to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 13.02.2014

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσα “μαγικά κόλπα” και να κάνουν, δεν θα αποφύγουν την εκλογική ήττα»

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ


Υπάρχει τόσο σημαντικό θέμα με αυτές τις εκλογικές αλλαγές, ώστε να φτάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για ρυθμίσεις στα όρια της εκλογικής νοθείας;

Όσα «μαγικά» και να χρησιμοποιήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να απαλύνουν τις εντυπώσεις από την αναμενόμενη εκλογική τους ήττα στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές, νομίζω ότι δεν θα το πετύχουν. Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών έχει κάνει δηλώσεις και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος είχε εισηγηθεί τον σχετικό νόμο. Ο κ. Ραγκούσης λοιπόν υποστηρίζει –συνεπώς, δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ–  ότι, με τις αλλαγές αυτές, παραβιάζεται ο νόμος που είχε ψηφιστεί, σύμφωνα με τον οποίο ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Επειδή ο χαρακτήρας των δημοτικών εκλογών έχει μια ιδιαιτερότητα, δηλαδή δεν ψηφίζονται μόνο συνδυασμοί που στηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, αλλά ο λαός λαμβάνει υπόψη του και τα πρόσωπα των υποψηφίων και τα προγράμματα και τις ικανότητές τους, από ό,τι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εκτιμούν ότι θα απαλύνουν τις πολιτικές εντυπώσεις της ήττας τους με το να προηγηθεί των ευρωεκλογών ο πρώτος γύρων των αυτοδιοικητικών. Αυτό εννοούμε όταν λέμε νοθεία. Οι σύγχρονες μορφές νοθείας έχουν να κάνουν με το ότι χρησιμοποιούνται διάφορα «μαγικά» κόλπα, για να μετριαστούν οι πολιτικές εντυπώσεις από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Βλέποντας χθες την αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, καθώς ως γνωστόν έχω από τον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας, εντόπισα το εξής στοιχείο σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών, με το γεγονός δηλαδή ότι θα γίνουν ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών. Το να γίνουν οι ευρωεκλογές στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και καθώς ο δεύτερος γύρος θα γίνεται μόνο σε ορισμένες περιφέρειες ή δήμους της χώρας και όχι σε όλες, αυτό σημαίνει ότι θα στηθούν πάλι κάλπες σε όλη τη χώρα. Από στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών προσπάθησα να υπολογίσω το κόστος. Το κόστος για τους φορολογούμενους είναι 75 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Από την άλλη πλευρά, εάν υπολογίσει κανείς τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν ετησίως από το 1 ευρώ, με το οποίο έχει χρεωθεί κάθε ιατρική φαρμακευτική συνταγή και το οποίο πρέπει να πληρώσουν και φτωχοί και εξαθλιωμένοι και ανασφάλιστοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις, αυτά θα ανέρχονται ετησίως στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, το κόστος των 75 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να αποφευχθεί και να καταργηθεί αυτό το «χαράτσι» του ενός ευρώ, το οποίο έχει επιβληθεί στις φαρμακευτικές συνταγές των ασφαλισμένων.

Από την άλλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Με τις υποψηφιότητές που έχει επιλέξει προκαλεί σύγχυση στους ψηφοφόρους του, όπως με την περίπτωση Καρυπίδη.

Εμείς, ως γνωστόν, όλα τα ζητήματα που προέκυψαν ή προκύπτουν σε σχέση με τις υποψηφιότητες που αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις περιφερειακές εκλογές, τα συζητάμε, τα συνεκτιμούμε και τα συναποφασίζουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματός μας, από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι τις νομαρχιακές επιτροπές των συγκεκριμένων περιοχών και τις οργανώσεις μελών του κόμματος. Αυτό κάνουμε πάντα. Θεωρώ ότι από το κόμμα της ΝΔ δεν δικαιούνται να μας κάνουν κριτική για το πώς επιλέγουμε στον ΣΥΡΙΖΑ τους περιφερειάρχες, όταν οι ίδιοι απέδειξαν ότι τους επιλέγουν με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις, και όταν οι ίδιοι έχουν πολλαπλές υποψηφιότητες σε βασικές περιφέρειες και δήμους, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αθήνας. Επομένως, πρέπει να γίνεται από αυτούς και μια αυτοκριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι αποφασίζει, το αποφασίζει με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο. Όπου κάνει λάθη, τα διορθώνει, όπως έκανε στην περίπτωση του κ. Καρυπίδη, και όπου έρχονται μηνύματα από τις οργανώσεις του, είναι σαφές ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας θα τα συζητήσουν, θα τα συνεκτιμήσουν και θα προχωρήσουν με συλλογικές αποφάσεις.

Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να απομακρυνθεί ο κ. Βουδούρης ή όχι;

Ό,τι άποψη είχα για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα καθώς και για την υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη, την έχω καταθέσει μαζί με άλλους συντρόφους μου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στην οποία συμμετέχω. Εφόσον επανέλθει το θέμα, θα καταθέσουμε εκεί τις απόψεις μας. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια κουλτούρα δημοκρατίας και τα θέματα αυτά τα λύνουμε με συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις.

Είναι όμως μόνο θέμα διαδικασιών ή κάποιων προσώπων στην πραγματικότητα; Γιατί υπάρχει ένας εσωτερικός διάλογος, μια σύγκρουση δύο διαφορετικών στρατηγικών. Αυτής που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ανοίγματα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της άλλης που θέλει να κάνει ανοίγματα στον χώρο της Αριστεράς.

Στο συνέδριό μας έχουμε πάρει σχετικές αποφάσεις, οι οποίες μας βοηθούν και τώρα να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα των περιφερειακών εκλογών. Στο συνέδριό μας λοιπόν αποφασίσαμε ότι οι συμμαχίες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο προς τα αριστερά. Απευθυνόμαστε πρώτα και κύρια στις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και σε δυνάμεις, οι οποίες έχουν απεγκλωβιστεί από τον σοσιαλιστικό χώρο, που όμως δεν ευθύνονται για την ψήφιση και εφαρμογή μνημονιακών αποφάσεων. Βάσει αυτής της κατευθυντήριας γραμμής του συνεδρίου μας, συζητούμε και λαμβάνουμε τις αποφάσεις στα συλλογικά όργανα του κόμματός μας.

Υπηρετεί ο κ. Βουδούρης αυτό το μοντέλο συνεργασιών;

Νομίζω ότι ήμουν πάρα πολύ σαφής. Όποιες εκτιμήσεις και απόψεις είχαμε εγώ και άλλοι σύντροφοί μου, τις καταθέσαμε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Και όταν πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και, στη συνέχεια, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ό,τι έχουμε να πούμε, θα το πούμε εκεί και θα συναποφασίσουμε όλοι μαζί.

Η δική μας κουλτούρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράζουμε τις οποιεσδήποτε απόψεις μας με συντεταγμένο και δημοκρατικό τρόπο, χωρίς κανένα ταμπού. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε κατακτήσει. Συζητάμε τα πάντα. Όταν όμως καλούμαστε να τοποθετηθούμε δημόσια, εκφράζουμε τις συλλογικές απόψεις του κόμματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)