to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το μαχαίρι να φτάσει μέχρι το κόκαλο

Οι πολίτες δεν ξεγελιούνται.


 

Τα όσα αποκαλύπτονται για τα σκάνδαλα στις τράπεζες και την άμυνα επιβεβαιώνουν ότι κλείνει ο κύκλος της διαπλοκής που είχε εγκατασταθεί κατά την περίοδο της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία. Οι πολιτικοί προστάτες επιδιώκουν να περιορίσουν το εύρος των αποκαλύψεων, ακόμη και επιτιθέμενοι στη Δικαιοσύνη, ώστε να εξαφανίσουν ίχνη και να προστατεύσουν τη δομή της διαφθοράς. Στήνουν μάλιστα και επικοινωνιακό παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο αρχίζει η επιστροφή των κλεμμένων!

Οι πολίτες δεν ξεγελιούνται. Εμβρόντητοι βλέπουν χορό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για ημετέρους, την ώρα που επιβάλλεται η μείωση του ΕΚΑΣ και η αύξηση της παρακράτησης στις συντάξεις. Οι πολίτες αξιώνουν κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των δραστών, καθώς επίσης και πολιτική τιμωρία του πολιτικού συστήματος διαφθοράς. Η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει επιλεκτικά στο Τ.Τ. Υπολογίζεται ότι συνολικά οι τράπεζες, την τελευταία εικοσαετία, έδωσαν δάνεια πολλών δεκάδων δισ., δανεικά κι αγύριστα. Με την ανακεφαλαιοποίηση των 50 δισ. ευρώ οι πολίτες πληρώνουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων.

Η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος σε όλες τις τράπεζες. Αντ' αυτού η κυβέρνηση μεθοδεύει την επιστροφή των τραπεζών στους τραπεζίτες, με νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Στουρνάρας και θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 35 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες θα πάρουν, χωρίς την "ενοχλητική" παρουσία του Δημοσίου, τις τράπεζες ανταλλάσσοντας τα warrants με μετοχές σε τιμή υποπολλαπλάσια της τιμής των μετοχών που πλήρωσε το κράτος για να διασώσει τις τράπεζες. Και με τα έσοδα απ' αυτή τη λεόντεια συναλλαγή εις βάρος του Δημοσίου, περίπου 16 δισ. ευρώ, ο Στουρνάρας επιχειρεί να δημιουργήσει μια "μαγική εικόνα". Να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό!

Πολλά ερωτηματικά συνοδεύουν την τραπεζική αναδιάρθρωση α λα γκρέκα. Ποιος θα πληρώσει τα χρέη των κομμάτων; Π.χ. το ΠΑΣΟΚ με χρέη 120 εκατ. ευρώ συζητεί θεσμικά τη μεταμόρφωσή του. Στη bad bank ή στη good bank μεταβιβάστηκαν τα χρέη των κομμάτων προς την Αγροτική Τράπεζα και το Τ.Τ.; Τα νέα χρέη που αποκαλύφθηκαν με το σκάνδαλο του Τ.Τ. πού πήγαν; Στη bad ή την good bank; Γιατί δίνονται νέα δάνεια στα συγκροτήματα Τύπου, όταν έχουν χρεοκοπήσει και δεν εκπληρούν κανένα από τα τραπεζικά κριτήρια;

Καθώς κλείνει ο κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και η τρόικα επιχειρεί να επιβάλει νέα αφεντικά, επιβάλλεται να γίνει διερεύνηση του δίδυμου σκανδάλου του Μνημονίου και του PSI. Ήδη διεξάγεται έρευνα από την Ευρωβουλή, ενώ η δικαστική απόφαση για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει τη νομική άποψη ότι τα σκάνδαλα δεν έχουν παραγραφεί, θα παραγραφούν τον Ιούνιο. Συνεπώς υπάρχει νομική δυνατότητα διερεύνησης, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

Η κυβερνητική επιμονή να παραμείνει στο ΤΧΣ η κατηγορούμενη για το σκάνδαλο των Τ.Τ. συνιστά έμπρακτη απόδειξη ότι θέλουν να συγκαλύψουν τη διαφθορά και να προστατεύσουν τη διαπλοκή. Θα χάσουν! Η κυβέρνηση της Αριστεράς μαζί με το θεμελιακό έργο της ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους έχει δεσμευτεί να βάλει το μαχαίρι βαθιά, συγκρουόμενη με το εγχώριο σύστημα διαφθοράς και τους διεθνείς πάτρωνές του.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)