to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 17.02.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Απάτη 9 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από ΜΚΟ

Υπόθεση απάτης- μαμούθ από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που δραστηριοποιείτο σε αποναρκοθετήσεις εκτός Ελλάδας, αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας.


Όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., στην απάτη, που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο κατά 9 εκατ. ευρώ περίπου, εμπλέκονται οκτώ άτομα – και κρατικοί λειτουργοί – εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο πρόεδρος της ΜΚΟ έχει ήδη προφυλακιστεί.

Ειδικότερα, ποινική δίωξη έχει ασκηθεί σε βάρος του προέδρου της ΜΚΟ, της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Οι κατηγορούμενοι διώκονται, μεταξύ άλλων, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ("ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση.

Η υπόθεση αφορά στο χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο η συγκεκριμένη ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, που διήρκεσε 20 μήνες και την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Σε βάρος του πρόεδρου της MKO είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθώς και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση. Την προηγούμενη Παρασκευή (14-02-2014), μετά την απολογία του στην 4η Ειδική Ανακρίτρια, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ για τους συγκατηγορούμενούς του αναμένονται σχετικές αποφάσεις των δικαστικών Αρχών.

Η έρευνα συνεχίζεται στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)