to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 03.02.2014

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε άφθαρτα πρόσωπα απέναντι σ' ένα διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Real FM


Μετά από ένα πολύ έντονο Σαββατοκύριακο…

Έντονο αλλά και ελπιδοφόρο και θα έλεγα με ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, με την επιλογή δύο νέων ανθρώπων για την περιφέρεια της Αττικής και του δήμου της Αθήνας, δύο άφθαρτων νέων προσώπων, με σαφές πολιτικό στίγμα απέναντι σ΄ένα διεφθαρμένο και απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό. 

Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω σ΄ αυτό, απλώς θέλω να ρωτήσω μήπως κάνατε την ανάγκη φιλοτιμία, με την έννοια ότι θυμάμαι τον κ. Τσίπρα  σε μια πολύ πρόσφατη ομιλία του .. να λέει ότι θα δώσω τη μάχη με τα κορυφαία μου πολιτικά στελέχη γιατί είναι και η κορυφαία μάχη. Τελικά από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη στην Αθήνα επιλέξατε ένα υποψήφιο καινούργιο, ελπιδοφόρα υποψηφιότητα όπως κι εσείς πολύ σωστά λέτε, αλλά δεν είναι κορυφαίο στέλεχος, γιατί πολλά κορυφαία στελέχη αρνήθηκαν..

Εκείνο το οποίο νομίζω έχει σημασία σ΄αυτή την πολιτική μάχη που για μας εκ των πραγμάτων έχει και τη διάσταση του δημοψηφίσματος για την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική, και αναφέρομαι στις περιφέρειες, γιατί στις δημοτικές εκλογές, παρότι και εκεί υπάρχουν στοιχεία μεγάλης και σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, προφανώς το τοπικό στοιχείο είναι πιο έντονο, είναι ακριβώς το να μπορέσεις και να έχεις μια σαφήνεια απέναντι στη μνημονιακή πολιτική, αλλά ταυτόχρονα, νομίζω, πρέπει να διαμορφώνεις ένα νέο σκηνικό, να προσπαθήσεις να σηματοδοτήσεις το καινούργιο.

Θεωρώ ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ξεκινώντας από τον ίδιον τον Αλ. Τσίπρα, ότι έχει μπροστά μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Άρα, θα σας έλεγα, ότι είναι εντελώς μέσα στη λογική της αξιοποίησης και των έμπειρων πρωτοκλασάτων στελεχών, αλλά σε συνδυασμό με πρόσωπα που να εξασφαλίζουν και να εκπέμπουν και το άλλο στίγμα.

Δεν μου απαντήσατε όμως για τις αρνήσεις των κορυφαίων στελεχών, γιατί ξέρουμε για παράδειγμα από το ρεπορτάζ ότι και η κυρία Σακοράφα αρνήθηκε και καταλήξατε τελικά στην κυρία Ρένα Δούρου και ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε και άλλα κορυφαία στελέχη αρνήθηκαν… Πώς να το εκλάβουμε; Θέλουν να γίνουν υπουργοί; Δεν θέλουν να δώσουν τη μάχη;…

Όχι… όχι. Δεν δέχομαι ότι το ρεπορτάζ είναι ακριβές έτσι όπως το λέτε. Είχαμε μπροστά μας μια πολλαπλότητα επιλογών.  Κι αυτό είναι καλό για ένα κόμμα. Και άρα λοιπόν έπρεπε  να αξιοποιήσουμε αυτά τα πρόσωπα με βάση όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Και τα πιθανά ενδεχόμενα είναι να έχουμε και εθνικές εκλογές πριν ή ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές και παράλληλα βέβαια με τις περιφερειακές εκλογές και τις δημοτικές. Νομίζω λοιπόν ότι πετύχαμε τον καλύτερο συνδυασμό.

Η υποψηφιότητα του κι. Βουδούρη, με τον τρόπο που έγινε, με τις ενστάσεις που υπήρξαν, με τον καυγά που έγινε.. δεν έχει ουσιαστικά ακυρωθεί από σας τους ίδιους;… Δηλαδή κατεβάζετε ένα πρόσωπα για την περιφέρεια Πελοποννήσου που ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός σας αμφισβητεί την επιλογή του.

Η όλη συζήτηση που έγινε με αφορμή την υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη νομίζω ότι δεν έχει να κάνει με τα στενά προσωπικά του χαρακτηριστικά, αλλά με μια υπαρκτή διαφορετική προσέγγιση πολύ γνωστή στον εσωκομματικό διάλογο που υπάρχει γύρω από τα θέματα των συμμαχιών. Σας θυμίζω ότι και στο τελευταίο συνέδριο που είχαμε κάνει, τον προηγούμενο Ιούνιο, ήταν με απόλυτη σαφήνεια καταγεγραμμένη μία άποψη, η οποία τελικώς μειοψήφησε και η οποία υποστηρίζει ότι οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι μονοδιάστατες, να απευθύνονται μόνο στο χώρο της ιστορικής αριστεράς. Αντίθετα εμείς, και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, τις προηγούμενες, και όλο αυτό το διάστημα έχουμε πορευτεί με μια ανοιχτή αντίληψη, έχουμε κάνει ένα κάλεσμα το οποίο έχει βρει ανταπόκριση και μάλιστα έχουμε ορίσει και στις αποφάσεις του συνεδρίου μας το εύρος της πολιτικής απεύθυνσης, το οποίο ξεκινάει από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και φτάνει μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, γιατί νομίζω ότι σε επίπεδο κοινωνίας μπορούμε να απευθυνόμαστε στη βάση των πραγματικών προβλημάτων σε όλους πλέον .. τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού..

Να το κάνω πιο κατανοητό αυτό που λέτε, γιατί αυτό είναι κι ένας προβληματισμός που κι εσείς έχετε. Αν, για παράδειγμα, γίνουν εκλογές και δεν έχετε την αυτοδυναμία, οπότε πάμε σε λύσεις κυβερνητικών συνεργασιών, και πείτε για παράδειγμα ότι θα συνεργαστείτε με τη ΔΗΜΑΡ ή θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ, θα βγει η μειοψηφία του κόμματος και θα πει, δεν συνεργαζόμαστε γιατί έχει ψηφίσει μνημόνια;.. Και τότε τι θα γίνει;… Δεν σας κάνω ένα ερώτημα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα…

Κατ΄αρχήν θέλω να σας πω ότι η κατάληξη της χθεσινής κουβέντας ήταν η συμφωνία όλων μας ότι θα δώσουμε την μάχη με αποφασιστικότητα και ενωμένοι και στις 13 περιφέρειες και στους δήμους. Χαρακτηριστική ήταν η κουβέντα που έγινε ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Παναγ. Λαφαζάνη.

Έχετε δίκιο στο ένα σκέλος, γιατί η κατάληξη της κουβέντας σας ήταν και η ψηφοφορία, που ήταν 92 υπέρ και 67 κατά. Το 67 είναι ένα μεγάλο νούμερο…

Ήταν 92 υπέρ και 67 κατά επί των παρόντων και όχι επί του συνόλου των μελών της κεντρικής επιτροπής και ήταν πάνω σ΄ ένα διαδικαστικό ζήτημα,  εάν δηλαδή θα αξιολογηθούν τα πρόσωπα των υποψηφίων όλα μαζί σε μια ενιαία λογική, των 9 δηλαδή κομματικών στελεχών και των 4 συνεργαζόμενων ή θα πάμε σε μια κατά περίπτωση ψηφοφορία. Στην αμέσως επόμενη ψηφοφορία που έγινε επί των προσώπων, εκεί δεν είχαμε καμία κατά ψήφο, είχαμε αποχή. Άρα κι αυτό αξιολογήστε ως θετικό.

Τα αξιολογώ και τα ρωτώ όλα. Απλώς προσπαθώ να καταλάβω αν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, την επόμενη στιγμή θα είναι τα προβλήματά του και αναφορικά με τις συμμαχίες αλλά και με κυρίως –κι αυτό μας ενδιαφέρει όλους μας-  με την πολιτική που θα ακολουθήσει… Γιατί χθες συζητήθηκαν θέματα πόσο είναι το επαχθές χρέος, αν ο κ. Σταθάκης είχε δίκιο ή δεν είχε.. αν θα το κουρέψετε όλο ή θα κουρέψετε ένα μέρος..

Φοβάμαι ότι βάζουμε πολλά διαφορετικά ερωτήματα σε μια ερώτηση. Γιατί εμείς χθες δεν πήγαμε να κουβεντιάσουμε για ενδεχόμενες κυβερνητικές συμμαχίες. Αυτές προϋποθέτουν δείγματα γραφής από τους μελλοντικούς μας συμμάχους, αν προκύψουν, πολύ συγκεκριμένα.. Θέλουμε κάποιες προϋποθέσεις για κάποιες συγκλίσεις. Το σίγουρο είναι ότι εμείς αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις προκλήσεις με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του συνεδρίου μας. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Με βάση εννοείτε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας;

Με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου που ισχύουν για όλους. Προφανώς οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Έτσι γίνεται τουλάχιστον στα δημοκρατικά κόμματα. Στα κόμματα είναι αλήθεια του δικομματισμού δεν μας έχουν συνηθίσει από δημοκρατικές διαδικασίες. Εκεί δεν παίρνει το λόγο κανείς, ουσιαστικά κάνουν πασαρέλα. Οι διαδικασίες τους δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με ένα δημοκρατικό διάλογο ενός ζωντανού κόμματος  όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι παρουσιάζει ένα άλλο παράδειγμα πολιτικής δράσης και λειτουργίας.

Την είχαμε ζήσει και στην κυβέρνηση Παπανδρέου αυτή τη δημοκρατικότητα, όπου ο κάθε υπουργός έλεγε το δικό του, και στο τέλος κατέληξε σ΄ ένα χάος η όλη ιστορία…

Δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν από τα πλέον δημοκρατικά κόμματα. Διαχρονικά…

Εντάξει.. Εγώ σας λέω τώρα για μια κυβερνητική περίοδο όπου η πολλή δημοκρατικότητα….

Άλλο είναι το κόμμα, άλλο είναι η κυβέρνηση. 

Η ένσταση που υπάρχει και η αμφισβήτηση εσείς το ακούτε- και η αμφιβολία να μην πω αμφισβήτηση, είναι αν ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας ενωμένος ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρχουν δέκα διαφορετικές φωνές που τελικά θα έχουν αντίκτυπο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απόλυτα προσηλωμένος και δεσμευμένος στο πρόγραμμά του. Σ΄ αυτό που θα έχει εγκρίνει ο λαός με την ψήφο του. Κι αυτό νομίζω ισχύει για όλους. Είτε είναι στελέχη, είτε θα είναι μελλοντικοί υπουργοί, είτε βουλευτές.

Και σ΄ αυτό το πρόγραμμα, όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα είστε απολύτως σαφείς στο τι θα κάνετε και στα περιθώρια κινήσεων. Δηλαδή θα λέτε, για μας το επαχθές χρέος είναι τόσο, θέλουμε να κουρέψουμε τόσο και αν δεν γίνει αυτό, γιατί οι συνομιλητές σας θα είναι άκαμπτοι, θα κάνουμε αυτό;…

Γιατί μπερδεύετε το επαχθές χρέος, που είναι ένας πολύ συγκεκριμένος όρος, κυρίως νομικός με την απόλυτα σαφή θέση του κόμματός μας για την ανάγκη να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Αυτά τα πράγματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους.  Και κακώς νομίζω αναπαράγουν, όσοι αναπαράγουν, ότι το αίτημα για διαγραφή εκείνου του μέρους του χρέους ταυτίζεται με το πόσο απ΄ αυτό θα είναι επαχθές.  Δεν είναι έτσι. Το έχουμε δηλώσει και προκύπτει κι απ΄ όλες τις συνεντεύξεις και δηλώσεις όλων των στελεχών μας.

Θεωρείτε ότι είναι πολύ πιθανόν να πάμε σε τριπλές εκλογές τον Μάιο; Δηλαδή εσείς ετοιμάζεστε μόνο για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές ή σας περνάει από το πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί να έχουμε και τριπλές.

Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό, κάτω από την πίεση των πραγμάτων, η κυβέρνηση να συρθεί σε εκλογές ή πριν ή ταυτοχρόνως ή αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές.

Μπορεί και πριν λέτε;…

Μπορεί και πριν… Βλέπετε όλη αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται τώρα, κυρίως βέβαια διεξάγεται μία συζήτηση κατ΄ αντανάκλαση των δηλώσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων και παραγόντων, με πιο τελευταίες τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, οι οποίοι θέτουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ανάγκη νέων μέτρων για να καλυφθεί το  δημοσιονομικό κενό. Γίνεται αυτή τη στιγμή ένα παζάρι ανάμεσα στους δανειστές και τους εγχώριους εκφραστές τους, που είναι η κυβέρνηση, αν θα έχουμε νέα μέτρα πριν τις ευρωεκλογές ή όχι. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν κάποια στιγμή το ενδεχόμενο το να πάμε σε εκλογές.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)