to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 09.03.2014

πηγή: haravgi.com.cy

Διεθνή

Κύπρος: Αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ στον τουρκοκύπριο αντιρρησία συνείδησης Μουράτ Κανατλί

Το ΑΚΕΛ ήταν παρών χθες το πρωί έξω από τις Κεντρικές Φυλακές των κατεχομένων για να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του με τον Μουράτ Κανατλί, Οργανωτικό Γραμματέα του Κόμματος Νέα Κύπρος, ο οποίος είχε συλληφθεί προ 10ημέρου επειδή για πολιτικούς λόγους αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος στον κατοχικό στρατό.


Στη συγκέντρωση διαφόρων φορέων κατά την ώρα της απελευθέρωσής του, το ΑΚΕΛ εκπροσώπησε ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Π.Γ. και Υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ενώ την ΕΔΟΝ εκπροσώπησε ο Ηλίας Δημητρίου, Υπεύθυνος του Γραφείου Επαναπροσέγγισης της Οργάνωσης. 

Εξω από τις φυλακές των κατεχομένων πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη του Μουράτ Κανατλί και εκδήλωση διαμαρτυρίας, νέων κυρίως Τουρκοκυπρίων, κατά της σύλληψης και φυλάκισης του Μουράτ Κανατλί.

Ο Μουράτ Κανατλί στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τόσο το ΑΚΕΛ όσο και όσους του συμπαραστάθηκαν στη δοκιμασία που πέρασε και εξήγησε τη σημασία του πολιτικού του αγώνα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, δήλωσε ο Μ. Κανατλί 

Ο Μουράτ Κανατλί αφέθηκε ελεύθερος στις 8.15 το πρωί μετά από 10 μέρες στις Κεντρικές Φυλακές στα κατεχόμενα. Είχε καταδικασθεί από το «στρατιωτικό δικαστήριο» λόγω άρνησής του να ασκεί καθήκοντα εφέδρου στο στρατό επικαλούμενος το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μπροστά από τις φυλακές και αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, ο κ. Κανατλί σημείωσε ότι δεν είναι ο πρώτος που έχει φυλακισθεί ως αντιρρησίας συνείδησης. 

Πριν από 21 χρόνια ο Σαλίχ Ασκέρογλου είχε φυλακισθεί για τον ίδιο λόγο, είπε ο Κανατλί και αφιέρωσε το δικό του αγώνα σε εκείνον. Τότε, πρόσθεσε, είχε επισκεφθεί τον Ασκέρογλου στη φυλακή και αυτές τις 10 ημέρες έδωσαν στον ίδιο στήριξη πολλοί φίλοι του.

Στο θέμα της ελευθερίας ιδεών, ο Μουράτ Κανατλί ανέφερε ότι από τους πρώτους φυλακισμένους ήταν ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν, ενώ παρά τον αγώνα για τον Ασκέρογλου αυτός είχε μείνει στη φυλακή για ένα χρόνο.

Ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να βλέπει και να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος. 

Σ’ αυτή τη δύσκολη –όπως είπε– διαδικασία, ευχαρίστησε τη διοίκηση των φυλακών, τους φρουρούς και τον «υπουργό εσωτερικών» για την πρόσβαση που του έδωσαν στην επικοινωνία δείχνοντας καλή θέληση. 

«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε και να εξηγούμε την υπόθεσή μας. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Στο πλευρό του Μουράτ Κανατλί με την αποφυλάκισή του βρέθηκαν μέλη του κόμματός του, του κόμματος Νέα Κύπρος, της συντεχνίας των υπαλλήλων Cag-Sen, της πρωτοβουλίας επαναστατική αριστερά και του ΑΚΕΛ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)