to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:37 | 18.02.2014

πηγή: efsyn.gr

Πολιτική

Ψηφίστηκε η τροπολογία αποκλεισμού ομογενών-μεταναστών από τις εκλογές

«Πέρασε» από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία αποκλείονται οι ομογενείς και οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.




Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως επίσης και η τροπολογία με την οποία αποκλείονται οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία).

Το νομοσχέδιο συνάντησε τις ενστάσεις του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Αντίθετα, η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, υλοποιεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκτίμησε πως το δικαίωμα που είχε δοθεί στους επί μακρόν διαμένοντες στην Ελλάδα – νόμιμους αλλά μη πολιτογραφημένους – μετανάστες, αντέβαινε στο Σύνταγμα. Η απόφαση ωστόσο, αναγνωρίζει το δικαίωμα της Πολιτείας να πολιτογραφεί αλλοδαπούς επί τη βάσει «τυπικών και ουσιαστικών κριτηρίων»: νόμιμη παραμονή των αλλοδαπών στη χώρα, αλλά και τεκμηρίωση των «γνήσιων δεσμών τους προς την ελληνική κοινωνία» (ενσωμάτωση).

«Ιδιαίτερη σπουδή της κυβέρνησης»

Οι συγκεκριμένες αποστροφές της απόφασης του ΣτΕ, έδωσαν την αφορμή στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, (αλλά και σε αγορητές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ), να υποστηρίξουν πως η κυβέρνηση επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή στην υλοποίηση της απόφασης, αφαιρώντας το δικαίωμα ψήφου όσων αλλοδαπών το δικαιούντο, ενώ θα μπορούσε να κινηθεί εναλλακτικά, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Η μερίδα αυτή των εισηγήσεων, θεώρησε αναγκαία την ψήφο ως μέτρο «κοινωνικής συνοχής», δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό αφορά μετανάστες δεύτερης γενεάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)