to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 18.02.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για Χαλυβουργική: Το Υπ. Εργασίας ακολουθεί πολιτική Ποντίου Πιλάτου

"Αυθαίρετη και αδικαιολόγητη" χαρακτηρίζουν την απόφαση της Χαλυβουργικής, να θέσει σε διαθεσιμότητα 194 εργαζόμενους, "με την ανοχή του Υπουργείου Εργασίας", 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απηύθυναν στον αρμόδιο υπουργό, νωρίτερα σήμερα.


"Το Υπουργείο Εργασίας ακολουθώντας πολιτική Ποντίου Πιλάτου «νίπτει τας χείρας του» για τις αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της Χαλυβουργικής και για ακόμα μια φορά αδιαφορεί για την τύχη των εργαζόμενων αφήνοντάς τους απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία", καταγγέλλουν οι βουλευτές και ρωτούν:

"- Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου η διοίκηση της Χαλυβουργικής να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση για τη διαθεσιμότητα των 194 εργαζομένων της επιχείρησης και για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη μείωση των αποδοχών τους κατά 50% για τις επόμενες 6 εβδομάδες;

-Τι ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο Εργασίας ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη Χαλυβουργική;".

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

"Η διοίκηση ακόμα μιας μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας, της Χαλυβουργικής, αποφάσισε με αιφνιδιαστικό και αυθαίρετο τρόπο να θέσει από 17-2-2013 το σύνολο του προσωπικού παραγωγής (194 άτομα) σε διαθεσιμότητα για έξι εβδομάδες. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των απολύσεων που έγιναν από την επιχείρηση με τη μορφή της εθελούσιας εξόδου μέσα στο 2013 και αφορούσαν 147 εργαζόμενους, αλλά και τη μείωση των αποδοχών και επιδομάτων τους κατά περίπου 20%.

Η εταιρεία αντιμέτωπη με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, αποφάσισε αυθαίρετα να μετακυλήσει το πρόβλημα στους εργαζόμενους, τους μόνους δηλαδή που δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην καθημερινότητα των 194 εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που είναι σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν μόνο το 50% του μισθού τους για τις επόμενες 6 εβδομάδες, ενώ μεγάλη είναι και η εργασιακή ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον των θέσεων εργασίας τους.

Οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν τα τελευταία χρόνια σε συνεχή συρρίκνωση των μεγάλων παραγωγικών μονάδων και αποβιομηχάνιση της χώρας. Οι πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με την τεράστια μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σαν αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών της ακραίας λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης στο τομέα του μετάλλου. Συγχρόνως η παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την ενεργειακή και βιομηχανική πολιτική της χώρας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις εναπομείνασες βιομηχανικές επιχειρήσεις και καθιστά εξαιρετικά δυσχερή τη θέση ακόμα και των παραδοσιακά ισχυρών βιομηχανικών κλάδων στον διεθνή ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των εξαγωγών.

-Επειδή οι 194 διαθεσιμότητες στη Χαλυβουργική δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και προοιωνίζονται ακόμα χειρότερες εξελίξεις στα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στην επιχείρηση.

-Επειδή η απόφαση της επιχείρησης ήταν εντελώς αυθαίρετη και αιφνιδιαστική, καθώς δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με τους εργαζόμενους και το σωματείο, αλλά και εν πολλοίς αδικαιολόγητη καθώς τα όποια οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης δεν σχετίζονται με το εργασιακό κόστος.

-Επειδή καθήκον του υπουργείου εργασίας είναι να προστατεύει τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

-Επειδή οι πολιτικές του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγούν σε κατάρρευση της οικονομίας, διάλυση του παραγωγικού ιστού, αποβιομηχάνιση της χώρας και συνεχή αύξηση της ανεργίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Το Υπουργείο Εργασίας ακολουθώντας πολιτική Ποντίου Πιλάτου «νίπτει τας χείρας του» για τις αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της Χαλυβουργικής και για ακόμα μια φορά αδιαφορεί για την τύχη των εργαζόμενων αφήνοντάς τους απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

- Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου η διοίκηση της Χαλυβουργικής να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση για τη διαθεσιμότητα των 194 εργαζομένων της επιχείρησης και για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη μείωση των αποδοχών τους κατά 50% για τις επόμενες 6 εβδομάδες;

-Τι ενέργειες έχει κάνει το Υπουργείο Εργασίας ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη Χαλυβουργική;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Αθανασίου Νάσος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μητρόπουλος Αλέξης

Μπάρκας Κων/νος

Μπόλαρη Μαρία

Πάντζας Γιώργος

Πετράκος Θανάσης

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα"

Δείτε ακόμα: Διαθεσιμότητες στη Χαλυβουργική, μετά τις μειώσεις μισθών και την "εθελούσια έξοδο" // Έξω από το υπουργείο Εργασίας εργαζόμενοι στη Χαλυβουργική 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)