to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 07.03.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Αδιανόητη η δέσμευση της χώρας με νέο μνημόνιο

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ. Παπαδημούλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Απ.Λυκεσάς),


Το νέο αδιέξοδο με την Τρόικα οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, επειδή πλησιάζουν οι κάλπες και μπροστά στον τρόμο της συντριβής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνούνται να εφαρμόσουν όσα έχουν εντωμεταξύ ψηφίσει και δεσμευτεί να εφαρμόσουν με χρονοδιαγράμματα. Δεύτερον, οι δανειστές μας, από τη μια δεν εμπιστεύονται τους εταίρους τους στην κυβέρνηση αλλά από την άλλη θέλουν να δέσουν τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση με ένα νέο Μνημόνιο, που απλώς θα το «βαφτίσουν» με άλλο όνομα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιανόητο να δεσμευτεί η χώρα, και μάλιστα από μια κυβέρνηση που είναι πολιτικά στα τελευταία της, με νέο Μνημόνιο που θα μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους για δεκαετίες. 

Προεκλογική σημαία του Σαμαρά ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες

Ο κ. Σαμαράς είχε προεκλογική σημαία ότι η δική του κυβέρνηση θα κάνει έλεγχο του Πόθεν Έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. Ετοιμάστηκε μια σχετική πρόταση νόμου με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, το 2012, η οποία ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες. Συγκροτήθηκε επίσης μια Επιτροπή για να κάνει αυτή τη δουλειά, η οποία εδώ και μήνες έχει πάψει να ασχολείται με το θέμα, ενώ η κυβέρνηση ετοίμασε, ερήμην της Επιτροπής και της Διάσκεψης των Προέδρων, μια τροπολογία που ουσιαστικά ακυρώνει αυτόν το νόμο. Εν αγνοία όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εν αγνοία ακόμη και του «πατέρα» της πρότασης νόμου, του κ. Κακλαμάνη. 

Καταγγείλαμε την τροπολογία και υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να την πάρει πίσω

Μόλις μάθαμε χθες για την τροπολογία -κατ’ όνομα «βουλευτική», αφού είχε υπογραφές δύο νέων βουλευτών, του Ιωάννη Κεφαλογιάννη της ΝΔ και του Χρ. Γκόκα του ΠΑΣΟΚ που τους την είχαν δώσει για να την καταθέσουν τελευταία στιγμή και να την περάσουν στα «κλεφτά», το καταγγείλαμε αμέσως και υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να την πάρει πίσω. Ο κ. Δένδιας την απέσυρε στο παρά πέντε. Ο δε κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε «φαυλεπίφαυλους» εκείνους που ετοίμασαν τη συγκεκριμένη τροπολογία. Να του πούμε όμως, ότι μέσα σε αυτούς είναι και ο αρχηγός του κόμματός του. Ακούμε ότι η κυβέρνηση θέλει να την επαναφέρει ως δική της πρόταση αυτή τη φορά, κι όχι ως βουλευτική τροπολογία. Εμείς απαιτούμε το θέμα να συζητηθεί πριν έρθει στην Ολομέλεια, εκεί που επιβάλλεται θεσμικά. 

Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πράξη όσα έθεσε χθες ο Παπούλιας στον Γκάουκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και ως αξιωματική αντιπολίτευση (το θέσαμε χθες και κατά τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Μ. Γλέζου με τον Γκάουκ) θα το θέσουμε ασφαλώς και ως αυριανή κυβέρνηση, εφόσον ο λαός μας δώσει τέτοια εντολή. Είναι ασφαλώς πολιτικό το θέμα -προσυπογράφω όσα έχει πει ο Μ. Γλέζος επ’ αυτού- αλλά θα αξιοποιήσουμε και όλα τα νομικά επιχειρήματα σε αυτή τη δίκαιη διεκδίκηση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει, αξιοποιώντας ως υπερ-όπλο την προσωπικότητα του Μ. Γλέζου αλλά και την πίεση που ασκεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει πράξη, από σήμερα, όσα έθεσε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αντ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος κρατά...καθυστέρηση, προφανώς με εντολή Σαμαρά, και αρνείται να δώσει το πόρισμα του ΝΣΚ στα κόμματα, παρότι αυτό διέρρευσε στον Τύπο, παραγγέλνοντας νέα γνωμοδότηση. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει... 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)