to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 11.02.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Σε συμφωνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού ήρθαν οι Αναστασιάδης-Έρογλου

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σηματοδοτεί η συνάντηση που είχαν την Τρίτη, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.


 

Χαιρετίζουν την εξέλιξη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Λευκός Οίκος και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Ουάσιγκτον θα εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και θα επιδιώξει όπως η διαδικασία κινηθεί με «ταχείς ρυθμούς». Όπως υποστηρίζουν οι διπλωματικοί κύκλοι, σε πρώτη φάση, αναμένεται να δοθεί έμφαση σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κυρίως στο θέμα της Αμμοχώστου.

Στη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ θα εμπλακούν διπλωματικά» για «διερεύνηση πιθανών πρωτοβουλιών για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για λύση, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που στοχεύουν σε μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες».

Τα βασικά σημεία της κοινής διακύρηξης, που επικυρώθηκε την Τρίτη

Η κοινή διακήρυξη με την οποία επισφραγίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελείται από επτά σημεία.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της διακήρυξης, οι δύο ηγέτες θα επιδιώξουν να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό και ακολούθως να πραγματοποιήσουν χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

«Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους» τονίζεται στη διακήρυξη και επισημαίνεται πως όλα τα άλυτα θεμελιώδη θέματα θα είναι στο τραπέζι και θα συζητηθούν αλληλένδετα» τονίζεται στη διακήρυξη.

Στο σημείο 3 γίνεται αναφορά σε «συνιστώσες πολιτείες» και όχι σε «συνιστώσα κρατίδια», όπως αναφερόταν στο προσχέδιο.

Ειδικότερα, στο σημείο 3 αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

«Η λύση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. 

»Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μία και μόνη κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών με δυνάμει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και η οποία  εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. 

» Θα υπάρχει μία και μόνη ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας είτε της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της Ενωμένης Κύπρου».

Η συνάντηση των διαπραγματευτών

Σε αναφορά εκτός κειμένου, η κ. Μπάντενχαϊμ είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα η πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. 

Οι κ. Αναστασιάδης και Έρογλου, όπως επισημαίνεται και στην κοινή διακήρυξη, θα συναντώνται όταν κρίνεται αναγκαίο από την πορεία των συνομιλιών και «διατηρούν την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)