to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 10.02.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Νέα ουσία για ντόπινγκ ενδέχεται να κυκλοφορεί στο Σότσι

Γερμανοί δημοσιογράφοι σε μυστική αποστολή ενόψει των Αγώνων του Σότσι αναφέρουν ότι ήρθαν σε επαφή με ρώσο επιστήμονα που προσφέρθηκε να τους πουλήσει μια νέα, μη ανιχνεύσιμη ουσία για ντόπινγκ στην τιμή των 100.000 δολαρίων ανά 100 milligram.


Οι αναλύσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για νέα μορφή μιας γνωστής ανθρώπινης ορμόνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο γερμανικό δίκτυο WDR, οι δημοσιογράφοι προμηθεύτηκαν στη Ρωσία ένα δείγμα της ουσίας, το οποίο έστειλαν για ανάλυση στον Μάριο Τέβις, ειδικού σε θέματα ντόπινγκ στο Γερμανικό Πανεπιστημίου Σπορ στην Κολωνία.

Η ανάλυση επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Ρώσου, καθώς έδειξε ότι το δείγμα περιείχε όντως την ουσία ΜGF («αναπτυξιακός παράγοντας mechano), μια παραλλαγή της ορμόνης IGF-1 που προάγει την ανάπτυξη των μυών.

Όπως εξήγησε ο Μάριο Τέβις στο δικτυακό τόπο του Science, το MGF του δείγματος ήταν διαφορετικό από μια ουσία με το ίδιο όνομα που πωλείται στη μαύρη αγορά και δεν φαίνεται να έχει βιολογική δράση. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, λέει ο Τάβις, η ουσία του δείγματος είναι «άκρως δραστική, παρόμοια με το IGF-1 αλλά με διαφορετικό μέγεθος και διαφορετικό μοριακό βάρος».

Οι έλεγχοι αντι-ντόπινγκ εξετάζουν την παρουσία IGF-1 στα δείγματα των αθλητών, το MGF όμως θα έμενε μη ανιχνεύσιμο λόγω των διαφορών στο μέγεθος και το μοριακό βάρος.

Θεωρητικά το MGF θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, στην πράξη όμως αυτό δεν γίνεται καθώς η χημική εξέταση για την ουσία θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί αξιόπιστη.

Μέχρι σήμερα, το μόριο MGF δεν έχει ανιχνευθεί στον ανθρώπινο οργανισμό και δεδομένα για την ασφάλειά του δεν υπάρχουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)