to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:06 | 09.03.2014

Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα ως τώρα η αναζήτηση του χαμένου Μπόινγκ, ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους «ύποπτους» επιβάτες

Υπάρχει "πιθανότητα" το αεροσκάφος της Malaysia Airlines να είχε κάνει αναστροφή προτού χαθεί από τα ραντάρ - Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του ενός από τους δύο «ύποπτους» επιβάτες


Ενημέρωση

Δευτέρα 10/3

1.30 μ.μ.: Ταυτοποιήθηκε ένας από τους ύποπτους επιβάτες στο αγνοούμενο (ακόμη) αεροπλάνο: Πρόκειται για έναν από τους δύο που επιβιβάστηκαν με κλεμμένα διαβατήρια στο αεροσκάφος. Σύμφωνα με τις μαλαισιανές Αρχές, αμφότεροι δεν είναι πολίτες της ασιατικής χώρας και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πως εισήλθαν στη χώρα νόμιμα.

Στο σκοτάδι φαίνεται να παραμένουν οι αρχές των χωρών που ψάχνουν τα ίχνη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, με την Κουάλα Λουμπούρ να λέει το πρωί της Δευτέρας πως δεν μπορεί να αποκλείσει προς το παρόν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και την απόπειρα αεροπειρατείας. Ανεπιβεβαίωτες θεωρούνται ακόμη οι αναφορές για συντρίμμια στη θάλασσα του Βιετνάμ.

Ο επικεφαλής της έρευνας στη Μαλαισία για την πτήση MH370 ανέφερε πως «όλα τα ενδεχόμενα ερευνώνται» για την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Στην παρούσα φάση «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και το ενδεχόμενο απόπειρας αεροπειρατείας, είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι αρχές του Βιετνάμ δεν έχουν επιβεβαιώσει πως εντοπίστηκαν συντρίμμια από το αεροσκάφος.

Ωστόσο, έχουν ληφθεί δείγματα από μία από τις δύο ενδεχόμενες πετρελαιοκηλίδες στον Κόλπο της Ταϊλάνδης για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καύσιμα από το αεροσκάφος. Αυτό είναι προς το παρόν το μοναδικό ενδεχόμενο απτό στοιχείο που υπάρχει γύρω από την υπόθεση.  

«Παραμένουμε μπερδεμένοι για το τι συνέβη με το αεροσκάφος» είπε το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της έρευνας από την ΥΠΑ της Μαλαισίας Αζαρουντίν Αμπούντλ Ραχμάν σε ενημέρωση στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. 

\Χαρακτηρίζοντας, σχεδόν τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους, την υπόθεση «μυστήριο», ανέφερε επίσης πως δεν έχουν εντοπιστεί αντικείμενα από το αεροσκάφος. 

Οι μεν αρχές της Μαλαισίας δεν έχουν εντοπίσει τίποτε, οι δε αρχές του Βιετνάμ -στη θαλάσσια περιοχή του οποίου εθεάθησαν αντικείμενα που ενδεχομένως προέρχονται από το αεροσκάφος- δεν έχουν βρει τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να τα εξετάσουν.

 

----------------------

Κυριακή 9/3

19:25 - Διαλύθηκε εν πτήσει το Boeing;

Στην πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε εν πτήσει έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του Boeing της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Διαλύθηκε εν πτήσει το Boeing ;

Η πτήση 370 της Malaysia Airlines χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια στην περιοχή μεταξύ της Κουάλα Λουμπούρ και του Πεκίνου νωρίς χθες το πρωί, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει συντρίμμια στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την οποία πετούσε το αεροσκάφος. Κάποια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης του Βιετνάμ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση και μόνο με το πρώτο φως της μέρας, όταν θα καταπλεύσουν στην περιοχή σωστικά πλοία θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

"Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια", είπε η ίδια πηγή που συμμετέχει στις έρευνες στη Μαλαισία.

Αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια, εκτίμησε η ίδια πηγή.

Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Boeing θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Ενημέρωση 16:28 - Κομμάτι (;) του αγνοούμενου αεροσκάφους στα νερά του Βιετνάμ

Το υπουργείο Επικοινωνίας του Βιετνάμ ανακοίνωσε πως ενδέχεται να πρόκειται για τμήμα πόρτας ή της ουράς του αεροπλάνου.

Αντικείμενο που ενδέχεται να προέρχεται από το αγνοούμενο αεροσκάφος των Malaysian Airlines εντόπισε πριν από λίγη ώρα βιετναμέζικο αεροσκάφος.

Άγνωστο παραμένει εάν το αντικείμενο όντως προέρχεται από το εξαφανισμένο Boeing 777-200, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ αργά το βράδυ της Παρασκευής (20:40 ώρα Ελλάδος), με 239 επιβαίνοντες.

Ωστόσο, το υπουργείο Επικοινωνίας του Βιετνάμ ανακοίνωσε πως ενδέχεται να πρόκειται για τμήμα πόρτας ή της ουράς του αεροπλάνου.

Το αντικείμενο βρέθηκε περίπου 80 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του νησιού Το Τσου, που βρίσκεται νοτιοδυτικά των ακτών του Βιετνάμ.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τμήμα του αεροσκάφους, θα είναι το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο που θα «δείχνει» συντριβή. Έως τώρα, οι μοναδικές άλλες ενδείξεις που έχουν βρεθεί είναι δύο πετρελαιοκηλίδες που εντοπίστηκαν επίσης στα νερά νότια του Βιετνάμ, χωρίς όμως να συνοδεύονται από συντρίμια. (skai.gr)

-------------------------

Επεκτείνονται σε μεγαλύτερη ακτίνα οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, με τις ελπίδες για τους 239 επιβαίνοντες να εξανεμίζονται όσο περνάνε οι ώρες. Σήμερα, Κυριακή, η οικογένεια ενός κινέζου επιβάτη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από τα ραντάρ κάλεσε το κινητό του τηλέφωνο και κατάφερε να συνδεθεί, έτσι τώρα οι μαλαισιανές αρχές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα για να εντοπίσουν το Boeing, μετέδωσε σήμερα ένας κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας. Ο τηλεοπτικός σταθμός Beijing Television ανακοίνωσε ότι κάλεσε επίσης το κινητό τηλέφωνο του άνδρα και αρχικά φάνηκε να λειτουργεί, όμως στη συνέχεια η κλήση διακόπηκε. Η Ιντερπολ ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια που είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ως κλεμμένα ή απολεσθέντα χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που αγνοείται και πρόσθεσε ότι "εξετάζει και άλλα ύποπτα διαβατήρια".

Αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας ανέφερε ότι, στο ραντάρ που παρακολουθούσε το αεροσκάφος, φάνηκε ότι το Boeing 777 ενδέχεται να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί. Γι’ αυτό τον λόγο οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας. «Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή», δήλωσε ο Ροντζάλι Νταούντ, διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Φόβοι για το χειρότερο σενάριο

Φόβους για το «χειρότερο σενάριο» εκφράζει, εν τω μεταξύ, η Malaysia Airlines, η οποία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με μία αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταστροφών.

«Φοβούμενοι για το χειρότερο, ένας ειδικός από τις ΗΠΑ στη διαχείριση αντιμετώπισης καταστροφών, θα συνεργαστεί με τη Malaysia Airlines σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφότου έχασε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενώ βρισκόταν στις ανατολικές ακτές της Μαλαισίας.

A relative (C, in white) of a passenger onboard Malaysia Airlines flight MH370, covers her face as she cries at the Beijing Capital International Airport in Beijing March 8, 2014.(Reuters / Kim Kyung-Hoon)

Ερευνάται η ταυτότητα τεσσάρων επιβατών

Την ίδια ώρα, οι μαλαισιανές αρχές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, όμως δεν έχουν καθορίσει ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

«Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα», δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, που είναι και υπουργός Άμυνας, στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους», υπογράμμισε ο Χουσέιν. «Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες (…) όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί», σημείωσε ο μαλαισιανός υπουργός.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, δύο επιβάτες του Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως, στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων - του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι - οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Reuters ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Επίσης, η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, REUTERS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)