to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 15.02.2014

Διεθνή

Βενεζουέλα: Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο ενάντια στο φασισμό

Ενώ το Twitter κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι εμπόδισε τη μεταφορά εικόνων από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο δίκτυό του


(η φωτογραφία από τη διαδήλωση της Τετάρτης)

Σάββατο 16/2

Χιλιάδες κυβερνητικοί υποστηρικτές εξέφρασαν τη στήριξή τους το Σάββατο στον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος κάλεσε αυτήν την διαδήλωση κατά του φασισμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση συνεχίζει τις δικές της εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο ότι είναι υπεύθυνος για την αυξανόμενη βία στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον Ουρίμπε «εχθρό της Βενεζουέλας», που υποστηρίζει «φασιστικές ομάδες». Προηγουμένως, ο Μαδούρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υπόθαλψη της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του την οποία κληρονόμησε μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

------------------------

Εκατοντάδες φοιτητές στη Βενεζουέλα συμμετείχαν την Παρασκευή σε  νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καράκας, καθώς κατά τα φαινόμενα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αναμέτρηση με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος από την δική του πλευρά κάλεσε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης («coelctivos») να διαδηλώσουν σήμερα, Σάββατο «για την ειρήνη και ενάντια στο φασισμό», χρησιμοποιώντας έναν όρο με τον οποίο αναφέρεται συχνά στην αντιπολίτευση, που η κυβέρνηση κατηγορεί ότι υποκινεί τη βία ώστε να προκαλέσει ένα νέο πραξικόπημα.

Την Τετάρτη, σε μια διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών, που είχαν στο πλευρό τους στελέχη της αντιπολίτευσης, ξέσπασαν βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων στο Καράκας, καθώς και πολυάριθμες συλλήψεις. Τα γεγονότα προκάλεσαν ανησυχία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, που ζήτησαν από τις αρχές να ρίξουν φως στα γεγονότα. Στη σημερινή διαδήλωση οι συμμετέχοντες κάλεσαν να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες.

Demonstrators in Caracas

(αντικυβερνητικοί διαδηλωτές την Πέμπτη στο Καράκας)

Υποστηρίζει δειλά τις διαδηλώσεις η αντιπολίτευση, για πραξικόπημα κάνουν λόγο οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής

Χτες, ο ηγέτης της Ομοσπονδίας των Φοιτητών του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας (UCV), Χουάν Ρεκέσενς, κάλεσε τους συντρόφους του να «υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας» ενάντια στην κυβέρνηση και αξίωσε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, αν και αναγνώρισε ότι ένα 60% εξ αυτών έχει ήδη απελευθερωθεί. Ο τρόπος που διεξάγεται η φοιτητική διαμαρτυρία, με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του Μαδούρο από την εξουσία, υποστηρίζεται από στελέχη της αντιπολίτευσης, όχι πάντως της πλειοψηφίας στο Στρογγυλό Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), της μεγαλύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Η κυριότερη μορφή της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, εκτίμησε χθες ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση σε παραίτηση».

Η πλειονότητα των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας απέφυγε να προβάλει πλάνα από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, μετά τις προειδοποιήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών, που απείλησε με κυρώσεις τα μέσα ενημέρωσης που επιδίδονται σε «διαφήμιση της βίας». Χθες το βράδυ ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διακόψει την αναμετάδοση του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου της Κολομβίας NTN24, που είχε δώσει μεγάλη έκταση τα γεγονότα της Τετάρτης, στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στράφηκε επίσης εναντίον του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γίνεται μια μεγάλη χειραγώγηση. Καταγγέλλω το Γαλλικό Πρακτορείο. Έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της χειραγώγησης (…). Ζήτησα από την υπουργό Επικοινωνιών (Ντέλσι Ροντρίγκες) να λάβει μέτρα και να ξεκαθαρίσει με μεγάλη σαφήνεια την κατάσταση στους υπευθύνους του πρακτορείου στη Βενεζουέλα» δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η περιφερειακή διευθύντρια του Γαλλικού Πρακτορείου στη Λατινική Αμερική, Ζουλιέτ Ολιέ-Λαρούς, δήλωσε σήμερα ότι «δεν κατανοεί» τις κατηγορίες αυτές και ζήτησε να υπάρξει μια «συνάντηση με τις αρχές για να λάβει περισσότερες πληροφορίες» σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανησυχία» της και κάλεσε την κυβέρνηση να «τείνει το χέρι» σε όλη την κοινωνία της Βενεζουέλας.

Επίσης στο διπλωματικό επίπεδο, ο Μαδούρο έλαβε την «πλήρη υποστήριξη» των περιφερειακών του συμμάχων, του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, οι οποίοι εκφράστηκαν εναντίον της «φασιστικής δεξιάς», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας κατήγγειλε τον «τυχοδιωκτικό» χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που πιθανόν επιδιώκει ένα νέο πραξικόπημα.

 

Το Twitter κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μπλοκάρει τις εικόνες από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις 

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter κατηγόρησε την Παρασκευή την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι εμπόδισε τη μεταφορά εικόνων στο δίκτυό του και ενώ πολλές πόλεις και επαρχίες της χώρας είναι θέατρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τις τελευταίες δέκα ημέρες. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι εικόνες στο Twitter έχουν αποκλειστεί στη Βενεζουέλα. Θεωρούμε ότι είναι η κυβέρνηση που τις εμποδίζει», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) . Το Twitter προσέφερε στους χρήστες του ένα εργαλείο για να παρακάμψουν την φραγή όπως έγινε γνωστό.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι χρήστες του Twitter στη Βενεζουέλα παραπονέθηκαν ότι οι φωτογραφίες και οι εικόνες που απεικονίζουν τα αντικυβερνητικά γεγονότα δεν είναι "ορατές" ούτε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα CANTV. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να δημοσιεύσουν φωτογραφίες των γεγονότων, καθώς οι τηλεοράσεις δεν μεταδίδουν τα γεγονότα υπό τον φόβο της τιμωρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)