to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 11.03.2014

πηγή: epiruspost.gr

Κοινωνία

Καταπέλτης η «Ψηφιακή Σύγκλιση» για το Mobile Portal του Μετσόβου

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις του Epiruspost.gr για το Mobile Portal του Δήμου Μετσόβου, ένα έργο φάντασμα, το οποίο εντάχθηκε, παραλήφθηκε, πληρώθηκε, αλλά δεν δούλεψε ποτέ....


Οι σχετικές αποκαλύψεις είχαν γίνει το Νοέμβριο του 2012- lhttp://www.epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/16285--250-.html- και το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις.

Ένα μήνα αργότερα έκανε επιτόπιο έλεγχο η Ψηφιακή Σύγκλιση, η οποία εδώ και μερικές μέρες κοινοποίησε το πόρισμά της στο Δήμο Μετσόβου.

Και τα συμπεράσματα είναι όντως αποκαλυπτικά καθώς επιβεβαιώνονται τεράστιες ελλείψεις και μη λειτουργία του έργου, με αποτέλεσμα να ζητά πίσω το σύνολο του προϋπολογισμού, περίπου 250 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο είχε ενταχθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και είχε παραληφθεί από τη Δημοτική Αρχή του Κώστα Τζαφέα.

Η έκθεση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, μετά τον επιτόπιο έλεγχο, αποτελείται από δεκαεπτά σελίδες και περιγράφει με λεπτομέρειες τα προβλήματα που εντόπισε καθώς και τα συμπεράσματά της.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται:

- Το έργο στο σύνολό του βρέθηκε μετά την επιτόπια επαλήθευση ως μη λειτουργικό, καθώς το σύνολο των προβλεπόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες δεν ήταν σε λειτουργία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπό προμήθεια εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού δε βρέθηκε.

- Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού εξοπλισμού δεν βρέθηκε στο Δήμο Μετσόβου ή σε άλλο χώρο που είχε προδιαγραφεί. Ακόμη και οι δύο εξυπηρετητές που βρέθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου δεν χρησιμοποιούνταν για τους σκοπούς του έργου.

- Το σύνολο σχεδόν του έτοιμου λογισμικού δε βρέθηκε εγκατεστημένο, ούτε παρουσιάστηκαν οι άδειες χρήσης στο κλιμάκιο ελέγχου.

- Το λογισμικό εφαρμογών που υποστηρίζει την παροχή της υπηρεσίας αμφίδρομης αλληλεπίδρασης επιπέδου 3 προς τους πολίτες βρέθηκε εγκατεστημένο με τις αρχικές ρυθμίσεις, χωρίς καμιά τροποποίηση. Η εγκατάσταση είχε γίνει πρόσφατα, λίγο πριν τη διενέργεια της επιτόπιας επαλήθευσης, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που είχαν θέσει εκτός λειτουργίας τις εφαρμογές και την υπηρεσία. Βέβαια δεν παρουσιάστηκαν στο κλιμάκιο ελέγχου στοιχεία που να αποδεικνύουν τη λειτουργία εφαρμογών και τις υπηρεσίες σε παρελθόντα χρόνο.

Η υπηρεσία ενημέρωσης- βασικής πληροφόρησης επιπέδου 1 για τα γεγονότα- εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο βρέθηκε σε λειτουργία, μετά όμως από επικοινωνία με τον ανάδοχο το κλιμάκιο ενημερώθηκε ότι ο εξοπλισμός που φιλοξενεί την υπηρεσία δεν είναι εγκατεστημένος στο Δήμο Μετσόβου.

- Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες δημοσιότητας για το ΕΣΠΑ από τον Δικαιούχο, όπως προβλέπονται από τον οδηγό πληροφόρησης και δημοσιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

- Δεν κατέστη δυνατή η παρουσίαση αρκετών παραδοτέων ή και άλλων στοιχείων που αποδεικνύουν την υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων του έργου, όπως η εκπαίδευση χρηστών ή η παραγωγική λειτουργία, παρόλο που υπάρχουν πρακτικά παραλαβής για το σύνολο του φυσικού αντικειμένου.

Το κλιμάκιο ελέγχου αναλύει ένα προς ένα τα σημεία και τις σοβαρές παραλείψεις και εισηγείται την απένταξη του έργου και την επιστροφή του συνόλου των δαπανών που ανέρχονται στο ποσό των 233 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή Δημοτική Αρχή Μετσόβου θα συγκαλέσει την Τετάρτη Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει ενημέρωση ενώ φέρεται αποφασισμένη να οδηγήσει το θέμα στη δικαιοσύνη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)