to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 29.01.2014

Πολιτική

Ευ. Τσακαλώτος: Η έκθεση του γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Δήλωση του βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής


Η Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013) επιβεβαιώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη υποστηρίξει, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών μεγεθών, πόσο μάλλον για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, ενώ το οικονομικό και το κοινωνικό του κόστος είναι δυσανάλογα του αποτελέσματος.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η όποια σταθεροποίηση επιτεύχθηκε «με την ταυτόχρονη εξασθένιση των μακροχρόνιων προοπτικών για ανάκαμψη, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διόγκωση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα, προβλήματα τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κινδύνους για τη μετέπειτα πορεία της χώρας».

Συγκεκριμένες αναφορές γίνονται:


-Στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, σχετικά με την οποία λέγεται ότι “η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής”.
-Στην κατάρρευση παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας λόγω της πρωτοφανούς απώλειας εθνικού εισοδήματος (23% του ΑΕΠ)
-Στην εντυπωσιακή αύξηση της ανεργίας, που κινδυνεύει να “μετατραπεί σε μακροχρόνια με τρομακτικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή”
-Στην αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους.
-Στην αδυναμία χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ελληνικών νοικοκυριών από το τραπεζικό σύστημα.
-Στην ανισοκατανομή της ύφεσης και της λιτότητας που ”ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την εκτίμηση ότι [σε σχέση με το 2009] το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων είναι σήμερα πιο πλούσιο από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού”.


Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα 2/3 ή 4/5 - ανάλογα με τη διάθεση του κ. Στουρνάρα - της διαδρομής που έχουμε διανύσει για την προσαρμογή, είναι απλά αριθμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μάλλον αντικειμενικότερες είναι οι φήμες για την πρόθεση της κυβέρνησης να παρακάμψει το Γραφείο Προϋπολογισμού μέσω ενός πιο …ανεξάρτητου θεσμού που θα παρέχει τις «σωστές» αναλύσεις και εκτιμήσεις.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)