to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:51 | 09.03.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Αυστρία: Κίνδυνος μέτρων λιτότητας λόγω εκκαθάρισης προβληματικής τράπεζας

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές δημοσίων δαπανών, αφού η εκκαθάριση της προβληματικής τράπεζας Hypo Alpe Adria θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 17,8 δισεκ. ευρώ, δήλωσε την Κυριακή ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Έβαλντ Νοβότνι.


Ο κ. Νοβότνι ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και στελέχη των αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα συμβούλευσαν την κυβέρνηση να σπάσει σε δυο κομμάτια το πιστωτικό ίδρυμα και να δημιουργήσει μια «κακή τράπεζα» από την εθνικοποιημένη Hypo, η οποία θα κληθεί να αναλάβει τα βάρη από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις άλλες μη αποδοτικές συμφωνίες που υπήρξαν αποτέλεσμα αποτυχημένης προσπάθειας επέκτασής της σε χώρες των Βαλκανίων.

Αυτό θα ήταν καλύτερο από το να ανακηρύξει την πτώχευση της τράπεζας, πράγμα που θα ήγειρε κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Νοβότνι και των ειδικών.

Τα στοιχεία του ενεργητικού της «κακής τράπεζας» θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του δημοσίου χρέους της Αυστρίας, το οποίο έτσι θα αυξηθεί από το 74% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της σήμερα στο 80% του ΑΕΠ — πολύ πάνω από το όριο της ευρωζώνης (60%), είπε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Κατά την διάρκεια της εκκαθάρισης η πώληση ορισμένων εκ των στοιχείων ενεργητικού της Hypo θα μειώσουν μέρος του χρέους, «αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό θα σημάνει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι περιοριστική», επισήμανε ο κ. Νοβότνι.

Πέραν της αύξησης του χρέους η κυβέρνηση θα κληθεί να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα με 3 δισεκατομμύρια ευρώ πριν την διαχωρίσει, είπε.

Η ενδεχόμενη λήψη μέτρων λιτότητας θα ακολουθήσει τις πρόσφατες αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας και της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων λιτότητας σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Österreich.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ωστόσο εντός της ημέρας, υποσχέθηκε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν εξ ολοκλήρου την εκκαθάριση της Hypo.

Ο κ. Νοβότνι τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των προηγούμενων ιδιοκτητών της Hypo, της επαρχίας της Καρινθίας και της γερμανικής τράπεζας Bayern LB, διότι είχαν υποστηρίξει τη ριψοκίνδυνη πολιτική επέκτασης που είχε ακολουθήσει η διοίκησή της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)