to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 20.01.2014

πηγή: on-news

Κοινωνία

Όταν οι Ναζί υπόσχονταν προπαγάνδα σε ξαπλώστρες

Πρόκειται για το ξενοδοχείο Prora, ένα κτήριο που χτίστηκε μεταξύ του 1936 και του 1939 από τους Ναζί σαν μέρος του προγράμματος τους "Kraft durch Freude"-KdF (Ενδυνάμωση μέσω της Διασκέδασης), που είχε στόχο την εξάπλωση της ναζιστικής προπαγάνδας μέσω της αναψυχής.


Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου εκτείνεται σε μια απόσταση περίπου 5 χλμ σε μια παραλία με λευκή άμμο στο γερμανικό νησί της Βαλτικής Ρούγκεν και διαθέτει 10.000 δωμάτια, όλα να κοιτούν προς τη θάλασσα. Αλλά εδώ και 70 χρόνια που έχει χτιστεί, ποτέ κανείς δεν έκανε διακοπές εκεί.

Είναι το ξενοδοχείο Prora, ένα κτήριο που χτίστηκε μεταξύ του 1936 και του 1939 από τους Ναζί σαν μέρος του προγράμματος τους "Kraft durch Freude"-KdF (Ενδυνάμωση μέσω της Διασκέδασης). Σκοπός του ήταν να παρέχει αναψυχή στους Γερμανούς εργάτες και την εξάπλωση της προπαγάνδας τους. Οι ντόπιοι το αποκαλούν "Κολοσσό".Το συγκρότημα αποτελείται από 8 πανομοιότυπα κτήρια που απέχουν σχεδόν 150 μέτρα από την παραλία. 9.000 εργάστηκαν επί τρία χρόνια για την κατασκευή του. Υπήρχαν μακροπρόθεσμα σχέδια για τέσσερα παρόμοια θέρετρα, όλα με κινηματογράφο, αίθουσες γιορτών, πισίνες και μια προβλήτα για κρουαζιέρες. Τα σχέδια του Χίτλερ για το Prora ήταν να διαθέτει 20.000 κλίνες. Όλα τα δωμάτια κοιτούσαν προς τη θάλασσα, ενώ οι διάδρομοι και οι τουαλέτες ήταν προς τη μεριά της στεριάς. Κάθε δίκλινο δωμάτιο έχει διαστάσεις 5x2,5, βεστιάριο και νεροχύτη. Κοινόχρηστα μπάνια και τουαλέτες υπήρχαν σε κάθε όροφο. Στη μέση, θα χτιζόταν ένα τεράστιο κτήριο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο σε περίπτωση πολέμου.Ο πόλεμος ξέσπασε ενώ το ξενοδοχείο δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)