to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μικέλε Σέρα: Με τον Τσίπρα εναντίον του διευθυντηρίου των λογιστών

O Μικέλε Σέρα, ο γνωστός αρθρογράφος της La Repubblica, συγγραφέας και ευθυμογράφος, υπέγραψε το κάλεσμα στήριξης του "ψηφοδελτίου Τσίπρα" για τις ευρωεκλογές. Ο Σέρα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την Unità και το PCI και αποχώρησε σχεδόν αμέσως από το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (PDS)


Στην ερώτηση της δημοσιογράφου της La Repubblica Κιάρα Παολίν γιατί επέλεξε "το μαύρο πάπα" και "τι έχει ο Τσίπρας περισσότερο από το νεαρό Δημοκρατικό Κόμμα, που το σέρνουν ο Ρέντσι και ο Λέτα ή ο σύμμαχός τους Βέντολα" ο Σέρα υπογράμμισε ότι "'έβαλα την υπογραφή μου κάτω από το κάλεσμα γιατί έχω μια μεγάλη εκτίμηση στη Μπάρμπαρα Σπινέλι, ένα από τα λίγα πολιτικά κεφάλια που μας έμειναν, και γιατί βλέπω με άγχος το βουνό του εθνικιστικού αντιευρωπαϊσμού, του λαϊκισμού και της δεξιάς. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γεννηθεί ένας νέος κοινωνικός και σοσιαλιστικός ευρωπαϊσμός. Που να συλλέξει θετικά την κριτική εναντίον της Ευρώπης όπως τη βλέπουμε και τη ζούμε τώρα: το διευθυντήριο των λογιστών".

"Η Ελλάδα, εμφανές θύμα της ευρωπαϊκής λιτότητας, τι θα πρέπει να πει με τη φωνή του Τσίπρα;", ρώτησε η δημοσιογράφος το Μ . Σέρα για να λάβει την εξής απάντηση: "Νομίζω ότι πρέπει να πει, στο όνομα πολλών, ότι η ευρωπαϊκή ιδέα δεν μπορεί να είναι ένα άθροισμα νομικών υποχρεώσεων. Πρέπει να είναι επίσης ένας χώρος δικαιωμάτων, διαφορετικά αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου από σκλήρυνση. Εάν μετράνε μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι για να τους πετύχουμε, ακόμη και εάν παραδεχθούμε ότι είναι δίκαιοι και έχουν υπολογιστεί σωστά, τι πράγμα θα μας μείνει από την ιδεολογική και πολιτιστική θέρμη των πατέρων του ευρωπαϊσμού, της κοσμοπολίτικης και αλληλέγγυας οπτικής τους;".

"Από τον Μπλερ στο Θαπατέρο, η ιταλική αριστερά κοίταγε με ζήλια τους ηγέτες των άλλων, για να το ξανασκεφτεί συχνά όταν έληγε η εντολή τους. Αυτή τη φορά γιατί θα είναι διαφορετικά;", ρώτησε η Παολίν τον Μ. Σέρα. "Δεν ξέρω εάν θα είναι διαφορετικά. Είναι δυνατόν και αυτό το νέο ψηφοδέλτιο, όπως τόσα άλλα, να παραμείνει ένα καθαρό ψηφοδέλτιο μαρτυρίας, ένα ψηφοδέλτιο από τις ωραίες ψυχές, όπως αυτές της αριστεράς, που έχουμε δει πολλά. Ξέρω μόνο ότι ελπίζω, ακόμη και διαμέσου αυτού του ψηφοδελτίου, στη γέννηση ενός νέου ευρωπαϊκού πνεύματος, και να μην είμαι αναγκασμένος να επιλέξω ανάμεσα στην Ευρώπη των λογιστών και τον αντιευρωπαϊσμό της κοιλιάς: δύο μικρόψυχες αντιπαραθέσεις. Δεν ξέρω ούτε για πιοόν θα ψηφίσω, θέλω πρώτα να δω την προεκλογική εκστρατεία. Υπέγραψα όμως πρόθυμα γιατί αισθανόμαστε την έλλειψη ενός νέου ευρωπαϊκού παράγοντα έξω από τα παλιά πλαίσια", τόνισε ο Μ. Σέρα. 

Επιμέλεια: Αργύρης Παναγόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)