to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:01 | 12.02.2014

Διεθνή

Σημαντικό πλήγμα υπέστη η ελευθερία του Τύπου το 2013

Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων , που συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση αντίστοιχης έκθεσης της RSF


 

Η ελευθερία του Τύπου υπέστη σημαντικό πλήγμα το 2013 ύστερα από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις επικοινωνιών από κυβερνήσεις, αναφέρει στην ετήσια αξιολόγησή της που δημοσιεύεται σήμερα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Σύμφωνα με την έκθεση-- η οποία δημοσιεύεται ταυτόχρονα με την αντίστοιχη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης της ελευθεροτυπίας "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (Reporters sans frontieres, RSF)-- οι παρακολουθήσεις από τις κυβερνήσεις χωρών των ψηφιακών επικοινωνιών συνιστούν τεράστια απειλή για την ελευθεροτυπία καθώς αυτό δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία ή να φροντίσουν για τη διατήρηση της ανωνυμίας των πηγών τους.

Η έκθεση επίσης επισημαίνει ότι οι δολοφόνοι δημοσιογράφων συχνά χαίρουν ασυλίας. Το 2013, σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι--οι 28 από αυτούς στη Συρία.

Από την πλευρά της, η RSF εντοπίζει στην έκθεσή της μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επίσης και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι ΗΠΑ.

Η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η χώρα, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)