to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 26.02.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η μεγάλη ανατροπή στις ευρωεκλογές είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης (βίντεο)

Το Τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμεΕ) του ΣΥΡΙΖΑ, διοργάνωσε σήμερα Τετάρτη 26/2 ημερίδα για την παρουσίαση και δημόσια διαβούλευση των προγραμματικών θέσεων και της κυβερνητικής πρότασης του κόμματος, για τις «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα».


Στην εκδήλωση - συζήτηση, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο STANLEY, στην πλατεία Μεταξουργείου, μίλησαν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της ΕΕΚΕ ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.

_________________

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην ημερίδα του τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ:

Φίλες και φίλοι,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΜΕ δεν είναι όψιμο.

Από πολύ νωρίς είχαμε προειδοποιήσει για το σημαντικό ρόλο των ΜΜΕ στη δομή της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης που έφερε το μνημόνιο.

Εσωτερική υποτίμηση σημαίνει μείωση της ενεργούς ζήτησης, λουκέτα στα μαγαζιά, ανεργία, ύφεση, καταστροφή.

Και όλα αυτά σε μια οικονομία που στηρίζεται ως επί των πλείστων σε ΜΜΕ που δεν έχουν, ούτε μπορούν εύκολα να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Με δυο λόγια το φάρμακο που επελέγει ήταν απόλυτα καταστροφικό για τη ΜΜ επιχειρηματικότητα και επιδείνωσε την ασθένεια.

Επέφερε μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που υποτίθεται ότι θα θεράπευε.

Αυτά τα τονίσαμε από τη πρώτη στιγμή, το 2010.

Συνεπώς το ενδιαφέρον μας για εσάς δεν έχει χαρακτήρα ψηφοθηρικό, όπως ενδεχομένως είναι αυτό που σας δείχνουν άλλα κόμματα με φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις.

Το ενδιαφέρον είναι ειλικρινές, βαθύ, θεωρητικό και ουσιαστικό.

Αρκετές φορές αυτά τα χρόνια του μνημονίου έχουμε θέσει τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε διάλογο μαζί σας.

Και αυτή είναι μια ουσιαστική διαφορά που έχουμε με τη κυβέρνηση.

Εμείς επιλέγουμε τη δημόσια διαβούλευση με τις πραγματικές δυνάμεις της κοινωνίας, με την πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση επιλέγει τις κατά παραγγελία και επί χρήμασι προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Που είναι καρμπόν προτάσεις, προσανατολισμένες σε νεοφιλελεύθερες αδιέξοδες λογικές για όλες τις χώρες του πλανήτη.

Χωρίς να εξετάζουν τις ιδιαιτερότητες της οικονομικής δομής και της παραγωγικής βάσης από χώρα σε χώρα.

Εμείς επιλέγουμε να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές του μνημονίου.

Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε θέσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο μοχλός ανάπτυξης θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου επιλέγει να δουλεύει με «μονταζιέρες».

Απομονώνουν φράσεις, κάνουν κοπτοραπτική με ερωτήσεις και απαντήσεις, βρίσκουν πολύ εύκολα πρόθυμους στα μέσα ενημέρωσης για να αναπαράγουν ότι θέλουν και ότι τους συμφέρει.

Ανακαλύπτουν επικοινωνιακά παιχνίδια, συγκροτούν στρατηγήματα του ενός μηνός, αλλάζουν την εκλογική διαδικασία στο παρά πέντε, προπαγανδίζουν πρωτογενές πλεόνασμα πριν καν το αντικρύσουν.

Πίσω από αυτήν την ψεύτική εικόνα, όμως, υπάρχει η αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι τόσο σκληρή που δε μπορεί να κρυφτεί.

Υπάρχει η θλιβερή πραγματικότητα της ισοπέδωσης της κοινωνίας, της καταστροφής της οικονομίας.

Υπάρχει η κυβερνητική και μνημονιακή φορο-επιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Και είναι τουλάχιστον προκλητικό, αυτοί που επιδίδονται σε αυτή την επιδρομή να προσπαθούν να μας πείσουν ότι μειώνουν τους φόρους.

Είναι η αποθέωση της πολιτικής απάτης, οι καταστροφείς να εμφανίζονται ως σωτήρες.

Σήμερα οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στην αγριότητά της, επίθεση των φορολογικών Αρχών, η οποία δεν διστάζει να φτάσει με εξπρές διαδικασίες σε κατασχέσεις και διώξεις.

Η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου, κινείται στο χώρο του παραλογισμού και της πλήρους απώλειας του ελέγχου.

Τριάντα φορολογικά νομοθετήματα μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει ένα ακατανόητο και ανεξέλεγκτο ναρκοπέδιο για τους φορολογουμένους τις ΜΜΕ Επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι υπάλληλοι των εφοριών σηκώνουν τα χέρια αδυνατώντας να εφαρμόσουν μια νομοθεσία, αντιφατική, δυσνόητη, άδικη τελικά, καταστρεπτική για τους φορολογουμένους των μικρομεσαίων εισοδημάτων, τους μικροϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η συνεχής αύξηση των φορολογικών βαρών και η βίαιη επιβολή μέτρων, που μάλιστα πολλά από αυτά είναι αντίθετα και στο Σύνταγμα, οδηγεί τους πολίτες στην φυλακή ή την απόγνωση

Αλλά πέραν αυτού, αποδεικνύεται και απολύτως αναποτελεσματική ως προς τα φορολογικά έσοδα αλλά και καταστρεπτική, αφού αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της ύφεσης.

Είμαστε βέβαιοι πως αυτοί που επιβάλλουν τη συγκεκριμένη πολιτική και η Κυβέρνηση που εκτελεί τις εντολές τους, δεν επιδιώκουν την είσπραξη φορολογικών εσόδων, αλλά την ισοπέδωση των ΜΜΕ επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των μικροϊδιοκτητών, ώστε να παραδώσουν την χώρα στα ολιγοπώλια και τους ξένους καιροσκόπους.


 


 

Διότι δε ξέραμε μόνο εμείς που θα οδηγήσει τη χώρα το μνημόνιο.

Ήξεραν και αυτοί που σχεδίασαν και επέβαλαν αυτή τη πολιτική.

Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.

Τρόικα, τράπεζες, κυβέρνηση και σταυροφόροι του μνημονίου, δεν δικαιούνται σήμερα να μιλούν για λάθος πολλαπλασιαστές και λάθος στον υπολογισμό της ύφεσης.

Εκ προμελέτης ήταν το έγκλημα σε βάρος της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ήξεραν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είχαν τάσεις εσωστρέφειας, μπορεί να ήταν οικογενειακού χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό, όμως ήξεραν ότι αποτελούσαν την τεράστια πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Απασχολούσαν κοντά 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Και με την λιτότητα, τις δραματικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, με τον περιορισμό της κατανάλωσης, πέτυχαν και να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουν στρατιές ανέργων και να ενισχύσουν τα ολιγοπώλια και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαντακώθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες.

Η ασυδοσία των αγορών διέλυσε όλα τα εργαλεία εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης.

Η δε περίφημη ανακεφαλαιοποίηση που μας την πλάσαραν ως ένα ακόμα επίτευγμα που θα οδηγούσε στην ανάκαμψη, δεν έδωσε τίποτε στην πραγματική οικονομία.

Τα δάνεια είναι εύκολα για φίλα προσκείμενους τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλα συμφέροντα και αδύνατα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


 

Φίλες και φίλοι,

Την περασμένη χρονιά ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για το πολιτικό σύστημα, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη νέα φτώχεια, το φορολογικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Θα περιοριστώ μόνο σε τρείς από αυτές, μόνο για να θέσω τους άξονες της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Πρώτον: Η νέα «σεισάχθεια», η ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρέη.

Δεύτερον : Η διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.

Τρίτον : Η φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και καθολικό φορολογικό σύστημα, με την παράλληλη κατάργηση παράνομων, αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ρυθμίσεων.

Στόχος μας να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ τον ΜΜΕ, να σταματήσει η βίαιη αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας και της επιχειρηματικότητα σε βάρος των πολλών, των μικρών, των αδυνάτων.

Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που οδηγούν τους ΜΜΕ είτε στις φυλακές είτε στην απόγνωση και στις αυτοκτονίες.


 

Όλα αυτά όμως συμπυκνώνονται και στον πολιτικό στόχο που θέτουμε εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Που δεν είναι άλλος από τη μεγάλη πολιτική ανατροπή.

Έχουμε μία κυβέρνηση που από τη μία μεριά φορολογεί με άδικο, άνισο και αυταρχικό τρόπο και από την άλλη έχουμε την αποθέωση του γκεμπελισμού, με συνεντεύξεις του πρωθυπουργού ότι μειώνει τους φόρους.

Έχουμε μία κυβέρνηση που πολλαπλασιάζει τους φόρους και από την άλλη κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αυτή θα φέρει περισσότερους φόρους.

Έχουμε από τη μία την ανυπαρξία και την αφωνία της κυβέρνησης μπροστά στην τρόικα και από την άλλη να δουλεύουν οι μονταζιέρες.

Ε, λοιπόν ‘ήρθε η ώρα να πούμε: Ως εδώ με αυτήν την κυβέρνηση.


 

Η μεγάλη ανατροπή στις ευρωεκλογές, δεν είναι για το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική φιλοδοξία, είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.


 

Η κοινωνία πρέπει να κρατηθεί όρθια.

Πρέπει να υψωθεί μία ασπίδα προστασίας στον κόσμο που βλέπει να καταρρέουν τα πάντα.

Για αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν χρέη από χαράτσια ΔΕΗ, Φόρο Εισοδήματος, ΦΑΠ, ΦΠΑ, παλαιά χρέη, έκτακτες εισφορές, να ανασάνουν.


Θέτουμε, λοιπόν, προς διαβούλευση την πρόταση για την συνολική ρύθμιση των χρεών των ΜΜΕ επιχειρήσεων όχι ανά φορολογία αλλά σε προκαθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. ανά τρίμηνο) όταν προστίθενται και νέες οφειλές.

Καταθέτουμε προς διάλογο την πρόταση για δυνατότητα επιλογής μεταξύ φορολογικού ελέγχου και έμμεσου αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος, ειδικά για πολύ μικρές ΜΜΕ και αυτοαπασχολούμενους μέχρι ένα όριο.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί άμεσα λύση για τη προστασία των εισοδημάτων από κατασχέσεις λόγω χρεών και την δυνατότητα συμψηφισμού – κυκλοφορίας χρεών προς το Δημόσιο και επιστροφών φόρων.


 

Με αυτές τις προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει το στίγμα του.

Και εγκαινιάζει τον διάλογο με τις ΜΜΕ και τους ανθρώπους της.

Σηματοδοτεί την πολιτική του για στήριξη των ΜΜΕ και των χαμηλών εισοδημάτων, ώστε να παραμείνουν ενεργοί επαγγελματικά  και επιχειρηματικά και καλεί όλους τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις αυτές.

Με γνώμονα πάντα την πραγματική ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Για να τεθεί τέρμα στην φορολογική αδικία και κυρίως για να εφαρμοσθεί η Συνταγματική επιταγή για την ανάλογη συνεισφορά όλων, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνάμεις, στα φορολογικά βάρη. 


 

Σας ευχαριστώ.

Embedded image permalink

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)