to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 21.02.2014

Πολιτική

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τον πρέσβη της Βενεζουέλας

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα, ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, κ. Φαρίντ Φερνάντεζ.


Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε., Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο αναπληρωτής συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Θεσσαλονίκης, Μίλτος Οικονόμου, και το μέλος της Κ.Ε., Στράτος Κερσανίδης.

Ο κ. Φερνάντεζ, έδειξε αρκετά ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και ζήτησε να μάθει για τις ιδιαιτερότητες της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει χαθεί. Όσον αφορά το παρόν στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κατάσταση η οποία επικρατεί μετά την εφαρμογή των μνημονίων και στο διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό της ανεργίας. Αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η περιφέρεια και η πόλη, αλλά και ολόκληρη η χώρα και είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τις αυτοδιοίκητοι εκλογές και τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η εκλογική άνοδος του κόμματος.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε., Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στάθηκε στο ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτήρισε ως μήτρα του εργατικού κινήματος στα Βαλκάνια. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον αφανισμό των Εβραίων της πόλης από τους ναζί.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, αφού έκανε κάποιες ερωτήσεις αναφορικά με τις εκλογές στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης και την πιθανότητα να υπερισχύσουν οι δυνάμεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του.

Ο κ. Φαρίντ Φερνάντεζ, είπε πως η αριστερά στην πατρίδα του, πέρασε μια 25ετή κρίση μέχρι να καταφέρει να κερδίσει ένα κομμάτι της πολιτικής ηγεμονίας. Αυτή τη στιγμή η Βενεζουέλα περνάει κρίσιμες στιγμές καθώς ένα κομμάτι της αστικής ολιγαρχίας, με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος και αναφέρθηκε σε μία πείρα 15 ετών που υπάρχει και λέει πως κάθε φορά καταφέρνουν να βγαίνουν νικητές από τέτοιες δύσκολες αναμετρήσεις. Στάθηκε με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της Βενεζουέλας αλλά και της ίδιας της εργατικής τάξης η οποία είναι διαφορετική από αυτήν της Ευρώπης και γι΄ αυτό ακολουθούν το δικό τους ιδιαίτερο δρόμο προς το Σοσιαλισμό.

Η πρώτη ριζοσπαστική αλλαγή που έγινε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όταν ο Ούγο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία, ήταν η αλλαγή του Συντάγματος. Με τον καιρό η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει πολλά κοινωνικά προβλήματα και μέσα από τη δημοκρατική ανατροπή, απέκτησε σημαντική δύναμη. Όμως αν και έχουν επιτευχθεί πολλά, ένα μεγάλο πρόβλημα παραμένει αυτό της οικονομίας. Αν και η κυβέρνηση ελέγχει τα πετρελαϊκά αποθέματα, που αποτελούν πάνω από το 50% της εθνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν διαρκώς την επίθεση της ολιγαρχίας που έχει την οικονομική εξουσία. Έτσι δεν μπορούν να δεχτούν την κατάσταση η οποία έχει επικρατήσει στη Βενεζουέλα και διεκδικούν να κερδίσουν την πολιτική εξουσία.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εξωτερικός παράγοντας, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν μπορούν να δεχτούν την πολιτική αλλαγή που έχει επέλθει στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία. Μετά το θάνατο του Τσάβες η Αμερικανοί ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση εναντίον όλης της Λατινικής Αμερικής. Έτσι οι ΗΠΑ, ενώ μετά το 2000 είχαν στοχοποιήσει άλλες χώρες σε άλλες περιοχές του Πλανήτη, τα τελευταία χρόνια επιστρέφουν στη Λατινική Αμερική.

Παρά τον πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκτήσει μια μεγάλη λαϊκή στήριξη, μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Η δεξιά έχει χάσει τον τελευταίο χρόνο, τέσσερις εκλογικές μάχες και αυτό που θέλουμε τώρα είναι μία περίοδος για να μπορέσουμε να κάνουμε οικονομικές αλλαγές. Ο πρόεδρος Μαδούρο δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτό και το ονομάζει “οικονομικό πόλεμο”. Είναι ένας πόλεμος εναντίον της ολιγαρχίας ώστε να μην καταφέρει να κερδίσει την πολιτική εξουσία.

Τούτη την ώρα που μιλάμε έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης με πραξικοπηματική λογική. Κι αν νιώθουμε μια σιγουριά, επειδή η λαϊκή πλειοψηφία μας υποστηρίζει, έχουμε εναντίον μας τα ΜΜΕ, που δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία. Δίνουμε μια μιντιακή μάχη όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τον οικονομικό πόλεμο διεξάγουμε και έναν μιντιακό πόλεμο.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας δήλωσε τη χαρά του για τους φίλους που έχει στην Ελλάδα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελειώνοντας έδειξε για ακόμη φορά το πόσο καλά ενημερωμένος είναι και αφού είπε πως γνωρίζει για τα όσα συμβαίνουν στις Σκουριές της Χαλκιδικής με τα μεταλλεία χρυσού, εξέφρασε την επιθυμία για μια πληρέστερη ενημέρωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)