to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 28.01.2014

πηγή: theguardian

Διεθνή

Εργαζόμενος στο Πεντάγωνο εγκαλεί τον Ομπάμα για τις εργασιακές συνθήκες

Είμαι 52 και ακόμη μένω με τους γονείς μου γιατί βγάζω μόνο 9 δολάρια τη ώρα δουλεύοντας στο Πεντάγωνο. Αν ο Ομπάμα θέλει να ρυθμίσει την ανισότητα, θα μπορούσε να ξεκινήσει βοηθώντας τους χαμηλόμισθους εργάτες της κυβέρνησης.


Ο Jerome Hardy είναι 52 χρονών και μένει ακόμα με τους γονείς του γιατί βγάζει τόσα λίγα χρήματα στην δουλειά του ώστε με δυσκολία μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς και να συντηρεί τον έφηβο γιο του. Δουλεύει ως σερβιτόρος στο καφέ του Πενταγώνου απ όπου κερδίζει 9 δολάρια την ώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Πεντάγωνο δουλεύουν απευθείας για την κυβέρνηση και έτσι κερδίζουν έναν αξιοπρεπή μισθό με αρκετά οφέλη, αλλά ο Jerome  βρίσκεται στην υπηρεσία ανάδοχης εταιρίας. Μιλά για την δουλειά και την ζωή του με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την βοήθεια στους βιοπαλαιστές εργάτες της Αμερικής.

Πως ξεκινάει μια τυπική μέρα για σένα;

Έρχομαι εδώ στις 9 το πρωί. Μαγειρεύω το πρωί, έτσι πάω κατευθείαν στην σχάρα. Μαγειρεύω μέχρι τη 1.30 με 2.00μ.μ. καθαρίζω, μαγειρεύω, πλένω , λίγο απ όλα στο Courtyard Café του Πενταγώνου. Σερβίρουμε πρωινό και μεσημεριανό. Συνήθως είναι 3 ή 4 από εμάς σε κάθε βάρδια. Κλείνουμε στις 3μ.μ.

Πόσος είναι ο μισθός σου; Ποιά ωφέλη έχεις;

Ζω πολύ στριμωχτά. Βγάζω 9 δολάρια την ώρα εδώ και 8 χρόνια. Ξεκίνησα έτσι και ακόμα κάνω το ίδιο. Απ όσο γνωρίζω κανένας απο εμάς δεν παίρνει αύξηση. Υπάρχουν άτομα τα οποία βρίσκονται περισσότερα χρόνια από εμένα στην ίδια δουλειά χωρίς να έχουν πάρει καμία αύξηση. Μένω με τον γιο μου, τους γονείς μου και μερικές μέρες την βδομάδα και με τον εγγονό μου. Βοηθάω τον γιο μου να βρεί μια δουλειά και παράλληλα και τους γονείς μου καθώς είναι πολύ ηλικιωμένοι. Εύχομαι να είχα μια εξασφαλισμένη περίθαλψη. Τα δόντια μου χρειάζονται φτιάξιμο αλλά δεν έχω τα χρήματα να το κάνω.

 
 

Γιατί απέργησες την τελευταία εβδομάδα;

Το έκανα για περισσότερα χρήματα και παροχές. Για την ετήσια άδεια, την αναρρωτική άδεια, κάτι για να βελτιώσω την ζωή μου για τον γιο και τον εγγονό μου. Η απεργία ήταν την Τετάρτη. Μου τηλεφώνησαν την Πέμπτη το πρωί και μου είπαν να μην έρθω. Μετά με ξαναπήραν την Παρασκευή και μου είπαν να έρθω ξανά.

Τι πιστεύεις ότι θα πει ο Ομπάμα στην αποψινή του ομιλία;

Θα ήθελα ο πρόεδρος να εκδώσει διάταγμα για τον καθένα που εργάζεται σε ομοσπονδιακά συγκροτήματα για ιδιωτικούς εργολάβους με το οποίο να εξασφαλίζει καλύτερο μισθό και παροχές. Μπορεί να το κάνει μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. Προσπαθώ να το κάνω για τον εαυτό μου αλλά επίσης και για τους άλλους ανθρώπους που δουλεύουν σε παρόμοια θέση με μένα. Υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια από εμάς, καθαριστές, μάγειρες και άλλα παρόμοια.

Διαβάστε περισσότερα στην guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)