to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 26.01.2014

Διεθνή

Σόιμπλε: Η Γερμανία έχει ωφεληθεί από την Ευρωπαική ολοκλήρωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποβάθμισε σήμερα τους φόβους ότι υπερβολικά πολλοί μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μετακινούνται στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει επωφεληθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Σόιμπλε επέκρινε έμμεσα κατ' αυτόν τον τρόπο τους συμμάχους του στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην οποία ανήκει ο ίδιος, διότι συδαυλίζουν τους φόβους εναντίον του κύματος μετανάστευσης, τονίζοντας αντιθέτως ότι ορισμένοι τομείς απασχόλησης χρειάζονται κατεπειγόντως περισσότερους μετανάστες εργαζόμενους.

Η CSU έχει προτείνει να θεσπιστούν περιορισμοί στα επιδόματα που χορηγούνται σε μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τους πολίτες δύο χωρών που από 1ης Ιανουαρίου απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές υπηρεσίες των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να υιοθετούμε εχθρικές συμπεριφορές έναντι άλλων», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Η Γερμανία επωφελείται από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Εξαρτώμεθα από τους εργαζόμενους που έρχονται στη χώρα μας. Ορισμένοι τομείς, όπως τα γηροκομεία ή η οικιακή φροντίδα, δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν πλέον χωρίς αυτούς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σόιμπλε προσπάθησε να υποβαθμίσει τους φόβους ότι Ρουμάνοι και Βούλγαροι σπεύδουν να μεταναστεύσουν μαζικά στη Γερμανία για να εκμεταλλευτούν το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας αυτής.

«Υπάρχουν, παρεμπιπτόντως, Γερμανοί οι οποίοι καταχρώνται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και φοροδιαφεύγουν», σημείωσε ο Σόιμπλε, μια προσωπικότητα η οποία χαίρει σεβασμού στους συντηρητικούς κύκλους του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Η Γερμανία—η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και ανεργία μόλις 6,9%—αποτελεί μαγνήτη για τους μετανάστες. Με διψήφιο ποσοστό της καθαρής αύξησης των εισροών μεταναστών τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα υποδέχθηκε 67.000 Ρουμάνους και 29.000 Βούλγαρους το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)