to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 04.02.2014

πηγή: avgi.gr

Διεθνή

Ο γαλλικός τύπος για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Γαλλία

Ιδιαίτερη προβολή στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι επιφύλαξε ο γαλλικός τύπος με έμφαση στην ελπίδα που εμπνέει στην Ευρώπη ο υποψήφιος της Κομισιόν με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και στη δριμύτατη κριτική στις πολιτικές λιτότητας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.


Οι γαλλικές εφημερίδες δημοσιεύουν εκτενή ρεπορτάζ με αποσπάσματα από τις ομιλίες του με τους δύο ηγέτες της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν και Πιερ Λοράν, τις κοινές τους δηλώσεις, αλλά και την έντονη αποδοκιμασία που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας για την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ.

Ενδεικτικά οι τίτλοι κάποιων γαλλικών εφημερίδων:


Libération

Με τίτλο " Ο Μελανσόν δίπλα στο "πρότυπό " του, Αλέξη Τσίπρα " η γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει τον Έλληνα πολιτικό ως "η ελπίδα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς". Παραθέτει τις δηλώσεις του Ζαν-Λυκ Μελανσόν: "Δεν υπάρχει καλύτερη πνοή ανέμου για μας από την επιτυχία του στην Ελλάδα. Με τον Αλέξη, δηλώνουμε σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι είμαστε υποψήφιοι να κυβερνήσουμε στις χώρες μας. Αυτός ο άνθρωπος έχει μία ισχυρή θέληση. Τίποτα δεν θα τον κάνει να υποχωρήσει. Δεν θα προβεί σε κανέναν συμβιβασμό" στους σοσιαλοδημοκράτες. "Για μένα είναι ένα πρότυπο", προσθέτει καθώς υπόσχεται στον καλεσμένο του: " Εάν κερδίσεις, θα μάθουμε όλοι ελληνικά".

Η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερο λόγο για τις δύο ξεχωριστές συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν και τον Πιερ Λοράν λόγω της διαφωνίας των δύο αριστερών κομμάτων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Γαλλία και τη συνεργασία τους με το σοσιαλιστικό κόμμα.


L'Humanité

Με τη φράση του Αλέξη Τσίπρα ως τίτλο: "Θα είμαστε η έκπληξη των ευρωεκλογών", η γαλλική εφημερίδα έχει ένα εκτενές ρεπορτάζ για την επίσκεψη του στο Παρίσι και τις συναντήσεις του τόσο με τον Πιερ Λοράν στην έδρα του ΚΚ Γαλλίας όσο και με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Παραθέτει ολόκληρη την ομιλία του καθώς και χαρακτηριστικές φράσεις που αφορούν στο θέμα της ακροδεξιάς, της ευρωπαϊκής αριστεράς, των μεταναστών αλλά και της γαλλικής κυβέρνησης: "Θα κάνουμε μαζί το ταξίδι της ελπίδας και της αλλαγής για να αλλάξουμε την Ευρώπη αλλά και τις ζωές μας...".


Le Figaro

Ιδιαίτερη έμφαση στην κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γάλλο πρόεδρο δίνει η Le Figaro στο άρθρο της με τίτλο: "Ο Έλληνας Τσίπρας σε επίσκεψη στη Γαλλία". Παραθέτει τις δηλώσεις του σχετικά με την κυβέρνηση του Ολάντ: " Αν η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ήταν διαφορετική, θα ήταν διαφορετική και η Ευρώπη" , "Δυστυχώς αντί η κυβέρνηση Ολάντ να είναι το αντίβαρο και το εμπόδιο στη νεοφιλελεύθερη γερμανική Ευρώπη, λειτουργεί μόνο σαν στήριξη στις πολιτικές που έχει αποφασίσει η κ. Μέρκελ". Η εφημερίδα κάνει λόγο και για τη σύγκριση της λιτότητας στην Ελλάδα με τα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση, στην οποία προέβη ο Έλληνας πολιτικός.


Le Parisien

"O Μελανσόν βρήκε ένα πρότυπο: τον Έλληνα Αλέξη Τσίπρα" είναι ο τίτλος του άρθρου της Le Parisien. Εξηγεί τον τίτλο της με τις φράσεις του συν -προέδρου του Κόμματος της Αριστεράς: " Είναι αποφασιστικός στις πολιτικές του κινήσεις", "Είναι πρότυπο στις πρακτικές του", "Είναι σύμβολο των φιλοδοξιών".

Επιπλέον, μεταφέρει τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές: "Είναι μία πραγματική αριστερά που μπορεί να διεξάγει τον αγώνα ενάντια στη λιτότητα και όχι μια λαϊκή ακροδεξιά, ούτε οι σοσιαλιστές που γίνονται νεοφιλελεύθεροι συντηρητικοί, ούτε οι η δεξιά που μας οδήγησε στην κρίση στην οποία βρισκόμαστε. Οι δύο Ευρώπες θα συγκρουστούν στις κάλπες".
 

Χ.Κ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)