to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:41 | 04.03.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ αλά Αυστριακά: Γεννήθηκε το ευρωψηφοδέλτιο "Europa Anders" (Ευρώπη Διαφορετικά)

Μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία ιδρύθηκε το Σάββατο το συμμαχικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς από τρία κόμματα και πολλούς ανένταχτους/ες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, οι Πειρατές, και το Wandel (ριζοσπάστες σοσιαλιστές), έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις και διαδικασίες βάσης, κατέληξαν σε κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.


Του Γιώργου Χονδρού

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κομμουνιστικής αριστεράς στην χώρα, που επιχειρείται άνοιγμα σε άλλες δυνάμεις και κοινό κατέβασμα σε εκλογές.

Η διαδικασία του Σαββάτου ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, με πρωτότυπα στοιχεία τόσο στο συμβολικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Από τις 09:00 μέχρι τις 13:00 πραγματοποιήθηκαν συνδιασκέψεις των τριών κομμάτων σε μια μεγάλη αίθουσα, χωρισμένη στα τρία. Εγκρίθηκε η συνεργασία, το πλαίσιο και οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι από λίστα οκτώ ονομάτων που είχαν προκριθεί με ηλεκτρονική διαβούλευση. Οι υποψήφιοι μίλησαν διαδοχικά και στις τρεις διασκέψεις, απάντησαν σε ερωτήσεις συνέδρων και δεσμεύτηκαν στο προτεινόμενο πλαίσιο.

Στις 14:00, τα χωρίσματα άνοιξαν και ξεκίνησε κοινή συνεδρίαση όλων των συνέδρων και των τριών κομμάτων μαζί με τους ανένταχτους,συνολικά 400 και πλέον άτομα. Μετά τις ομιλίες των τριών κομμάτων, προβλήθηκε χαιρετιστήριο μύνημα του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα που έγινε αποδεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των διεθνών καλεσμένων, με τον Γιώργο Χονδρό να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση έκλεισε με τις τοποθετήσεις των τριών πρώτων υποψηφίων και ακολούθησε καθολική μυστική ψηφοφορία με κάλπη για την κατάταξη. Πρώτος εκλέχθηκε και τέθηκε επικεφαλής, ο ανεξάρτητος Αυστριακός ευρωβουλευτής Ehrenhauser, με δεύτερη την ανεξάρτητη υποψήφια Ulli Fuchs. Οι 42 υποψήφιοι με εναλλαγή άνδρα-γυναίκα προέρχονται από τα τρία κόμματα, ανάμεσά τους και αρκετοί ανεξάρτητοι. Στην πρόταση του ΚΚΑ που εγκρίθηκε περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες, η Κατερίνα Αναστασίου, από δίκτυο Solidarity for All Vienna, και ο Γιώργος Χονδρός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το συμμαχικό σχήμα Europa Anders, η Αυστριακή αριστερά διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή ευρωβουλευτή. Στην εξέλιξη αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η υποψηψιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η ανάγκη για μια άλλη Ευρώπη, για μια διαφορετική Ευρώπη, τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες, είναι ταυτόχρονα και βασική δέσμευση του συμμαχικού σχήματος.

Με ενθουσιασμό ξεκίνησε η εκλογική μάχη, ήδη από την επόμενη μέρα, εξαιτίας και της συμμετοχής πολλών νέων στο σχήμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)