to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 18.01.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας από την Ολλανδία: «Να δώσουμε τέλος στη λιτότητα, για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία» (βίντεο)

Σε έναν αγώνα για το τέλος της λιτότητας για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία κάλεσε την ολλανδική αριστερά και τους Ευρωπαίους πολίτες ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας στο Άμερσφοορτ (ρεπορτάζ και φωτογραφίες)


Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η δημοκρατία βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και υποχωρεί εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης λιτότητας,  που προκαλεί την ύφεση ή τη στασιμότητα και την εκτίναξη της ανεργίας, και της έλλειψης διαφάνειας και νομιμότητας που οδηγεί σε μια έλλειψη λογοδοσίας. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μακριά από τους λαούς της Ευρώπης από όλες τις απόψεις τροφοδοτεί μεταξύ άλλων την απάθεια, τη δυσπιστία και τον ευρωσκεπτικισμό.

Ο Αλ. Τσίπρας στο βήμα της εκδήλωσης που είχε θέμα «Δημοκρατία, Οικονομία και Κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε για τα φαινόμενα της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού που έχουν εκδηλωθεί τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Ελλάδα με τη δημιουργία αντιδραστικών και νεοναζιστικών κομμάτων.

«Εμείς λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας από την ολλανδική αριστερά να αγωνιστούμε από κοινού για να ανατρέψουμε τις πολιτικές  της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας.

«Η δημοκρατία για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι η περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία αποτελεί έναν μεγάλο εχθρό του νεοφιλελευθερισμού.

Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε στην ομιλία του τις συνέπειες των Μνημονίων όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην κατάρρευση των θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών, με την υποβάθμιση του κοινοβουλίου σε μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων της τρόικας, ενώ εξαπέλυσε μια δριμύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα οδηγείται σε τρίτο Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ολλανδική αριστερά να στηρίξει τους αγώνες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης και να στηρίξει την υποψηφιότητά της ευρωπαϊκής αριστεράς στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Ο Αλ. Τσίπρας, είχε προσκληθεί το Σάββατο 18/1 ως ομιλητής σε εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας (SP) με θέμα: «Δημοκρατία, Οικονομία και Κοινωνία».

Η εκδήλωση, η οποία αποτελούσε την κορύφωση διήμερης συνάντησης αριστερών κόμματων από όλη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας και πλαισιώθηκε από ένα ευρύ φάσμα καταξιωμένων στα πεδία δράσης τους ομιλητών, πολιτικών, εκπροσώπων φορέων, πανεπιστημιακών.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στα αγγλικά:  Alexis Tsipras: We must end austerity to regain democracy

Εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ 

«Το πρόβλημα δεν είναι ο φορέας μιας πολιτικής, αλλά η ίδια η πολιτική. Συνεπώς, το θέμα δεν είναι να διαλυθεί η τρόικα και να συνεχιστούν οι πολιτικές της τρόικας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς προετοιμάζει νέο Μνημόνιο – το τρίτο κατά σειρά. Ίσως με διαφορετικό όνομα, αλλά με τις ίδιες πολιτικές. Με νέα μέτρα λιτότητας. Είναι, συνεπώς, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που θέτει το δίλημμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα: Λιτότητα ή ανάπτυξη, Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». 

Και συνέχισε: «Ο κ.Σαμαράς θα πρέπει πλέον να έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική εξαπάτηση πετυχαίνει μόνο μια φορά. Ότι ο ελληνικός λαός είναι σε επαγρύπνηση. Θυμάται την προεκλογική υπόσχεσή του το 2012 ότι θα επαναδιαπραγματευόταν το Μνημόνιο και θα ακύρωνε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Όπως θυμάται και τη μετεκλογική στροφή του των 180 μοιρών: Τη δημόσια συγνώμη του προς την κυρία Μέρκελ για το αντιμνημονιακό παρελθόν του και τη μετέπειτα υποταγή στις πολιτικές της. Ακόμα και μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή απευθυνόμενος στον ευρωπαϊκό θεσμό που ασκεί την εντονότερη κριτική προς την τρόικα, ο κ. Σαμαράς παρέμεινε απολογητής του «success story» της λιτότητας. Για μία ακόμα φορά, αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης: «Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση εν αναμονή. Η εκλογική νίκη μας θα σημάνει αλλαγή παραδείγματος για την Ελλάδα. Αλλά, την ίδια ώρα, θα είναι πολιτικός πολλαπλασιαστής για το ευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Θα δημιουργήσει από μόνη της τις συνθήκες για αλλαγή πολιτικής και για μια νέα πολιτική ισορροπία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, σ’ αυτό το σήμειο, θέλω να ξεκαθαρίσω: είναι ένα πράγμα να δημιουργείς τις συνθήκες για αλλαγή και άλλο πράγμα να πραγματοποιείται η αλλαγή. Η αλλαγή είναι τώρα περισσότερο εφικτή όσο ποτέ, δεν θα προκύψει όμως αυτόματα. Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν οι λαοί της Ευρώπης προσθέσουν το δικό τους πολλαπλασιαστή στον αγώνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λιτότητα. Η μετατόπιση του συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη προϋποθέτει τη λαϊκή στήριξη και κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη. Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματεύεται με την κυρία Μέρκελ, όχι μόνο για την Ελλάδα, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για τους εργαζόμενους όλης της Ευρωζώνης, όλης της Ευρώπης. Και για τους Ολλανδούς και για τους Γερμανούς και για τους Φινλανδούς. Γιατί η λιτότητα πλήττει όλους εσάς, όλους εμάς – και θέλουμε να βάλουμε τέλος σ’ αυτήν. Γι’ αυτό ερχόμαστε στην εξουσία. Για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη. Για να αντικαταστήσουμε την καταστροφή με την ανασυγκρότηση».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπύκνωσε το πολιτικό μήνυμα της υποψηφιότητάς του εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως εξής: «Οι αντίπαλοί μας λένε: “Δεν μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα δημοκρατία και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”. Εμείς λέμε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει”. Για μας η δημοκρατία είναι μη διαπραγματεύσιμη. Αυτή είναι η εναλλακτική πολιτική πρότασή μας στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεοφιλελεύθερη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: δημοκρατία, περισσότερη δημοκρατία και ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της δημοκρατίας».

Επίσης, επεσήμανε: «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Αυτή είναι η Ευρώπη των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των σοισλαδημοκρατών. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε ν’ αλλάξουμε. Θέλουμε την Ευρώπη,  δεν θέλουμε, όμως, το νεοφιλελευθερισμό. Η λιτότητα τραβάει τη σκανδάλη στην Ευρωζώνη – όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη που ζούμε δεν μπορεί ν’ αλλάξει, το λένε επειδή δεν θέλουν η Ευρώπη ν’ αλλάξει. Γιατί τα συμφέροντά τους είναι να μην αλλάξει η σημερινή Ευρώπη. Αυτοί είναι, πράγματι, βαθύτατα αντι-Ευρωπαίοι. Γιατί υποστηρίζουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα δίνει στους λαούς της λιτότητα, ανεργία, φτώχεια, πτώση στο βιοτικό επίπεδο, καθώς και μειωμένες προσδοκίες και προοπτικές για το μέλλον. Κατανοώ την κυρία Μέρκελ να αντιδρά με οργή, όταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούν την Ευρώπη της ιδεολογίας της, την Ευρώπη των συμφερόντων της, την οποία αργά αλλά σταθερά οικοδομεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δυσκολεύομαι, όμως, να κατανοήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Ανέβηκε στην εξουσία ως εχθρός της λιτότητας, που θα αδιαφορούσε για την κυρία Μέρκελ. Εγκαταλείπει την εξουσία ως τυφλός νεοφιλελεύθερος, φίλος της λιτότητας και χειροκροτητής της κυρίας Μέρκελ. Με τον ελληνικό λαό σε μια, χωρίς προηγούμενο, ανθρωπιστική κρίση. Με την επίσημη ανεργία στην Ελλάδα, περίπου στο 30%, και την ανεργία των νέων πάνω από 60%. Και με το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να βρίσκεται εκτός ελέγχου – έχοντας ήδη, το 2013, φτάσει το επίπεδο του 176%. Και οφείλω να σας υπενθυμίσω, σ’ αυτό το σημείο, ότι η εκρηκτική άνοδος του ελληνικού χρέους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Μνημονίων και εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών της υφεσιακής λιτότητας. Προς τι, λοιπόν, το χειροκρότημα; Για ποιο «success story» πρέπει να είμαστε περήφανοι; Ποια είναι η πολιτική κληρονομιά που πρέπει να θυμόμαστε;».

------------------------------

Στη διήμερη συνάντηση αριστερών κόμματων, που διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας στην πόλη Άμερσφορτ, συμμετείχαν 13 αριστερά κόμματα από 9 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και 3 χώρες εκτός Ε.Ε.

Στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης ήταν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε κάθε χώρα και προτάσεις της Αριστεράς για έξοδο από την κρίση, οι θέσεις της Αριστεράς για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε., οι επιδράσεις της κρίσης στο πολιτικό σκηνικό και τη δημοκρατία σε κάθε χώρα, οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές Ιδιαιτερότητες σε κάθε χώρα, οι στρατηγικές των αριστερών κομμάτων εν όψει Ευρωεκλογών και, τέλος, οι εμπειρίες από τη συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση. 

Στην τελευταία αυτή θεματική συζήτηση, αφού παρουσιάστηκαν εμπειρίες από τη συμμετοχή αριστερών κομμάτων σε εθνικές κυβερνήσεις σε μια σειρά από χώρες (Κύπρος, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Νήσοι Φερόε) έγινε ειδική παρουσίαση της στρατηγικής και των προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης στην Ελλάδα.

Στη διήμερη συνάντηση, πέραν του Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων o Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας, Εμίλ Ρόμερ, o πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ισλανδίας και νυν βουλευτής του κόμματος "Κόκκινο-Πράσινο Κίνημα",  Στέινγκριμούρ Σίγκφουσον, η συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Γερμανίας, Κάτια Κίπινγκ, η Ευρωβουλευτής του Αριστερού Κόμματος Γερμανίας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)