to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λίγο πριν γίνει η Ευρώπη σκοτεινή ήπειρος

Του Νίκου Φίλη


Η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2013 περιγράφει το ζοφερό μέλλον μιας Ευρώπης όπου η φτώχεια σαρώνει όχι μόνο τους ανέργους, αλλά και μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Ολοένα και περισσότεροι εργάζονται λιγότερες ώρες και με άθλιους μισθούς. Η διάκριση ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία καθίσταται δυσδιάκριτη. Το φαινόμενο της "φτώχειας στην εργασία" εξαπλώνεται πέραν των 27 εκατ. ανέργων στη γηραιά ήπειρο. Η Κομισιόν παραδέχεται ότι ακόμα και η σταδιακή μείωση της ανεργίας δεν θα αντιστρέψει την αυξητική τάση της φτώχειας.

Η λιτότητα διαλύει τα εισοδήματα, εκτινάσσει την ανεργία, αποδιαρθρώνει το κοινωνικό κράτος, περιθωριοποιεί ολοένα και περισσότερα εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ακόμη και ολόκληρες χώρες. Το δόγμα της ανταγωνιστικότητας, που σπρώχνει στη βίαιη διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, εκπτωχεύει πλειοψηφικά τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, με τον ευρωπαϊκό Νότο να κατέχει τα αρνητικά πρωτεία. Η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη χώρα, είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής αλυσίδας της λιτότητας και του χρέους.

Η οικονομική κρίση και η νεοφιλελεύθερη επιμονή προκαλούν αλλεπάλληλες πολιτικές - κοινωνικές αντιδράσεις. Ελλοχεύει ο κίνδυνος του ακροδεξιού εξτρεμισμού, ενώ οι κυρίαρχες ελίτ παίζουν με λύσεις στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Στην Ελλάδα, όμως, αναδύεται η θετική ιδιομορφία της δυνατότητας η Αριστερά να αναλάβει, ως κορμός πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, την ευθύνη της διακυβέρνησης. Πρόκειται για εξέλιξη με ευρωπαϊκή εμβέλεια, που είναι πιθανόν να προκαλέσει ευρωπαϊκά κινήματα αλληλεγγύης. Η Ελλάδα μιλάει στην Ευρώπη για την Ευρώπη. Αυτό συμβολίζει παραστατικά και η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Οι προοδευτικές εξελίξεις μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της Ευρώπης προς το αδιέξοδο, τη μετατροπή της σε "σκοτεινή ήπειρο".

Δύο νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τη δυναμική εξουσίας της Αριστεράς στη χώρα μας, όχι μόνο με το σταθερό και διευρυνόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αλλά και με νέα ποιοτικά στοιχεία, όπως η αναγνώριση της ικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ να διευθύνει την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)