συντηρητικών ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουμε έρθει εδώ εξ αιτίας της δολοφονίας από την αστυνομία. Θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Το αίμα του Μπερκίν Ελβάν δεν θα μείνει ατιμώρητο» δήλωσε ο Αχμέτ Εκιντζί, ένας από τους διαδηλωτές.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν από μαθητές και φοιτητές σημειώθηκαν και στη Σμύρνη Ο Ελβάν είχε γίνει ένα σημείο συσπείρωσης για τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν που πραγματοποιούσαν τακτικά αγρυπνίες στο νοσοκομείο όπου το παιδί έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο Ελβάν έγινε το έκτο θύμα της βίας μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα στα τέλη του Μαΐου εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης Ερντογάν να οικοδομήσει στη θέση του πάρκου Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Οι διαμαρτυρίες γρήγορα μετατράπηκαν στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν εδώ και 11 χρόνια, αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ήταν ο πρώτος πολιτικός που αναφέρθηκε δημόσια στο θάνατο του Ελβάν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. «Λυπήθηκα στο άκουσμα του θανάτου του Μπερκίν Ελβάν, ήταν απλά ένα παιδί» είπε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους. (Αυγή)

Πλάνα από την πλατεία Ταξίμ

Φωτογραφίες από τις αντιδράσεις για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν (Πηγή: @SokakiIstanbul)

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Λονδίνο και Παρίσι:

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

--------------------

Χημικά στην Κωνσταντινούπολη

Χημικά μέσα στο μετρό της Άγκυρας

Εικόνα από Μούγλα

Οι επιθέσεις εναντία στους διαδηλωτές συνεχίζονται στα Άδανα. Δεν διαλύεται ο κόσμος.

Επίθεση εναντίον των διαδηλωτών και στο Ντενιζλι

Εσκί Σεχίρ

Αττάλεια

Εικόνα από Άδανα

Στην πόλη Μερσίνα, αυτή τη στιγμή

Σμύρνη

Εικόνες από Τσανάκαλε

Μεγάλη η συμμετοχή στο κάλεσμα και στην πόλη Άδανα της Ν.Α Τουρκίας

Διαδηλώσεις και στο Εσκισεχίρ

H αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές της πλατείας Κιζιλάι (Άγκυρα)

O κόσμος στη πλατεία Κιζιλάι (Άγκυρα) αυξάνεται για το απογευματινό κάλεσμα

Προσαγωγές στο παν. Κοτζαέλι

Από την πλατεία Κιζιλάι στην Άγκυρα

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Άγκυρα

Media preview

Η σωρός του έχει φτάσει στο Οκμεϊντανί

Μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και στο παν. του Βοσπόρου

Καλλιτέχνες του δρόμου στη Σμύρνη για τον Μπερκίν Ελβάν

Κτίριο διδασκαλίας στο παν. Μπιλγκί λαμβάνει το όνομα κατόπιν απόφασης των φοιτητών

Αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα μπροστά στο κεντρικό κτίριο του παν. Άγκυρας

Ακυρώνονται οι θεατρικές παραστάσεις, δεν παίζουν μουσική τα μαγαζιά στο Beyoglu/Taksim ως ένδειξη πένθους 

Ανταπόκριση των φοιτητών και στο παν. του Κοτζαέλι

Και στο Εσκί σεχίρ οι φοιτητές του Αναντολού στο δρόμο

Φωτογραφία από τον κόσμο που διαδηλώνει στη γειτονιά του

Διαμαρτυρία στη Σμύρνη μπροστά σε γραφεία προεκλογικής καμπάνιας του AKP

Απογευματινά καλέσματα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

"Να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι στη νεολαία", από τους φοιτητές του Γιλντίζ στο Μπεσίκτας

Κατάληψη της Νομικής σχολής στην Αττάλεια

Ξεκινάει πορεία και στο Τουζλούτσαϊρ της Άγκυρας

Από το παν. Οζγεϊν στην ανατολική πλευρά της Πόλης

Φωτογραφία από τη γειτονιά του

Και στο παν. Χατζέτεπε της Άγκυρας συγκεντρωμένος κόσμος

Καθιστική διαμαρτυρία και στο παν. Καντίρ Χας της Πόλης

Η αστυνομία έχει κλείσει την πλατεία Ταξίμ

Αντλίες νερού εναντίον των φοιτητών του ÖDTÜ

Κόσμος συγκεντρωμένος στη γειτονιά του Μπερκίν Ελβάν

Συγκεντρωμένος κόσμος και στην πλατεία Μπάλτσοβα της Σμύρνης.

Media preview

13:10 στο Οκμεϊντανί της Πόλης. Εκεί έμενε και νοσηλευόταν ο #berkinelvan.

Media preview

Με λουλούδια και ένα καρβέλι ψωμί αποχαιρετούν τον #berkinelvan στην Άγκυρα.

Media preview

Από το Οικονομικό πανεπιστήμιο Σμύρνης για τον #BerkinElvan.

Media preview

Συγκεντρωμένος κόσμος και στην πλατεία Μπάλτσοβα της Σμύρνης για #BerkinElvan.

"Είσαι ο αδερφός μου, Αλέξη. Είσαι ο αδερφός μου, Berkin"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)