to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 22.02.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: «Ακύρωση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, "κούρεμα" του χρέους»

Συνέντευξη στο “Παρασκήνιο” και το δημοσιογράφο Γ. Παργινό παραχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.


Όσο πλησιάζουν οι κάλπες, τόσο οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί παντοιοτρόπως να διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τελικό αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια όλως διαφορετική εικόνα. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα;

Η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο στέκεται στα πόδια της μόνο επειδή  ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, βασικοί κορμοί της εγχώριας διαπλοκής, διαστρεβλώνουν συστηματικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συκοφαντούν τα στελέχη του, ακόμη και με χάλκευση στοιχείων. Σε αγαστή συνεργασία με την «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ, παρουσιάζουν το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που θέλει να διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να ανατρέψει τη νομιμότητα.  Ευτυχώς πείθουν ολοένα και λιγότερους.

Η πορεία προς τις διπλές εκλογές  δεν θα είναι εύκολη. Το σύστημα των μνημονιακών συμφερόντων θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον, αφού η ακροδεξιά κυβερνητική πρακτική δεν γνωρίζει αναστολές και όρια. Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτιώσεων, και στην επεξεργασία της και στην επικοινωνία της στην κοινωνία, και σε αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι με σύμπνοια και αποτελεσματικότητα.

Μήπως κάπου, στην προσπάθεια αλλοίωσης των θέσεών σας,  από πλευράς των κυβερνώντων,  βοηθάει και η ασάφεια, η πολυφωνία ή η έλλειψη κοινής προς τα έξω πρότασης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει γιατί εξελίσσεται και ωριμάζει. Έχει αφήσει πίσω του την εποχή που η Αριστερά είχε περιθωριακό και συμπληρωματικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Από εδώ και πέρα καλείται να κάνει καθημερινά τις αποφάσεις του πράξη. Να ενισχύσει την εσωτερική του συνεκτικότητα, να επεξεργαστεί ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό του πρόγραμμα, να δημιουργήσει ευρύτερες και ισχυρότερες  συμμαχίες. Η κυβέρνηση με κορμό το ΣYΡΙΖΑ δεν είναι κάτι δεδομένο. Απαιτεί πολλή δουλειά, διαρκή επαφή με την κοινωνία και τα κινήματά της, στέρεο και πειστικό πρόγραμμα, κομματική αλλά και λαϊκή συσπείρωση και, φυσικά, σοβαρότητα. Μόνο έτσι θα περάσουμε επιτέλους «απέναντι», στην ελπίδα και την προοπτική, με ενότητα, πρόγραμμα, σχέδιο και διαρκές ηγετικό παράδειγμα.

 

Στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, -Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές- έχετε προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Γιατί; Μήπως, επίσης, ρισκάρετε εάν δεν επιτευχθεί ο πολιτικός στόχος σας;

Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 θα είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές, τόσο για τη θέση της Ελλάδας στη Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για το μέλλον της ίδιας της  Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας.  Η ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων που είναι ευρωσκεπτικιστικές, αντιευρωπαϊκές, εθνικιστικές ή και νεοναζιστικές, θα προκαλέσει τριγμούς στο οικοδόμημα της Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη της αλλαγής και της ουσιαστικής επανίδρυσης της ΕΕ, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Αλλά και στις περιφερειακές εκλογές ζητάμε από τους πολίτες ψήφο και αντικυβερνητική/αντιμνημονιακή, αλλά και ψήφο για μια αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση έντιμη, αποτελεσματική, κοινωνικά ευαίσθητη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της επιλογής των προσώπων, κρισιμότερο θέμα είναι η διαμόρφωση επιμέρους περιφερειακών προγραμμάτων,  ικανών να δώσουν προοπτική στις «τοπικές κοινωνίες» και να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής τους επιβίωσης.

Στις επικείμενες διπλές εκλογές, πρέπει να αποτυπωθεί η πολιτική και κοινωνική δυναμική απόρριψης των Μνημονίων, με τρόπο που κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα αποτελέσει τη βάση για την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας από μια ευρύτερη αριστερή  προοδευτική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχτεί με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τι σας κάνει να το πιστεύετε με τόση σιγουριά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει,  αναμετράται με τις αδυναμίες του, ωριμάζει και πείθει ολοένα και περισσότερους, γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.  Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί και θέλει να σπάσει το φαύλο κύκλο «λιτότητα-ύφεση-χρέη-δάνεια». Διεκδικούμε μία μεγάλη και καθαρή εκλογική νίκη για να απαλλάξουμε τη χώρα από την καταστροφική συνταγή του Μνημονίου, για να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο, για να περάσουμε επιτέλους «απέναντι», στην ελπίδα και την προοπτική Ακόμη όμως κι αν ο λαός μας δώσει αυτοδυναμία, θα αναζητήσουμε συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις, στη βάση του προγράμματός μας, και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα.

Μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιστορική τομή. Θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες και επιθέσεις, δεν θα είναι ένας περίπατος στην εξοχή. Οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, γιατί αλλιώς το τίμημα θα είναι βαρύτατο, όχι μόνο για την Αριστερά αλλά, πρωτίστως για τη χώρα. Καταβάλλουμε διαρκή, σκληρή προσπάθεια σε όλους τους τομείς ώστε να τα καταφέρουμε. Απλώνουμε το χέρι σε όσους, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να δουλέψουν μαζί μας με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια για να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη τη λαϊκή εντολή, εφόσον φυσικά μας δοθεί. Δεν πάει άλλο.

 

Υποθέτουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε κυβέρνηση. Πως θα τιθασευτούν οι διαφορετικές πολιτικές τάσεις που συνυπάρχουν;

Στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αποφασίσει με πλατιά πλειοψηφία, στο πρόσφατο Ιδρυτικό μας Συνέδριο, ότι θα δώσουμε τη μάχη μέσα στην Ευρώπη, για να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας, για να επανιδρύσουμε την Ευρώπη με πραγματική δημοκρατία, ενότητα και αλληλεγγύη των λαών. Οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως σεβαστές. Οι συλλογικές όμως αποφάσεις μας δεσμεύουν όλες και όλους. Χωρίς ισχυρή συλλογικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

Σας προσάπτουν ότι αλλάζετε συνεχώς θέσεις με στόχο να προσελκύσετε ψηφοφόρους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και να γίνεται κυβέρνηση με κάθε τρόπο και κόστος. Έχουν δίκιο;

Όχι, βέβαια. Μένουμε σταθεροί σε ό,τι  είχαμε πει και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012: ακύρωση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μεγάλο «κούρεμα» του χρέους. Αλλά για να μπορέσεις ν’ αλλάξεις τα πράγματα, πρέπει διαρκώς να γεφυρώνεις το «θέλω» με το «μπορώ»,  να μετατρέπεις βήμα-βήμα την επιθυμία σου σε καθημερινό και υλοποιήσιμο σχέδιο. Όσο πιο μεγάλη δύναμη μας δώσει ο λαός στις εκλογές, τόσα περισσότερα θα μπορέσουμε να κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί απλώς να πιθανολογεί, οφείλει να βελτιώνει διαρκώς την ήδη επαρκή προετοιμασία του, μακριά από κάθε επανάπαυση ή αλαζονεία.

Αλήθεια, ας σταθούμε στην περίπτωση που οι δανειστές αρνηθούν αναδιάρθρωση χρέους, πως θα αντιμετωπίσετε την άρνηση;

Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση βασίστηκε στους μηχανισμούς της παραδοσιακής διακυβερνητικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών αποφάσεων εντός της ΕΕ.  Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Εμείς θα προσέλθουμε σε αυτήν, με την υποχρέωση να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός  και με την πρόθεση η λύση να δοθεί εντός Ευρώπης.

Θα διαπραγματευτούμε σκληρά και θα καταλήξουμε στην δικαιότερη δυνατή λύση για τον τόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)