to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαρτιά διοικητικής απέλασης στους διασωθέντες του Φαρμακονησιού

Έναν περίπου μήνα μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, φορείς και πολιτικά κόμματα δεν ξεχνούν και καλούν σε συγκέντρωση σήμερα στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία μπροστά από τον σταθμό των ΗΣΑΠ στον Πειραιά, με κεντρικό σύνθημα «Όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος - Όχι στις επαναπροωθήσεις του θανάτου».


Στις 20 Ιανουαρίου πλοιάριο με 28 πρόσφυγες εντοπίζεται στα ανοιχτά του Φαρμακονησιού από σκάφος του Λιμενικού. Λίγη ώρα αργότερα, το πλοιάριο ανατρέπεται και οι πρόσφυγες βρίσκονται στη θάλασσα ενώ άλλοι εγκλωβίζονται στην καμπίνα. 18 διασώζονται, οι υπόλοιποι όμως χάνονται. Όλοι τους μητέρες με τα παιδιά τους, ακόμη και βρέφη. Το Αιγαίο γίνεται για ακόμη μια φορά υδάτινος τάφος για ανθρώπους που πίστεψαν πως η "απόδρασή" τους από τον εφιάλτη του πολέμου θα τους έβγαζε στην Ευρώπη της ειρήνης και της "ευημερίας". Μέχρι σήμερα εννέα σοροί μικρών παιδιών και γυναικών έχουν εντοπιστεί. Μία μητέρα με το παιδί της ανοιχτά της Τουρκίας, οι υπόλοιποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο κουφάρι του ναυαγίου ένα μήνα μετά...

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες

Η υπόθεση επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να υποβαθμιστεί, να αποκρυβεί. Τα ΜΜΕ "ξέχασαν" στην πλειονότητά τους να αναφέρουν την είδηση, ενώ όσα το έκαναν την "αξιολόγησαν" για λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος των δελτίων. Τα ίδια κανάλια και οι εφημερίδες που στην περίπτωση της εκατόμβης νεκρών στη Λαμπεντούζα έχυναν για ημέρες κροκοδείλια δάκρυα για τις ψυχές που χάθηκαν. Από το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό δεν δίστασαν να μιλήσουν για ευθύνη των ίδιων των προσφύγων, χαρακτηριζόμενων κατά κόρον "λαθρομετανάστες", καθώς υποστήριξαν πως το πλοιάριο ανατράπηκε από τους ίδιους. Ωστόσο, οι συγκλονιστικές δημόσιες μαρτυρίες των επιζησάντων αφού έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά έδωσαν νέα διάσταση στην υπόθεση. "Ήθελαν να μας πνίξουν, όχι να μας σώσουν" έλεγαν για την επιχείρηση "διάσωσης", η οποία όλο και πιο πολύ άρχισε να μοιάζει με επιχείρηση επαναπροώθησης, όπως κατήγγειλαν οι επιζώντες και διεθνείς οργανισμοί.

Σύμφωνα με τις περιγραφές τους, το πλοιάριο, που ξεκίνησε από την Τουρκία, ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα πριν από τις ελληνικές ακτές εξαιτίας υπερθέρμανσης της μηχανής. Το σκάφος του Λιμενικού τούς εντόπισε, οι λιμενικοί πυροβολούσαν στον αέρα και έβριζαν. Έπειτα άρχισαν να ρυμουλκούν το πλοιάριο, όμως εξαιτίας της ξαφνικής επιτάχυνσης μία γυναίκα και ένα μωρό έπεσαν στη θάλασσα και η βάρκα στη συνέχεια ανατράπηκε. Τότε οι λιμενικοί επιχείρησαν να κόψουν το σχοινί και να απομακρυνθούν, όμως λόγω μηχανικής βλάβης το σκάφος δεν κατάφερε να ξεκινήσει. Εκείνη τη στιγμή όσοι ήξεραν κολύμπι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στο σκάφος του Λιμενικού, όμως οι λιμενικοί τούς κλοτσούσαν ώστε να τους αποτρέψουν. Όσοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν ζήτησαν σωσίβια για να πετάξουν στους ανθρώπους τους, όμως οι λιμενικοί αρνήθηκαν.

Οι διεθνείς αντιδράσεις και το αίτημα για ανεξάρτητη έρευνα

Οι τραγικές φιγούρες των πατεράδων, γιών και αδελφών, που έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους τις οικογένειες τους να πνίγονται, ξεσήκωσαν διεθνείς αντιδράσεις. Ήδη από την πρώτη στιγμή ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς δήλωνε σοκαρισμένος για μια "υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση", ενώ κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας συνομίλησε από την πρώτη μέρα του ναυαγίου με τους διασωθέντες στη Λέρο έχοντας διαπιστευμένο μεταφραστή και κατέγραψε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριο κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, κάτι που το Λιμενικό διαψεύδει επικαλούμενο το στίγμα εντοπισμού του ναυαγίου.

Την ίδια στιγμή η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ ζητούσε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και πρόσφατα έκανε λόγο για περιπτώσεις μαζικών επαναπροωθήσεων στις ελληνικές θάλασσες ενώ η Διεθνής Αμνηστία καλούσε τον Ν. Δένδια να σταματήσουν οι μαζικές επαναπροωθήσεις και απελάσεις προσφύγων με κείμενο χιλιάδων υπογραφών. Παράλληλα, ευρύτατη στήριξη, ακόμα και από συντηρητικούς ευρωβουλευτές και παράγοντες, συνάντησε η πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς για άμεση ανεξάρτητη έρευνα των τραγωδιών στο Φαρμακονήσι και τη Λαμπεντούζα.

Η κυβέρνηση και το Λιμενικό επιχείρησαν να δώσουν μια διαφορετική εικόνα για τις συνθήκες και τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας μέσω της "διαρροής" καταθέσεων που έδωσαν οι διασωθέντες στο Λιμεναρχείο της Λέρου, βάσει των οποίων ενισχύονται οι αρχικοί ισχυρισμοί του Λιμενικού. Πλαστές και κατασκευασμένες χαρακτήρισε τις καταθέσεις το Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι ενώ οι επιζώντες υποστήριξαν ότι η διαδικασία των καταθέσεων έγινε παρουσία ακατάλληλου διερμηνέα που δεν μιλούσε τη διάλεκτό τους, ενώ αναγκάστηκαν να υπογράψουν σειρά εγγράφων δίχως μετάφραση.

Το Ναυτοδικείο απλώς συνεχίζει την προκαταρκτική εξέταση...

Η προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από το Ναυτοδικείο Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη, τη στιγμή που στους περισσότερους από τους διασωθέντες έχουν επιδοθεί χαρτιά διοικητικής απέλασης. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν διοικητικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες είναι να χορηγηθεί άσυλο στους ανθρώπους που αποτελούν τους κυριότερους μάρτυρες της τραγωδίας. Οι μαζικές επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις, ακόμα και προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, οι "άτυπες" αποτροπές και τα εγκλήματα στο Αιγαίο δεν μπορούν να αποτελούν de facto πραγματικότητα, ως μέρος, μάλιστα, κεντρικης πολιτικής για τη μετανάστευση. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ο χωροφύλακας της "Ευρώπης - φρούριο", εφαρμόζοντας καταρχήν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)